Thursday, August 25, 2011

Gara2 Tak Boleh Tidur ~ Roti Cream Cheese

Assalamualaikum....Selamat sejahtera...

Saya yakin, ibu2 sedang sibuk menyediakan menu sahur sekarang...Seriously, mata saya tak boleh nak lelap... Macam2 yang difikir saat ini...Dah tutup lampu konon2 nak tidur..Tapi mata masih terkebil2 lagi..sejam lebih jugak duk melangut, akhirnya saya online, cari resepi yang bleh guna cream cheese memandangkan beberapa hari lagi dah nak stat cuti, jadinya nak habiskan segala stok bahan mentah yang mudah rosak tu. Selalunya di rumah ni mesti akan blackout sekali sehari. Risau juga kalau saya balik nanti, seminggu takde orang di rumah, terus barang2 dalam peti sejuk berkulat. Alahai...risau betol kalau jadi macam tu...

Jadi, setelah menaip perkataan CHEESE di MyResepi, berjujut keluar resepi2 yang menggunakan cheese... Rambang mata dibuatnya bile tengok. Oleh sebab nak padankan dengan selera tekak, bahan2 yang berbaki di rumah, rasanya resepi ni la paling senang nak dibuat..Macam biasa lah kalau resepi canggih manggih ni semestinya resepi Kak Yani...Tapi, oleh sebab saya takde BM, saya uli je manual. Huhuh...

Olahan : Nuwairani

Bahan :
160g air -nani letak 3/4 cawan air suam
250g tepung roti -nani guna 2 cawan
50g cream cheese -nani guna brand TATURA
10g susu tepung -nani guna 1sb
15g gula -nani guna 2sb
3g (1sk garam) -nani letak 1/4sk
20g butter -nani guna 1sb
2.5g (3/4 sk yis) -nani letak 1sk

Cara :

  1. Masukkan semua bahan ikut susunan ke dalam bread maker. ON bread maker, tunggu hingga siap. Boleh potong ikut citarasa.
  2. Cara Nani : Masukkan tepung, susu, gula, garam dan yis ke dalam bekas. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cheese dan butter. Tuangkan air sedikit demi sedikit air sambil2 diuli sehingga membentuk doh yang lembut dan tidak melekat di tangan. Uli selama lebih kurang 10-15 minit. Lagi lama lagi bagus untuk mendapatkan roti yang lembut.
  3. Bulat satu doh bulatan besar dan biar kembang 2 kali ganda atau selama 40 minit. 
  4. Setelah doh kembang, tumbuk2 angin keluar dan buat 9 bulatan kecil. Nani masukkan bebola doh kecil ini ke dalam bekas acuan egg tart. Rehatkan selama 15 minit.
  5. Panaskan oven dan bakar roti dengan suhu 180 darjah selama 12-15 minit.
  6. Setelah masak, tutup api. Biarkan roti di dalam oven selama 5 minit untuk dapatkan warna kuning keperangan pada permukaan roti.
rasanya inilah roti paling perfect yang pernah saya buat. Tak sedar dah dua ketul habis makan sambil2 tulis entry ni...Memang sedap dan lembut sangat! Serius tak rugi bila dah cuba ni...
Tekstur roti sangat lembut walaupun tiada bread improver @ water roux.  Uli guna tangan pon tetap juga menjadi.
Rasa roti ni lemak2 manis, masin...Bau cream cheese yang sungguh menggoda...Hohoh...Di kedai bakery pon tak pernah jual roti lembut n sedap macam ni. IT'S TRUE!!!

14 comments:

  1. nani.. gebu nampaknya...sedap dah tentu dah..:)

    p/s :teringin nak makan guna daun pandan jadi korbankan la daun pandan 2 helai je.. hihihihi

    ReplyDelete
  2. gebu dan sudah tentu sedap kan nani.

    ReplyDelete
  3. ya ampunn~nampak sedapnye kak nani...wuwu~kak nani uli ape pun jadi...leen kalu gan tepung,mmg xpenah jadi...mcm sumpahan kot....haha~

    ReplyDelete
  4. apesal la nani ni bagi pic besar2...buat ucu terliur je..

    ReplyDelete
  5. angin meroti tetiba yer...gebu nampak

    ReplyDelete
  6. kak ita : alhamdulillah sedap roti ni...hihih

    dah susah nak jumpa pandan, kene la jimat2 kan?

    kak kasih : itu la pasal...dah sejuk pon masih jugak lembut..

    Lyn : practice makes prefect! Huhuh...yg tak jadi tu banyak aje...tak masuk cni je..

    ReplyDelete
  7. ucu : kalau gmbr kocik2, tak nampak gula gebunya...hihih

    kak anna : ni memang angin meroti yang datang tiba2...

    ReplyDelete
  8. nani..dh lama tak meroti...ari tuh ade beli tepung roti..tp masuk ja bln ramadhan terus mood ketat nak buat roti..tp bile tgk roti nani ni..berkobar plak nak buat..bukan ape buat habuan anak2 yg tak pose tuh... :)

    ReplyDelete
  9. CB : hihih...kalau dah buat, masalahnya bukan lagi habuan budak2 tak pose, mak budak yang pose pon terliur ni...

    ReplyDelete
  10. - bagus kan...xleh tido dah jadi roti haaa...

    ReplyDelete
  11. hahah! gaya org mengigau pon ada...

    ReplyDelete
  12. cantikla roti akak,gebus saja..selamat hari raya..maaf zahir&batin

    ReplyDelete
  13. SELAMAT HARI RAYA JUGA, NONIE...MAAF ZAHIR & BATIN...

    ReplyDelete
  14. Thanks for the recepi.. Seriousss sgt gebu gebasssss.. Tekstur yg sgt ringan.. Smell so good..xsabar nk telan smua

    ReplyDelete