kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, March 31, 2011

Cake Of The Month!!!

Assalamualaikum...Selamat Sejahtera...
Adoi...smlm duk godek2 blog org lain, majoriti ada buat custard teacake tu. Nmpk begitu menggoda sekali. Mula2 ternampak di blog Che Mat Gebu, pastu bukak blog kak HaSue pon ada jugak! Dah mcm tu, Kak Noorsha kite pon xnak kalah tu, dia pon buat jugek! Last sekali baru la terperasan tuan asal punya resepi iaitu Kak Ida 1001resepi. Lain org, lain la cara masaknye, lain cara sukatannya. Ada yg buat 2 adunan, ada yg buat 2 1/2 adunan.. SAYA? urm...dh on diet skrg ni, 1 adunan pon cukup la... Memandangkan skrg masih lg berstatus bujang kesepian ni, peralatan di rumah sewa pon x berapa cukup la.. Loyang kecik pon xde, bowl tahan panas mcm Che Mat punya pon xde.. Last skali, mcm buat DDL marble cake tu ler, guna acuan egg tart. Sebenarnye gue tertarik betol dgn bowl tahan panas Che Mat tu. That's why la i punye kek pon nk buat jugak bentuk ala2 mangkuk bowl tu. Cantik kan dia buat?

Oklah, dh xnak cite panjang, meh nk cite skit cara2 buatnya..(kali ni cheq rajin skit ambik gmbr satu persatu. Tak rajin mane pon sbnrnye, tp rajin skit la drp biasa. HUHUH....

Custard Teacake - resepi drp Kak Ida 1001 resepi (mmg byk resepinya, bleh intai2)

bahan kek :
125g butter (sy guna salted butter)
1/3 cup gula (sy ganti dgn DDL)
1 biji telur 
3/4 cup self raising flour (sy guna tepung gandum + 1/2 sk b.powder + 1/2 sk b.soda)
1/4 cup tepung kastard
gula icing untuk ditabur (sy x wat pon)


bahan kastard :
1 sb tepung kastard
1 sb gula (sy ganti dgn DDL)
2/3 cup susu segar (sy ganti dgn susu sejat)
15 g butter
2 sk esen vanila (sy gune 1 sk jer)
* Larutkan kastard dan gula dalam susu, panaskan hingga mendidih dan pekat, masukkan butter dan vanila. Tutup api dan sejukkan.


cara2 :
1. Pukul butter dengan gula hingga kembang, kemudian masukkan telur, pukul lagi sampai sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis dan gaul sebati.
3. Letakkan separuh daripada adunan tepung dalam bekas yg digris dengan sedikit butter.
4. Tuang adunan kastard dan tutup dengan sebahagian lagi adunan tepung.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180รงelcius selama 30 minit.

note penting :
        kek yg sy buat ni rasa sedikit masin (mungkin sbb butter bergaram kot). So, cadangan kpd kawan2 yg nk buat tu bagus guna unsalted butter. satu lagi, pastikan anda telah keluarkan telur n butter awal2 sebab sy lupa betol nk kuarkan telur tu.pastu time pukul tu telur berketul2 dgn butter sebab sejuk lg. Sape2 yg xde mixer tu dun wori, k! selama ni sy buat kek sume gune hand whisk aje. Sedap je pon. next time nk try buat Cheese cake yg gune meringue plak. Harap2 menjadi la ye (sambil2 membentukkan otot2 lenganku) 

mula2 letak dlu lapisan bawah

pastu letak bahagian kastard pulak

tutup balik dgn adunan tepung. ni mcm terlebih tinggi plak.

dah masak, sedia utk masuk mulut.

sgt sedap dan moist sekali!

last but not least,
Friends are Angels who Lift us to our Feet when our Wings have trouble remembering how to Fly

Wednesday, March 30, 2011

Alahai Dulce De Leche ~~~~


Assalamualaikum, Selamat Sejahtera kpd semua~~~~
Hari ni NUwairaNI x gi sekola psl pg tadi dh ada meeting kt SK Bukit Garam 2.Adoi...penatnye memikirkan kerja dan tugasan yang banyak ini. Tapi kan, kadang2 mcm heran jugak. Bila time sibuk ni pandai pulak urus masa nk buat itu ini. Bila time free, xmo plak update blog ke, masak ke...hurmm....

Meh nk cerita skit la psl isu perbincangan dlm meeting td. Kami dikehendaki bekerjasama dgn PPD Kinabatangan untuk mengadakan program cemerlang UPSR dan untuk pelajar HALUS (Harapan Lulus). Masalah mula timbul apabila program utk pelajar HALUS itu mengkehendakkan guru2 AJK ini masuk ke sekolah yg telah ditetapkan. Nak tau kondisi sekolah tu mcm mana..? urmm...sy pon belom tau. Apa yg pasti, sekolah paling dekat memerlukan perjalanan 4 jam naik 4x4.itu kira paaaaaaaaling OK.yg x ok nye plak ada yg kene naik bot 6-8 jam! ko bayangkan la kalo bot karam kene makan ngn buaya yg besar2 tu,... adoi... nauzubillah... Yang pastinya sebelum bergerak tu kene mintak ampun, maap dr semua org dlu. Setakat ini kawasan sungai yang ada buaya besar2 tu namanya Desa Permai... Pandai betul diorg ni letak nama tu. bunyi mcm aman damai je kawasannya. Tapi keadaan sebenar hanya mereka2 yg tinggal di sana je yg tau. Even ko nk *uk uk pon kene duduk di siring2 (tepi) sungai. Aih....poning kepalo eden duk mikir mcm mano. Kene buat pengisian tentang mcm mana nk motivate guru2 n pelajar2 di sana lg.

Point utamanya, apa plak kaitannya dgn entry ni ye..? huhuh...saje2 nk lepas perasaan skit2..ok la, dek kerana tgh mabuk dgn DDL ni, (DLL ke DDL ye?) nuni nk upload la skit2 gmbr yg mana menggunakan bahan2 tersebut.








da stat malas balik nk kasi cantik2..menunggu upload gmbr lame sgt.ilang mood, ok! huhuh...ni la manusia yg jenis buat keje ikut mood.susah nk diagak tahap kerajinannya..sekian...bye...

Tuesday, March 29, 2011

Roti Goreng Inti Karamel

Assalamualaikum...Selamat Sejahtera...

Huhuh...ni dh terlebih rajin plak. Rase mcm nk update pasal resepi Roti Goreng yg dibuat pagi semalam.yg sebenarnya stok DDL masih banyak lg.So, dh xtau nk bekfes apa, makanya dpt la uli-menguli pg smlm.siap bawak bekal gi skola lg..huhuh...memang best! ada balance 2 bijik pg tadi, panaskan balik dr peti, jd garing semula.Actually ni resepi asal roti goreng dgn serunding cuma masukkan inti kt tengah2nya..

ROTI GORENG INTI KARAMEL


  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan air suam
  • 4 gram yis kering (agak2 dalam 1 sk sukatan metrik)
  • 2 sb gula pasir
  • 1 sudu makan butter lembut
  • dulce de leche secukupnya
  • minyak untuk menggoreng
  • secubit garam

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan kecuali air dan minyak dlm bekas.
  2. masukkan air sikit demi sikit sambil diuli sehingga terbentuk doh.
  3. uli sehingga betul2 lembut dan doh x melekat di tangan (lebih kurang 15-20 minit.
  4. bentukkan doh jd bulat besar, tutup dengan tuala basah yg bersih atau plastic wrap.



5. buat finger test selepas 45 minit.kalau lubang di tengah2 tu kekal, dh naik la tu.


6. bahagikan doh kpd 8 bahagian, bentukkan bulat2, isikan satu sudu kecil DDL, perap lg lebih kurang 30 minit.


7.isikan 1 sudu kecil DDL


8.tutup rapat2 dan buat sampai habis


9. goreng dengan api sederhana sampai garing, kemudian boleh dihidang.

note : jangan isi banyak sgt DDL, takot susah nk tutup lubang nanti.pastikan doh ditutup rapat supaya roti x pecah bila digoreng.



siap untuk dibawa ke sekolah!



Kak Fida Sayang Nye KEK MARBLE DDL

Assalamualaikum, selamat sejahtera (ayat mcm cikgu mula2 masuk kelas bg salam je).
adus...dh lame buat resepi ni (betol ke ayat?).dh lama cuba resepi kak fida ni.dalam masa 3 hari ni mcm xde mood betol nk wat blog.adoi...kesibukan, keserabutan, kemalasan, ke ape lg..? semua2 yg x patot tu la.jd, terus tertunggak sampai la hari ni.ini pon psl dh ada idea baru nk masuk next entry.jd, nk citenye bila dh byk sgt komen, komplen dlm resepi DDL oleh Beldandy tu, makanya ramai la menyumbang idea mcm mana nk kembangkan lg resepi dgn menggunakan benda alah tu.bg sy, DDL itu sgt sedap jika dimakan ratah.huhuh.cukup seminggu, kena potong kaki la psl dh kene kencing manis. Kali ni kak fida bermurah hati menyumbang resepi kek marblenya tu.sgt sedap wooo...sehingga menjilat piring! kak fida xde blog ye kawan2.tp boleh je tgk resepinya dlm myresepi.com (aka dapur kak fida) adoi...kalo jenguk aje resepi dia, tangan tu gatal aje nk masak.kak fida, halalkan ye adik nuni share kt cni.(x mintak pon xpe, dh tau kak fida mmg bermurah hati nk kongsi2 resepinya).ok, malas nk ckp pjg, meh kite jenguk bahan2 ngn cara buat kek ni.

KEK MARBLE DDL (dulce de leche) - <3 kak fida


bahan :
250g butter
1/3 cawan gula perang
1 cawan dulce de leche
1 sk esen vanila
2 cawan tepung gandum
1 1/2 sk baking powder
4 biji telur
100g coklat masakan (dicairkan guna kaedah double boiler)


cara :
1.pukul butter dan gula hingga kembang.
2.masukkan vanila, pukul sebati.
3.masukkan DDL, pukul hingga rata.
4.perlahankan mixer, masuk tepung dan baking powder (diayak bersama)
5.akhir sekali masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul sebati.
6.adunan dibahagi dua dan salah satu dimasukkan coklat cair tadi.
7.masukkan ke dalam loyang 3 sudu besar adunan secara berselang seli.
8.bakar dalam over selama 45 minit hingga 1 jam dalam suhu 170 รง.


note : DDL yg digunakan mmg sedia manis.jd, bg yg tidak suka manis sgt, boleh juga kurangkan gula perang tu.kek ni sgt lembab n very chocolaty (betol ke ayat) sbb guna gula perang, DDL n coklat cair.lagi satu, DDL tu akan menyebabkan rasa kek mcm ada caramel skit.

ini sebijik last yg tinggal.yg lain dh selamat masuk perut

guna acuan tart telur sbb sy buat separuh adunan je

pandangan dr atas.xjd sgt marble sbb guna acuan kecik.maybe next time ikut sukatan yg betol

pandangan sisi kek.sgt sedap, hokay!

last but not least, leadership is a matter of having people look at you and gain confidence..

cubalah!

Thursday, March 24, 2011

RESEPI PANAS!!!

Assalamualaikum...Selamat sejahtera! 
Ada aje isu panas di MyR ni..ni nk cite psl resepi Dulce De Leche..ada ke patut ada sorg hamba Allah tu boleh komen ni resepi bodo.mmg nmpk bodo psl bahan2 susu pekat 1 tin je.tp dia punya taste, mmg SUPERB! hohoh...x dpt diungkapkan dgn kata2...u all kene try sdiri, ok! Nk ceritanya menurut tuan punya resepi, Dulce De Leche ni berasal dr negara Argentina...so, i ni kalo nk tggu sampai sana xtau la bila boleh sampai..dpt resepi pon  jadi la..so, ni i ada tempek gmbr rupe Dulce De Leche.mcm seakan x percaya sebab kalau kite tgk susu pekat manis tu kan mcm berlendir je teksturnya kalo kite tuangkan tinggi2.tp, bile dh kene rebus tu teksturnya bertukar jd mcm sekaya plak.warna pon jd gelap skit.rasa caramel.sgt SEDAP, beb! sblm ni mmg pernah dh tgk org buat mende ni dlm blog kak Noorsha.so, x heran la kalo dh tgk kali kedua.sekali, kak Noorsha hantar laporan2 masakan yg dia buat...adus...lepas balik dr skola, terus capai susu pekat ni (naseb ada stok).

Dulce De Leche
1 tin susu pekat direbus dlm periuk yg mengandungi air dalam masa antara 2-3 jam.

mende alah ni boleh disapu pd roti, dibuat biskut, buat air, kek, dessert lain, puding, bun, pau..ish, mcm2 lg la pendek kata.rasa lemak2 manis gitu.lebih bagus drp kaya sebab yg ni xde telur, so kurang kolesterolnya. then, xdela rasa hanyir mcm sekaya tu..sedappppp.....terima kasih beldandy atas perkongsian resepi ini.


Tuesday, March 22, 2011

Biskut Lemak Manis ala2 Kuih Bangkit

Assalamualaikum, selamat sejahtera...
Nak ceritanya xtau la angin ribut mane yg dtg ni, tiba2 je rase mcm nk wat cookies...Lepas balik dr sekolah, mandi siap2, terus masuk dapur..ngam2 plak susu pekat manis tu mmg dh nk abih..alang2 jugak, habiskan terus.So, sambil2 tu mmg dh amik sukatan siap2 la..senang nk share ngn org nanti..dah xnk bebel panjang, meh kite tengok bahan2 ngan caranya sekali...ni inovasi biskut susu drp MR merpati66.cuma, sy tambah tepung gandum sikit supaya rangup2 dan tidak hancur gitu.

BISKUT LEMAK MANIS
Bahan-bahan ( 1 bekas balang biskut kecil )

  • 1/2 cawan tepung gandum (60g)
  • 1 cawan tepung jagung (110g)
  • 50g butter lembut (1 sudu makan)
  • 4 sudu makan susu pekat manis
  • 1/2 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. satukan semua bahan kecuali tepung gandum
  2. kacau perlahan-lahan guna tangan, sehingga sebati, barulah masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sampai habis.
  3. Img_1870
    uli sehingga membentuk doh.kalau agak lembik, campurkan tepung sesudu.kalau keras, campurkan butter.
  4. sapukan sedikit butter pada dulang pembakar @ alaskan kertas minyak.
  5. Img_1876
    buat bentuk bulat2 dan susun di atas dulang tadi.
  6. Img_1880
    ambil satu gelas lutsinar, tekan atas doh bulat2 tadi sehingga tebalnya 1/2 cm. note : kalau nk buat bentuk lain pon boleh.terpulang kpd citarasa masing2.sy suka mcm ni sebab nk tengok bentuk gerigi di tepi biskut tu.pastikan tidak tebal supaya biskut masak dengan sekata.
  7. Img_1883
    bakar dengan suhu 180 darjah selama 10-15 minit. 
    note : boleh bukak oven tengok biskut dh masak ke belum selepas 10 minit.kalau warna dasarnya perang keemasan, boleh la diangkat.
  8. biarkan sejuk dulu baru boleh simpan dalam bekas kedap udara.

rupanya pon dh mcm kuih bangkit.masa bawak gi tmpt keje, ada cikgu tu tanya, "ni kuih bangkit ke?" rasa seakan-akan kuih bangkit.tp bukan kuih bangkit sebenarnya..dh bleh buat utk raya nanti..

last but not least, LOVE SOMETHING BEFORE YOU LOST SOMETHING

Monday, March 21, 2011

Oh, Apam Snow White....

Assalamualaikum...selamat sejahtera!


Dapur Blok H, Taman Sri Sazati berasap kembali..why...? Hmmm....alkisahnya... Pada suatu petang yang hening, ada sorg budak penakut tgh tengok cite antu Khurafat. Kalau tengok waktu malam, makin takot plak kan? Jadi budak tu tengok la siang2..Dh sampai part yg terkejut2 tu, dia rase sakit perut plak. Ish, time ni la perut nk wat hal.dh elok2 duk dlm tandas, dengar plak org ketuk pintu.kuat plak tu...ish! makin lama makin kuat.dhla orgnye penakut.terus gi depan, bukak pintu.tengok2, xde org! tapi ada bunyi lg ketuk2..adoi...main sorok2 ke ape ni..? ke dia ada kt belakang? dhla bilik aku kt blkg tu...sekali intai kt tingkap...ade budak dr rumah sebelah, hantar bubur...adoi....x penah2 plak dia lalu ikut pintu blkg..x kesahlah, janji dpt bubur kacang hijau free! time kasih ye org sebelah,.lenkali anto le lagi...sedap sgt bubur tu sebab dh lame gile x makan.

Keesokan harinya..punya la duk pk nk balas ape dekat jiran sebelah ni..last skali, teringat ada nasik lebih, terus buat apam beras.kalo dlm myresepi, apam paling top skrg APAM SNOW WHITE la.keletung keletang kat dapur,akhirnya dapat la 12 biji guna acuan egg tart..sukenye x terkata bile tgk apam ni gebu, ringan je..terima kasih gng0910 di atas resepi yg sgt best itu...

APAM SNOW WHITE
bahan :
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 paket yis
2 cawan nasi
3 cawan air


cara :
1.Blend nasi dengan air sehingga nasi hancur
2.Campurkan bahan2 lain dalam satu bekas besar
3.Tuangkan campuran air dan nasik dalam bahan di atas.
4.Biarkan selama sejam supaya adunan boleh kembang.
5.Kacau adunan untuk kelaurkan angin.
6.Tuangkan ke dalam acuan apam yg telah digris dengan minyak.
7.Kukus dengan api kuat selama 10-15 minit.


note : boleh letak sedikit pewarna untuk kelainan, tp kene tukar la nama jadi apam mulan ke, apam cinderella ke..ok...?
hihih...cumil kan..? lupa nk tayang piring tu..mmg ada gmbr snow white

ni dah siap masuk bekas nk anta rumah jiran.
paling best tu, anak keciknya umo setahun lebih habis makan sebiji sambil tengok katun.
sepenuh-penuh bekas ni dia letak bubur, aku melantak sorg2 je..

last but least : SHARE JOY IS DOUBLE JOY, SHARE SORROW IS HALF SORROW

Saturday, March 19, 2011

macaroni goreng versi org malas

assalamualaikum...selamat sejahtera...
len mcm plak bunyinye entry ni...hmmm....nk ceritanya ni, cuti sekolah seminggu, dhla x balik kg, kuar umah pon tidak..kalo ada pon, pasal nk buang sampah je.itu pon dpn umah je..ikan, sayur, lauk2 basah yg fresh ni mmg xdela dlm ice box tu..tu psl la bleh masak macaroni cara org malas ni..hmm....bahan2 pon men amik je apa yg ada kt dlm ice box tu..jom kite tengok resepinya..

bahan :
1 cwn macaroni (direbus hingga lembut dgn air , 1sb minyak, 1/2 sk garam) ditoskan airnya
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
5 biji cili padi (kalo nk pedas lg, sila la tambah ye)
2 sb cili kering kisar
4 ketul nugget @ scallop ayam (pakai ayam kisar pon boleh) dipotong kecil2
1/2 kiub pati ayam
3 sb minyak utk menumis

cara :
1.tumbuk halus bawang putih, bawang merah, cili padi
2.tumiskan bahan2 di atas hingga naik bau.
3.tambahkan cili kering kisar hingga garing.
4.masukkan hirisan ayam.
5.pecahkan kiub pati ayam, gaul rata.
6.last skali masukkan macaroni rebus tu...dah siap! bleh hidang

note : ulang sekali lg, ni macaroni goreng versi ORANG MALAS...so, anda yg rajin tu boleh la tambah sayur ke, sotong ke, udang ke..garam gula pepandai la adjust..sy x masukkan garam psl kiub tu mmg dh masin.

akhirnya, org malas ni pon dapatla makan macaroni goreng wat alas perut.siap makan dpn laptop lagi..

last but not least, PEACE, NO WAR~!

Wednesday, March 16, 2011

Kak Besah ajar buat Apam Gula Hangus

Assalamualaikum,...selamat sejahtera! huhuh...penyakit M dh merebak dlm diri sy..that's why blog dh lama x update sbb dh lama x masak sbb dh lama x gi pasar beli brg.berangkai2 la plak..memang jelas ketara betol penyakit M ni...okla..ni nk share psl resepi APAM GULA HANGUS KAK BESAH yg sgt sedap itu...

Alkisahnya bermula apabila pihak sekolah menganjurkan kem kepemimpinan jati diri utk pemimpin2 di sekolah..buat plak kt Sukau B&B, Kinabatangan.Cik Pengarah program dh gtau awal2, kene bawak bekal nanti gi sana..bukan ape, pasalnye tmpt tu dlm hutan, betol2 tepi sungai.jd, pikir punya pikir, teringat la resepi apam gula hangus kak besah tu.sejujurnya kak besah ni mmg feveret sy psl dia punya resepi xde sukat2 pakai timbang ni.bahan2 pon mudah nk cari, resepi pon sedap.masakan ala2 mak kite gitu, x kedekut ilmu plak tu..(punyela puji kak besah melambung).okla, ni la resepi APAM GULA HANGUS KAK BESAH...
bahan :
1 cawan gula + 1 cawan air (utk dibuat gula hangus)
1 cawan butter
1 1/2 cawan gula (sy buat kurangkan yg 1/2 tu)
3 biji telur
3 cawan tepung gandum
2/3 cawan susu cair
1 sudu besar baking soda

cara :
1.masak gula hingga cair keemasan.kemudian masukkan air.kene kacau selalu.tutup api
2.bila gula dh larut dan masih lagi panas, terus masukkan butter sehingga butter cair.ketepikan dulu.
3.blend gula dan telur hingga gula hancur.
4.masukkan baking soda blend lagi 5 saat.
5.masukkan gula hangus tadi, blend lagi 5 saat.
6.tuang adunan dlm bekas besar, masukkan tepung sikit2 sambil kacau rata.
7.last sekali baru masukkan susu, gaul sampai sebati.
8.adunan boleh diletakkan dalam 1/3 penuh bekas @ acuan apam @ acuan kek 
9.kukus dengan api kuat selama 15 minit.senang je kan?

note : sukatan ni boleh dapat dlm 30 biji.


last but not least,

When You bring a single light of Peace,
It will brighten up Wherever You Go 

Thursday, March 10, 2011

PAU PERTAMA SEUMUR HIDUP

Assalamualaikum...selamat sejahtera..wohooo...excited sekejap psl sy dh pandai buat pau..sblm ni x pernah buat, n x pernah tgk org buat.tau2 aje dh siap (selalu beli kt kedai aje).resepi ni amik dr myresepi pau kukus rahel.sy buat separuh adunan drp resepi asal.sgt senang, ringkas n murah.bg yg 1st timer tu dun wori la, kalo buat, konpem jdnye..

PAU KUKUS
resepi : rahel

bahan2 :
2 cawan tepung pau
2 sudu besar gula
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil baking powder
100 ml air suam
1 sudu besar butter (resepi asal guna shortening, tp psl xde kan, bantai aje butter)
sedikit pewarna


cara2 :
1.campurkan gula, air, yis, pewarna dan dikacau sehingga larut.
2.bahan2 lain dicampur di dalam bekas lain dan tuangkan bancuhan yis tadi.
3.gaul dan uli bahan2 tadi selama 15 minit (makin lama uli, makin lembut)
4.rehatkan doh seketika (45minit) dgn balut bekas dgn plastic wrap (utk elak doh drp kering)
5.buat bentuk bulat2, canai, dan masukkan inti (sy guna sambal kentang + bilis..serunding pon sedap).
6.masukkan dlm cup aluminium @ lapiskan kertas putih bersih, biarkan kembang sejam.
7.kukus selama 10 minit je (tips drp rahel : jgn kukus lebih 10 minit, nanti kulit pau jd berkedut dan x cantik)


hmmm...senang je kan??? 


ni versi plain, inti sambal kentang bilis (ini cantik skit sebab dikukus 10 minit)

ini versi kaler kuning, sedikit berkedut sebab kukus 13 minit (inti serunding daging)

okes! last but not least : 
you don't face your fears, you stand up to them!

ROTI GORENG DENGAN SERUNDING

Assalamualaikum...selamat sejahtera...huhuh...dh byk kali masak, tp kali ni baru sempat nk post..kali ni nk cite psl roti goreng...alkisahnya sy ni on diet skrg..so, konon2 nk kurangkan makan nasik la..x percaya? dlm 3 bulan ni, total 6-7 kg dh turun ok.kalo dlu, 3x sehari mkn nasik.skrg dh jd 3x seminggu.that's y dlm blog ni xde sgt psl masakan lauk.sy just mkn roti, pau, donut..mcm tu je...jd, lepas balik dr berkursus di KK, ada kawan (Pn Yang) menumpang di rumah.esoknye tu rajin la plak sy bgn awal pg, watkan breakfast la konon.dh uli2 donut, goreng dan dh sampai masa nk tabur gula, Pn Yang pon ckp "eh, x payah la tabur gula.kita mkan mcm tu je". makanya x jd tabur gula, sy dpt idea makan roti goreng tu dgn serunding daging (imported from kelate, ok).ni la lebih kurang resepinya.


ROTI GORENG
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air suam
1 sudu makan yis (4gram)
2 sudu makan gula
1 sudu makan butter
secubit garam
*serunding daging (terpulang kpd selera masing2)
*minyak untuk menggoreng

cara-cara :
1.masukkan semua bahan kecuali air dlm bekas.
2.masukkan air sikit demi sikit sehingga terbentuk doh
3.uli sehingga betul2 lembut dan doh x melekat di tangan (lebih kurang 15-20 minit)
4.bentukkan doh jd bulat, tututp dengan tuala basah yg bersih atau plastic wrap.
5.buat finger test selepas 45 minit.kalau lubang di tengah2 tu kekal, dh naik la tu.
6.bentukkan bulat2, perap lg lebih kurang 30 minit.
7.goreng dengan api sederhana (jgn sampai hangit plak)
8.boleh dihidang dgn serunding @ sardin.dijamin rangup n sedap n menjadi.



SELAMAT MENCUBA!!!

last but not least,

if you talk to your children, you can help them to keep their lives together..
if you can talk to them skillfully, you can help them to build future dreams...

Thursday, March 3, 2011

nk tutup ke tak...?

assalamualaikum...selamat sejahtera...dh lame x update blog ni...kenapa? hmm...sebab pertama, byk keje lain yg perlu dibuat (kerja sekolah, kene gi kursus, program2 utk pelajar etc). sebab kedua, byk masakan yg dibuat x berapa menjadi (ntah kat mane la silapnya).sebab ketiga ialah, tukang masaknye ade penyakit M...tang tu mmg xleh nk ubat la...jadi, tetibe hari ni "terajin" skit sbb tercabar dgn blog makcik zubidah yg sentiasa up to date itew...adoi...(bile la aku nk jd rajin mcm tu)..dahla duk rumah jarang masak skrg (dlm proses on diet)...baru turun 2kg dlm seminggu..gara2 ada tetamu dtg kt rumah, berselera betol makan...terus berat badan naik..skrg berhempas pulas la nk trunkan balik...
ok, kembali kpd tajuk asal, sebenarnya niat di hati ada terfikir jugak nk delete FB.nk tutup ke tak...? hmm...org kata FB ni lebih byk mendatangkan kemudaratan drp kebaikan..ada suami isteri bercerai-berai la, yg bertunang bleh putus tunang la, yg bercinta asik cemburu buta..hmmm...pening...
bila difikirkan balik, betol jugak..dh ada blog ni, sepatutnya kene rajin la update blog...bila blog dh mantap, FB pon dh x nmpk la..tp tula...x semua org ada blog plak..keputusannya, tgk la mcm mana...kalo rase FB ni mcm xperlu, mungkin sy akan delete jugak...oh ya, ni hanya luahan perasaan sy jela, xde kene mengena dgn org di sekeliling...apa yg anda rasa bagus utk anda, teruskan...last but not least

the future belongs to those who believe in the beauty of their dreams...