tag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post6148199517070477335..comments2023-10-28T23:51:52.250+08:00Comments on LifE Is BeaUtiFuL...: Petua Melembutkan Daging~~Nuwairanihttp://www.blogger.com/profile/08838020705437625594noreply@blogger.comBlogger23125tag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-16640348386288301792017-07-05T08:49:44.024+08:002017-07-05T08:49:44.024+08:00Nak cubalah..asik tak jadi je buat syok sendiriNak cubalah..asik tak jadi je buat syok sendirinorsadirahttps://www.blogger.com/profile/11470803484789837393noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-10164303355666142272011-11-10T20:17:22.930+08:002011-11-10T20:17:22.930+08:00yana : daun nangka pon ye jugak kot...yana : daun nangka pon ye jugak kot...Nuwairanihttps://www.blogger.com/profile/08838020705437625594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-20258952071231107732011-11-10T14:05:56.694+08:002011-11-10T14:05:56.694+08:00oh mcm ni....mak sy selalu rebus dengan daun apa t...oh mcm ni....mak sy selalu rebus dengan daun apa tah..sy tak tahu...hekhek...nanti leh guna cara ni juga...;dRun Awayhttps://www.blogger.com/profile/16402533654571442436noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-40219039314637892672011-11-09T23:21:02.681+08:002011-11-09T23:21:02.681+08:00kakk nurul : boleh guna nombor 2 tu. tapi jangan b...kakk nurul : boleh guna nombor 2 tu. tapi jangan banyak la.. takot pahit dan bau soda pulak.<br /><br />kak wani : yekan...daging import ni banyak urat2 + lemak2nya. memang kene rebus lama baru empuk tu.<br /><br />kak ct : w'salam....tula...nani pon belom masuk lagi entry daging ni...sibuk sikit. esok2 la baru masuk.<br /><br />kak dzana : memang sengaja pon masuk entry ni. kebetulan juga baru tahu pasal ni...Nuwairanihttps://www.blogger.com/profile/08838020705437625594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-66885304493112219132011-11-09T23:17:25.133+08:002011-11-09T23:17:25.133+08:00kak Ros : memang makan masa. kadang2 risau kalau2 ...kak Ros : memang makan masa. kadang2 risau kalau2 gas dah habis dulu.<br /><br />kak ixora : nani baru tahu pasal daun nangka tu. tapi dah lama tak jumpa pokok nangka.<br /><br />husmyna : haaa..itulah...baru tahu jugak ni.<br /><br />kak rahel : nani posting sabah baru tahu pasal soda bikarbonate tu.Nuwairanihttps://www.blogger.com/profile/08838020705437625594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-73822221353569446812011-11-09T18:37:36.916+08:002011-11-09T18:37:36.916+08:00gud info ni.. almaklum tgh byk stok daging..gud info ni.. almaklum tgh byk stok daging..dZanahttps://www.blogger.com/profile/06312564054279000753noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-594118595713454172011-11-09T18:36:53.943+08:002011-11-09T18:36:53.943+08:00Assalam nani,baguih la tips2 nih,leh la try nanti ...Assalam nani,baguih la tips2 nih,leh la try nanti letak soda,daun salam ni,xpernah nmpak lak..Daging korban mmg byk sgt lam peti tuh..Pasni mmg berderet la menu dari daging n tulang yg klr,hihi..Zalieda Zaliedana https://www.blogger.com/profile/02064783483108853713noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-45272448150918377272011-11-09T17:26:14.457+08:002011-11-09T17:26:14.457+08:00nani.. memang satu kepala ni suka dengan daun sala...nani.. memang satu kepala ni suka dengan daun salam .. hihi.. x tau la pulak daun salam tu blh nak empuk kan daging ..selalu mak ambil daun nangka tapi bukan nak empukkan daging tapi nak empukkan ayam kg tu .. kan keras hihi .. selalu kalo kak wani buat gulai terbeli daging import m.. makkk aiii susoh bebenor daging tu nak empuk,,, maklumlah daging import huhu...Wani Sukarnohttps://www.blogger.com/profile/02266315953583501325noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-85267107948443088712011-11-09T15:23:32.974+08:002011-11-09T15:23:32.974+08:00Nani,
tips yg bagus ni, k nurul pun jarang masak ...Nani, <br />tips yg bagus ni, k nurul pun jarang masak daging ni.. tapi kat cni, cam x biasa nmpk daun salam... leh guna tips no. 2 tu..Nurulhttps://www.blogger.com/profile/12719168668319776865noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-75121500117564513702011-11-09T15:12:48.737+08:002011-11-09T15:12:48.737+08:00Memang betul kedua2 petua di atas tu Nani...Rahel ...Memang betul kedua2 petua di atas tu Nani...Rahel selalu guna daun salam untuk lembutkan daging,klu takde daun salam Rahel letak sikit soda bikarbonat..memang cepat empuk je daging tu..rahelhttps://www.blogger.com/profile/04574710074315270212noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-78803808424563037022011-11-09T14:27:30.707+08:002011-11-09T14:27:30.707+08:00Ye betul...saya selalu guna cara IXORAROXI pakai d...Ye betul...saya selalu guna cara IXORAROXI pakai daun nangka...memang cepat empuk....H.U.S.M.Y.N.Ahttps://www.blogger.com/profile/00573446589557218150noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-5525899661279380032011-11-09T13:06:43.918+08:002011-11-09T13:06:43.918+08:00ada cara tak nak daging terselit celah gigi, telan...ada cara tak nak daging terselit celah gigi, telan terus!ok ok akak gurau je tau!:)<br />susah gak nak cari daun salam ni, selalu tu akak campak daun nangka atau pucuk betik, cepat juga empuk dagingIXORAROXIhttps://www.blogger.com/profile/16934356382973219640noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-29781531472849126122011-11-09T12:47:06.697+08:002011-11-09T12:47:06.697+08:00Salam Nuwairani ,
Bagus sangat petua ni...sela...Salam Nuwairani ,<br /><br /> Bagus sangat petua ni...selalunya nak merebus daging ni memang makan masa...nanti Kak Ros boleh cuba petua ni pulak..Roshttps://www.blogger.com/profile/02040956704775456520noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-82053106988113982382011-11-09T11:43:54.282+08:002011-11-09T11:43:54.282+08:00kak CT : nani buat daging goreng je perap dengan s...kak CT : nani buat daging goreng je perap dengan soda tu. kalo kari sellau makcik nani letak sudu besi je.<br /><br />kak sha : tula...bila dh letak ni mcm2 cara rupenye boleh buat.<br /><br />ucu : sempat lagi bergurau.hihih....sebelum ni pernah jugak tau pasal sudu garfu besi tu... terima kasih ye ucuNuwairanihttps://www.blogger.com/profile/08838020705437625594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-808330039361881712011-11-09T11:04:51.549+08:002011-11-09T11:04:51.549+08:00ada satu lagi petua nak lembutkan daging yg betul2...ada satu lagi petua nak lembutkan daging yg betul2 power punya..<br /><br />ni hah..baca betul2 ye nani...<br />1.ambil sudu@garpu<br />2.sediakan mangkuk, kemudian masukkan sup daging yg telah masak tadi kedlm mangkuk<br />3.mulakan dgn bacaan bissmillah<br />4.seterusnya bermulalah operasi mengunyah@menggigit daging sampai lembut dan haruslah ditelan...Insyaallah kenyang perut tu sampai kemalam...hihihi <br /><br />Yg kt atas ni info meraban, yg kt bawah ni petua yg selalu ucu guna..<br />1. bubuh sudu@garpu (besi)<br />2. jgn bubuh halia terlalu awal...campakkan halia masa sup daging tu mendidih 2@3 kali,insyaallah empuklah daging tu (yg ini petua dari tukang masak kenduri/kendara)<br /><br />Maaf ye nani gurau sikit2 jer...Selamat Aidiladha..ucubakeryhttps://www.blogger.com/profile/12609223381565272149noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-66372838630978651642011-11-09T10:49:51.356+08:002011-11-09T10:49:51.356+08:00salam aidiladha nuni.. waa sukenya!~ ade tips!! ak...salam aidiladha nuni.. waa sukenya!~ ade tips!! akak biae bubuh sudu garpu je.. hahaha... len kali blhla cube care nuni lak...nOOrshahttps://www.blogger.com/profile/14809653815330960504noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-28034239612293077052011-11-09T10:44:53.417+08:002011-11-09T10:44:53.417+08:00Assalam...suka baca entry petua ni...nk tanya dgg ...Assalam...suka baca entry petua ni...nk tanya dgg yg di perap b/soda tu lepas perap nak basuh balik ke atau terus je di goreng mcm tu...agak2 masak berkuah mcm kari tu leh ke perap dgn b/soda jugak ?SITI NOARIZAH ARIShttps://www.blogger.com/profile/07974204572546581949noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-63397331348919847902011-11-09T10:37:04.696+08:002011-11-09T10:37:04.696+08:00kak rosaliza : w'salam...nani pulak baru tahu ...kak rosaliza : w'salam...nani pulak baru tahu akar betik dgn daun bachang tu. owh..mana2 jela yang boleh...kadang2 susah nak jumpa bahan tu, boleh cuba bahan lain pulak kan..<br /><br />abg ady : sama2..saje kongsi2 apa yg kita tahu...itu pon tahu drp org jugakNuwairanihttps://www.blogger.com/profile/08838020705437625594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-13196398912176620242011-11-09T10:35:01.060+08:002011-11-09T10:35:01.060+08:00kak amie : w'salam....nani pon baru jugak tahu...kak amie : w'salam....nani pon baru jugak tahu namanya daun salam. sebelum ni duk panggil daun serai kayu je...<br /><br />kak zana : memang payah nak jumpa pokok ni kecuali kalau kita tanam sendiri..kalau bab merebus baguslah letak ni. kalau nak menggoreng, boleh letak soda.Nuwairanihttps://www.blogger.com/profile/08838020705437625594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-37768539340798918172011-11-09T10:04:20.789+08:002011-11-09T10:04:20.789+08:00as-salam
tq 4 the infor....bagus petua macam ni.as-salam<br />tq 4 the infor....bagus petua macam ni.adyhttps://www.blogger.com/profile/04903650128427147749noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-55001086248660513492011-11-09T08:59:26.462+08:002011-11-09T08:59:26.462+08:00Assalam Nani...tengah2 syok akk baca n3 ni, dah na...Assalam Nani...tengah2 syok akk baca n3 ni, dah nak sampai ke hujung tergelak akk bila petua tak nak dgg terselit celah gigi heheh, itu la masalah mkn dgg kan.<br /><br />Oo akk pun tak tau daun serai ni boleh melembutkan dgg, selalu tgk org boh akar betik atau daun macang je, yg soda tu pun akk pernah dgr tapi tak pernah cuba.<br /><br />Tq nani kongsi2 kat siniEmbunRosalizahttps://www.blogger.com/profile/10306387242091962227noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-22890625742245452792011-11-09T08:51:21.645+08:002011-11-09T08:51:21.645+08:00Mcm biasa nmpk daun ni kat area Kelantan tp tak am...Mcm biasa nmpk daun ni kat area Kelantan tp tak ambil kesah pun. Rupanya boleh empukkan daging ye? soda tu pun boleh kalau takde daun kan? maklum la...kat bandar susah nak jumpa, bila jumpa...tak kenal pulak...hehe..Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05866474734841092525noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8479809821986347535.post-34757540529849917172011-11-09T08:33:32.104+08:002011-11-09T08:33:32.104+08:00Assalam nani,
kak Amie sebenarnya tak kenal daun s...Assalam nani,<br />kak Amie sebenarnya tak kenal daun salam... he hehhh bila Nani keluarkan gambar baru tahu rupanya dengan lebih dekat...tq Nani.Amiehttps://www.blogger.com/profile/04466121110469322533noreply@blogger.com