Assalamualaikum.... Salam sejahtera...
Dah lama nani x update entry pasal masak2 kan? Huhuh...Maklum sajalah sekarang ni sibuk betul. Makan pon yang cincai2 aje. Takde nak masak spesel dah. Cuti seminggu pon duk habiskan di rumah orang je... Jadi, ni resepi yang nani dah pernah masak sebanyak 2 kali kot...Sempat buat sekali masa kat kampung. Kemudian balik sini buat lagi sekali... Tak sangka masa kat kampung tu mak nani suka dengan kuih ni...Orang yang paling bertanggungjawab memperkenalkan resepi ni adalah Kak Tun! Huhuh....Tak tahulah kenapa dia beriya betol promosi kuih ni dulu. Terus nani masuk dalam list. Tapi balik kampung baru try buat...Rasanya? Memang puas hati! Sedap tau!
Resepi : Kak Fiza Myresepi
Sumber : Tun Telani
Bahan :
(A) Gula Hangus
*1 1/2 cawan gula pasir
* 1 cwan air
*250 gram mentega
(B)
3/4 cawan gula kastor
4 biji telur
3 cawan tepung gandum # (ayak)
2 sudu kecil baking soda #
1 tin susu cair
1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara :
- Gula hangus : Masukkan gula dalam periuk, masak dengan api perlahan hingga larut dan berwarna perang. Padamkan api, dan masukkan air. Nyalakan semua api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega. Kacau rata, dan ketepikan.
- Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yang masih panas tadi.
- Masukkan susu selang seli dengan tepung, gaul sehingga sebati.
- Perap adunan selama 30 minit.
- Tuang adunan ke dalam acuan lompang dan kukus selama 15-20 minit.
- Selamat Mencuba!!!
buat dalam acuan tart...tapi teramatlah besar saiznya...makan sebijik pon dah konyang!
30 comments:
nk buat jugak la nnti.. gebuzzz tul nmpknya...
ha...kalo belom buat, bagus buat ni...sedap tau!
hehehehe.... memang sedap!! xtau dh bape kali akak buat apam mentega nih. hihi.. buat byk2 pastu frozen, senang bila2 nk makan, panaskan je. hihi
Nnt kak ain nk try la jugak...
Hari tu baru jer buat kek gula hangus.. Jadi la jugak...
yg ni lagi senang dari kek gula hangus kot
owh...bleh frozen ek? nak try jugak la..
Kak Ct nak komen kat sini dah 2kali,ashik tenet xda n terpadam jerk..Kak ct pon dah 3kali wat apam nih,mmg lmbut,gebu jer kan,tapi nak share jugalah ikut pengalaman sendri kan,kalo wat lam acuan lompang,xleh ltak penuh n api besar sgt,kalo x,apam jadi xmontok n molat kat atas tuh..Jadi tah bentuk pa tah kat atas tuh,tapi kalo kak ct letak lam acuan len,ok jer,hehe..
Selamat malam Nani..sempat juga ko buat apam ye..bagi akak seketul..
betol la kak ct...macam lain pulak guna acuan lompang ni..nest time nani nak try buat dalam acuan lebiu mcm kak ct buat tu...heheh
kuikuikui...apam ni dah selamat pon kak...hihih...
nampak sedap benar apam ni..
gebunya... akak pun suka buat sebab kejadian menakjubkan... nnt akak teringin nk cuba resepi ni lak..
Nak sikit apam ni nani..sejuk2 ni perut lapar aja la
Cedapnyaaa nk cuba buat la hrp cantik dn sdp cm nani buat
gebu dan cantik....tengok apam tu perut akak berdondang sayang...hehehe...
cantiknya elok gebunya nuni..dah lama betul kita tak buat apam kak fiza nih...
ntah bila le dpt buat kuih2 cmni..huhuh
as-salam Nani
cantik dan gebu kejadian apam tu Nani..gojesss!!!
nani cayanggg..sedapnya apamni..kak mieza pun dah pernah wat..comelll sesangat..anak2 suka..nak sikit nani!
akak ni semuanya nampak sedap.heheh
nani pernah try resepi lain....tp memang lain kejadiannya...kene try la baru tahu
nani yg panas ni pon asik lapar jugek...
org lain buat laaaaaaagi cantek! tp memang recommended la
nani kalo bukak blog, mesti mulut rasa nak kunyah2 je...heheh
hmm...kite buat ni pon sebab kak tun yg promote.hihih
tak kisah la kak kuih pape pon...janji boleh makan hasil air tangan sendiri...lempeng cicah sardin pon ok :)
w'salam abg ady....sungguh tinggi pujian itu...huhuh...terima kasih...
tula...nani pon tkejut sebab mak pon suke makan apam ni...
salam...sungguh menggoda la apam nie...cantek
terima kasih cekgu!
Post a Comment