kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, July 2, 2013

Heavenly Carrot Cake Yang Awesome!!!

Assalamualaikum...Salam bahagia...

Tiba-tiba datang angin kuskus dari mana entah nak update blog yang dah nyawa-nyawa ikan ni. Nasib baik tak kena block gara-gara lama terbiar blog ni. Alhamdulillah sekarang Nani berada di rumah mertua di Senawang, Seremban. Tengah sibuk-sibuk cari rumah sekitar kawasan subang sekarang. Perjalanan masih jauh dan harus diteruskan. Sementara menunggu masa untuk melapor diri di tempat baru Nani berehat-rehat je dulu di rumah mertua.

Kebetulan nampak CM update blognya hari ni dengan menayangkan sebiji kek lobak merah yang gojes. Hohoh...Sebelum ni Nani dah pernah cuba buat kek ni. Tapi agak mendap dan boleh dikatakan tak menjadi. Bak kata CM, jangan sesekali mengubah bahan-bahan dalam resepi kek ni. Waktu kali pertama  Nani buat kek ni dulu, terlalu banyak penderhakaan yang dilakukan sehingga kek mendap dan tidak naik. Boleh tengok di SINI rupa bentuk kek itu. Kesilapan pertama pada masa tu ialah Nani tak toskan air nenas cincang dan parutan carrot. Sepatutnya kedua-dua bahan tu kena tos dulu airnya supaya kek tidak terlebih air. Kelapa pula Nani guna kelapa parut fresh. Bertambah basah la keknya.

Jadi, kali ni Nani take note kesilapan yang lalu, kemudian buat betul2 sehingga dapat hasil seperti yang diidamkan. Sebenarnya kek ni dibuat masa menyambut hari lahir yang ke28 bulan 5 lalu. Dah tengok CM update, rasa macam nak jugak tayang. At least boleh jadi rujukan untuk masa akan datang di samping kempen dengan kawan2 lain supaya turut sama mencuba resepi ni... Ada beberapa bahan yang Nani tukar mengikut kesesuaian cara pemakanan Nani. Orang kata kalau mengandung ni tak elok makan nenas. Jadi, Nani ganti dengan kismis hitam yang dicincang halus. Ada juga rasa masam manisnya di situ.


HEAVENLY CARROT CAKE
sumber : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur gred "A"
3/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar -nani ganti dengan kismis cincang
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut, cincang -nani ganti dengan ground almond

BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
70 g mentega tanpa garam
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat dan ketepikan. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula.
  3. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 55 minit - 1 jam atau hingga masak.
  4. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...
  5. UNTUK CREAM CHEESE :- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka.

Dah tak berapa rajin nak deco pelik2 ni. Jadi, Nani buat seringkas yang mungkin.
Apa pun, kawan serumah kata kek ni lebih moist n sedap berbanding carrot cake di secret recipe.
Memang tak rugi sebenarnya kalau mencuba. Kalau kali pertama buat tak menjadi, cuba lagi dan lagi sampailah puas hati...

SELAMAT MENCUBA!!!

13 comments:

Qhaifa Nur said...

rajinnya nani buat kek carrot...
cream luarnya akak paling suka..
memang sedap...

Sury Abil said...

Salam nani..sedapp nampak kek..nampak gak cm tayang hari tu..tapi cam biasa lh,nk buat lambat lh pulak..mesti sedap ada kismis kan,nnti blh try gak buat mkan.

Mama Ann said...

salam nani..lama tak dengar kabar berita nani..nani sihat ka..Nani dh balik semenanjung ya..bagus la tu..mama pun lama dah tak update bloq..tk tau la apa nak jadi...

Maira Anjami said...

Kak Nani ade kat senawang sampai bile?teringin nak tgk perut kak nani..hehe..mesti dah nampak cam mak buyung..hihi

kasihredha said...

salam nani
lamanya tak jenggok nani
sedakkknyo

Rohah said...

moist nampak kek ni..lame gak akk tak makan kek ni..

Keyme Keymoo said...

rindunya ngan blog akak, lama tak bersua...

fidzah saad said...

salam windu buat Nani...lama menyepi... wallaaa sedapnye kek ;)

Easy way to earn money said...

Hello friends,
Good news,This one place to shop for members provides value and convenience. JOIN TODAY to enjoy membership status.
Please visit this site http://www.comprewards.com/
& like this page https://www.facebook.com/comprewards
Thank you.

Hana K said...

yummmie

bpk muliadi said...

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)