Monday, January 9, 2012

Cinnamon Sugar Pull Apart Bread with Homemade Caramel Dip

Assalamualaikum.....selamat petang....

Alhamdulillah hari sempat juga buat roti ni walaupun kekalutan sedikit balik kerja tadi. Hujan kat rumah tak berhenti2 sejak maghrib tadi. Risau juga kalau roti tak naik. Nak panaskan oven dulu pon rasa macam renyah pulak. Last sekali nani letak aje doh roti tu di belakang laptop. Kan ada macam panas2 sikit. Akhirnya, naik juga roti tu...Suke! Suke!

Tak larat nak cakap panjang2 sebab penaaaaaaat betol. Esok kene keje awal sebab ada program di sekolah. Adeh! (konon2 azam 2012 nak jadi seorang guru yang aktif) huhuh...


Kita lupakan dahulu kisah keje ni. Nak cerita pasal roti yang nani buat malam ni, CINNAMON SUGAR PULL APART BREAD. Mula2 terperasan di blog sape ek? Macam Kak Tun Telani je... Pastu nani pon ada jugak sekodeng dari dapur blogger lain seperti Kak Nieza, Kak Nor, Kak Noorsha, Kak Shidah, Kak Izah Daut, Kak Dayang, Kak Su.... sape lagi tak sebut ni...? Kak Juwita...Hmmm....Kirenye memang ramailah yang dah buat ni...Nani je yang sedikit ketinggalan baru nak try buat...orang lain semua dah selamat telan roti ni time banjir hari tu...(kite ni duk makan ubi kayu rebus aje) huhuh...

Kali ni nani buat sekali dengan sos caramel ala2 auntie anne's tu...Huhuh....Resepi pon main amik kat Youtube aje..Cuma nani edit sikit resepi tu biar kuahnya cair sedikit. Kalo tak, likat macam ape je. Memang tak jadi kuah. Resepi ni nani C&P dari blog kak su. 

CINNAMON PULL APART BREAD
Recipe: Joy the Baker (kalau nak tgok step by step klik je kat sini)
source : Shidah, K.Nor, IzahNoorsha & DayangJack

For the Dough (in BM)
  • 2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
  • 1/4 cup gula kasar
  • 2 1/4 sudu kecik yeast
  • 1/2 sudu kecik garam
  • 4 tbs butter
  • 1/3 cup susu penuh krim
  • 1/4 cup air
  • 2 biji telur (size A)
  • 1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
  • 1 cup gula kasar ~ k.nor letak 1/2 cawan gula castor (boleh gak gantikan dgn gula perang) - DJ guna gula perang
  • 2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer - DJ letak 1/2 sudu kecil
  • 1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok
  • 4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown  
 Cara:
  1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan.
  2. Pukul telur, ketepikan.
  3. Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
  4. Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)
  1. Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. 
  2. *utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah
  3. Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.
  4. Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.
  5. Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea
roti yg nani bakar ni macam x brown pon... mungkin sebab bakar dalam oven mcm ni kot...pasni kene try dlm oven api atas bawah tu. apa pon, roti ni memang lembut. kalau letak telur sebijik pon rasanya masih lembut juga tu...nani buat separuh adunan je...so, memang x padat sangat dalam bekasnya...

caramel dip siap meleleh2 lagi...adeh....ni yg rasa mcm nak rembat seketul lagi ni....

28 comments:

  1. sdp sgt roti ni~sye buat spruh jalan,pastu mcm x jadik..orng x pandai buat roti la ktekan..rse cam nk ngs je sbb waktu tu mmg tgh tringin gile nk mkn roti ni..tapi seb baik pian sudi nk ambil alih,trus jadi..hehe..sengeh sampai telinga dpt makan..

    ReplyDelete
  2. maira : muin kan pakar roti...pasni nak makan roti pape, request aje dgn dia, konfem jadik punya...selalunya bab menguli tu yg leceh sikit...kalo org yg tangan basah n sejuk, susah sikit nak menjadi...try la servey bread maker kat sana plak..kak nani mcm nk cari la sebijik. heheh

    ReplyDelete
  3. AS-SALAM nuwairani
    ramai yg dah mencuba CPAB ni.. npk sedap!!!

    ReplyDelete
  4. nani dah buat dahhh CPAB.....ni jealous neh ;p.... dulu masa doh tengah famous jap.. ramai betul blogger2 dok tayang roti nehhh... jamu mata je la ....

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Nurwairani
    Selamat tahun Baru 2012


    *Sedap nampaknya...tapi x pandai nak buat....hahahahaha

    ReplyDelete
  6. wahh nani dah start enjin balik ni...
    nampak lazat aje roti tu

    ReplyDelete
  7. Wahh sedapnya.. Bila nk smp seru buat ni...

    ReplyDelete
  8. wah..nani pun dah buat ye..kita hari tu bukan main bersemangat lagi nak buat roti ni..tapi sampai ke la tak buat2 jugak..hahhaha

    ReplyDelete
  9. K.yana sama lah dgn Kak Q..bersemangat nk bt tp smpai skg xbuat lg..mood meroti xde lg..:)

    ReplyDelete
  10. wahh dah sampai dapur nani dah CPAB ni...sedap kan.akak suka roti ni simple jer nk buat pun:)

    ReplyDelete
  11. Nani kak ct dah mai klmarin lagi pasai n3 talam kat bawah nun,siap tersengih lagi baca dialog cikgu ngn mok dia tuh,tapi xleh komen nape tah..Roti nih kak ct dah lama wat juga,tapi smp skng xletak n3 g,adeiii,mmg sedap kan,nih da ngan caramel dip yg leleh2 g,lagilah ngancam..

    ReplyDelete
  12. CPAB ni akak dh buat 3 kali! hehehe.. suka betol makan.. sedap! tp xmanis sgt ke makan ngan caramel tu. sbb akak half kan gula dia, still rasa a bit termanis sket. caramel tu kalau cuah atas penkek mesti sedap kan..

    ReplyDelete
  13. dah terkena virus CPAB gak ya.. :)

    ReplyDelete
  14. pergh...tak tahan tgk sos caramel yang meleleh tu..telan air liur dibuatnyer...sabo jer laaa

    ReplyDelete
  15. NEH ADA SORANG LAGI UMAT YG TAK RETI LANGSUNG NAK BUAT ROTI...(ucu le orgnye..) hehehe....

    ReplyDelete
  16. Akak lama dah teringin nak buat roti ni...cuma lum sampai serunya lagi...:)

    ReplyDelete
  17. aslmkum nuawairuni.. akk suke roti ni.. bila tgok sni rasa nk mroti pulak,,

    ReplyDelete
  18. Selamat petang Nani...
    bukan main lagi...nampak sedap betul roti tu...emmm..

    ReplyDelete
  19. salam nani..meriah tul cinamonnye tu..hihihi....

    ReplyDelete
  20. sedap sangat nmpak roti tu..nama pun sedap jugak, berbelit lidah nak mnyebutnya...heheheh

    ReplyDelete
  21. nsib baiklah makcik kurang suka makan roti.. kalau tak, mesti terliur tengok roti nani ni.. dan terliur nak beli bm.. huhu..

    ReplyDelete
  22. aduhai... meyelerakan... nmpak menarik

    ReplyDelete
  23. abg ady : w'salam abg ady...memang sedap pon..

    kak wani : akalu org yg suka cinnamon, tak rugi cuba ni..

    lynrosly : kalau ada bread maker, rasanya tak susah kot...

    kak kasih : gara2 dh lama bercuti, enjin pon dh berkarat ha...

    kak efa : adeh! meleleh jugak ke? heheh

    hanis : seru dh lama kot sampai...heheh

    ReplyDelete
  24. kak Q : akak ni dalam x buat roti ni pon dh macam2 akak buat..nani memang bercuti betol...ni baru nak mula...heheh

    kak yana : kak yana punye pesen bermusim..skrg tgh musim doyan...haaa... nanti kalo dh musim pau...mcm2 pau dia buat..

    kak nieza : betol tu....nmpk je complicated, sebenarnya senang aje pon...

    kak ct : tula...saje nak tiru gaya auntie anne's tu...hihih

    ReplyDelete
  25. kak tun : nani buat separuh adunan kemudian gula tabur tu nani letak 2 tbsp je..kalo takde dip, mungkin a bit tawar kot...tapi dh buat dip ni memang kene kurangkan gulanya...

    kak nor : dh jangkit la ni sebenarnya...heheh

    CK : sabor jela kan? kalo dh bleh curik dlm comp ni, konfem dh cubit2 sikit kan? heheh

    ucu : tp ucu pandai buat kek! cantek plak tu keknya...jeles tau!

    kak cek : pasni kalo dh terjangkit, memang berkali2 buat mcm kak tun tu ha...

    kak zana : haa...nak jugak tengok versi kak zana meroti ni...heheh

    ReplyDelete
  26. kak rahel ; memang sedap roti ni kak...lembuttttt aje...

    kak noorsha : taula dia tak suke bau cinnamon...heheh...memang meriah kot...dengar kak DJ kata kalau serbuk aromanya tak berapa kuat berbanding yng ditumbuk...tu pasal sikit punya banyak cinnamon tabur tu...

    kak mp : adeh! kalo dh menaip, jari pon berbelit2 ni ha...panjang betol namanya...

    ReplyDelete
  27. makcik : nani suke makan n suke buat...tak tahulah kenapa suke sgt tengok roti mengembang, doh mengembang...heheh

    dalila : kalau dapat bau, laaaaagi menarek! heheh

    ReplyDelete