Sarapan ape ye kawan? Nani ni rasa macam baru nak panas enjin balik je berblogging. Rasa banyak betul story belum masuk sini sejak akhir2 ni. Kalo dulu asik kurang idea aje. Sekarang ni macam tak cukup masa nak bercerita. Tiba2 kita dikejutkan dengan berita pasal gempa bumi yang berlaku di Acheh petang semalam. Marilah doakan moga2 keluarga, sanak saudara, rakan seagama di sana selamat daripada bencana alam itu.
Berbalik kepada sarapan pagi, sebenarnya kuih ni Nani dah buat hari Ahad lagi. Itulah, gara-gara tengok drama TV3 bertajuk NURIN NAJWA tu. Kalau siapa2 ada tengok la cerita tu, mak lelaki (watak utama) tu jual kuih ketayap. Sambil2 tengok drama tu dengan selambanya Nani cakap, "Kan ada kelapa parut lebih, kita boleh buat kuih ni esok". Hish! Cabul betul mulut aku ni ha... Esok betul2 member ni ajak buat kuih ni... Cumanya, inti ketayap ni warna cerah sikit sebab masa tu ingatkan gula melaka dah habis, rupanya tersorok di dalam peti ais. Takpelah, next time buat lagi.
Untuk resepi ni Nani guna resepi Mamakastam dari Myresipi dan Princess Haryati. Cumanya, ada sedikit olahan Nani buat untuk sesuaikan dengan keadaan kami yang tidak cukup bahan ni. Minta halalkan ye Mama & Princess Haryati...Terima kasih atas sumbangan resepi yang best ini!
Resepi : Princess Haryati, Myresipi
Olahan : Nuwairani
bahan :
1/2 biji kelapa parut3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
1 helai daun pandan -disimpul
sedikit garam -nani tambah
1 sudu besar air -nani tambah
1 sudu kecil tepung jagung -nani tambah
Cara :
- Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan (termasuk bahan2 yang Nani tambah sendiri tu).
- Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
resepi : Mamakastam, Myresipi
olahan : Nuwairani
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil perwarna hijau -nani tak letak
4 cawan air
5 helai pandan -nani tambah
1/2 cawan susu cair -nani tambah
1/2 cawan minyak masak*
3 helai daun pandan*
Cara-cara :
- Satukan semua bahan, kecuali yang bertanda *, kacau sehingga rata. Kemudian tapis. (nani blend 2 cawan air dengan 5 helai daun pandan, tapis airnya kemudian baru dicampur dengan 2 cawan air lagi dan semua bahan lain kecuali yang bertanda *)
- Masukan minyak dalam mangkuk kecil. Daun pandan di potong 3 bahagian kemudian diikat dengan getah gelang. Bahagian hujungnya di siat2 supaya senang untuk menyapu minyak pada kuali. (nani guna non stick pan, tapi masih juga sapu sedikit minyak dengan menggunakan cara di atas)
- Panaskan kuali. Angkat kuali tadi kemudian sapu minyak dan sendukan satu senduk kecil adunan ke dalam kuali tadi dan goyang2kan kuali supaya adunan menjadi dadar. Letakkan semula kuali di atas api.
- Setelah dadar masak, angkat. Isi satu sudu kecil inti kelapa. Susun memanjang, kemudian lipat di kiri dan kanan. Setelah itu gulung dadar tersebut.
- Dah siap..makan..makan..
warna agak kurang menarik sebab tiada pewarna hijau di sini... Tapi apabila blend daun pandan tu, terasa wangi betul kuih ni... Resepi ini diharap boleh menjadi rujukan untuk adik2 Nani yang berada di Sandakan sana. Miss you girls!
Salam nani! akak dtg pagi2 nii :D akak tak tengok citer tu lah nani mana ada siaran tu kat sini ehehe...mak akak panggil kuih dadar atau biasa dgr kat kwsn2 sana panggil kuih dadar, atau org jawa ajer yg gelar kuih dadar?? ehehe.. yg pasti kuih yg sama :D
ReplyDeletebetul la tu kak kuih dadar...setengah org panggil dadar gulung...sama je spesiesnya tu. masa kecik2 dulu tak tahu nama kuih ni. selalu ckp dgn mak, nak kuih hijau ada intu kelapa bergulung tu. heheh
DeleteAs'salam hem salah satu kuih yg dah lama akk x buat..hem buat kena lebih intinya..sbb inti kelapa ni boleh buat bebagai jenis kuihkan....sdp buat utk minum2 petang...
ReplyDeletebetol la kak...tiba2 rasa nak makan kuih pau inti kelapa pulak...next time nak buat lah...
DeleteSalam Nuwairani,
ReplyDeleteMemang enak bersarapan kuih2 org lama ni kan..rajin buat ketayap..
rajin tak rajin...kalo x buat, memang kempunan la jawabnya.
Deleteassalam nani..cantik gulungan kuih nani tu..
ReplyDeleteyeke acik? pestaim buat ni...heheh
DeleteCantik nya ketayap Nani..Mama punya pun tak secantik nani buat...haish..tk bleh jadi ni....malu mama kalan macam ni..
ReplyDeleteala..biase2 jela...(malu2 kucing kene puji ni) ahhah
Deletekita pun nak buat kuih ni jugak nuni..hehehhe...tapi tungguuuu dulu...hehehhe
ReplyDeletehuhuh....mcm sampai je aura kuih ni dekat kak Q. heheh
Deleteas-salam Nuwairani Ira
ReplyDeletecantiknye kuih ketayap Nuwairani ni..Ady belum pernah buat kuih ni..bukan apa takut anak2 tak suka mkn..
tu la kan...kalo xde org makan, rasa mcm tak berbaloi nak buat ni...
DeleteSALAM NANI..amboi ni mesti pengaruh dari tengok cerita nurin najwa tu kan ki3.. comel la nani buat dadar tu .. x pernah wat lagi kuih ni .. nampak senang .. nape terasa malas sangat nak buat kuih ni hi3
ReplyDeleteagak senang jugak la buat kuih ni...bagus try dulu baru tahuu senang ke tidak...ehheh
DeleteKuih kesukaan gue..pasti makan banyak klu jumpa kuih ketayap..
ReplyDeletebagusla kalau dapat jumpa...kalau tak jumpa, kena buat sendiri...heheh
Deletekalau perisa pandan mcm ni mmng harum je..tak perasan dah berketoi2 masuk mulut...he3...
ReplyDeleteitulah kak...ini pon siap buat gedebab2...makan 2 bijik dah kenyang...
Deletemakcik mmng tgh trliur kuih ketayap..
ReplyDeletetapi gula merah tak ada.. bila tngok gula merah
kat sini macam tak best je.. kenalah tunggu kakak
maira poskan gula merah baru boleh buat..
jamu mata kuih ketayap nani pun jadilah dulu..
yg bestnya guna daun pandan asli.. mesti harum
baunya kan..
memang betol pon gula merah kat sana tak best...pelik pulak rasanya tu... nak yg tempatan jugak baru best
Deletecrepe bak kata omputih, kita melayu mkn dgn kelapa lg sedap kan. hehe..
ReplyDeleteowh...ini ke crepe? hahah...baru tahu...punyelah duk tengok2 resepi crepe...
ReplyDeletesalam nani..
ReplyDeleteesok plan nk buat kuih nie..dh lama x buat..:)
salam zila...ha...try la buat kuih ni...senang je..nani pon 1st time buat jadi ni..
Delete