Saturday, January 29, 2011

tiram vs lidah buaya????

Assalamualaikum....kali ni nk post pasal kuih tiram pulak..woohooooooo.......sblm ni pernah request dgn mak.dgn sedaya upaya mak menelepon MAK MAH (kakak mak yg terer giler masak) di kampung.tp, mungkin canai x betol, kuih tu pon jd keras...hurmm.....sgt sadis! tp tetibe teringat plak skrg dh ade tok guru baru (myresipi) terus google cari resepi.nmpk resepi shamen ni mcm senang plak..mula2 buat separuh adunan je...tetibe hosmate ckp sedap! 3-4 hari kemudian buat lg...terus buat utk 1/2 kilo adunan..mula2 buat tu rase renyah jugak la...1st time la katakan...goreng kali pertama, keras! sebab x canai betol2...goreng kali kedua plak, hangit terlampau! goreng kali ketiga, PERFECT!!! sangat2 bangga dgn diri sdiri sbb dpt buat kuih kegemaran.. ni resepi s shamen myresipi...mintak share di sini ye, sbb sy sgt2 suke resepi ni!

Kuih Tiram

resepi : s shamen MyR

500gm tepung gandum biasa

1 biji telur

2 sudu besar margerin

1/2 sudu kecil garam

1 cawan air

**6 sudu tepung jagung**

**6 sudu minyak**

Cara-cara

  1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
  2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
  3. Bahagikan doh kepada beberapa 8 bulatan kecil baru dicanai nipis2.
  4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
  5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper dan nipis betol.
  6. Goreng hingga kekuningan & tabur gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara. 
*sy guna gula icing sbb xyah mesin2 lg dh...lgpon rasanya x la manis sgt.sila la buat, sgt jimat, sedap n senang!!!

Monday, January 17, 2011

ciabatta bread (italian bread)

assalamualaikum...

ni resepi ciptaan sendiri pertama yg nk dimasukkan ke dlm page ni..nama je resepi sendiri, but then basicnya tetap dipelajari drp kawan2 yang lain.terciptanya resepi ni sebab memikirkan ada satu bekas biskut digestive yang hancur n xtau nk watpe..godek punya godek, tercetuslah idea ni.actually saya dapat resepi ni drp youtube,taip je ciabatta bread, memang keluar resepinya.ciabatta means slipper..why? sebab shapenya seakan2 selipar.bila dah edit2 skit bahan yg sepatutnya supaya sesuai dgn keadaan kita di sini, maka terbentuklah roti selipar versi malaysia.kalau diikutkan yang sebenar,roti ni perlu dibiarkan naik selama 18 jam!!! mak oi, sape la yg sabar nk tunggu 18 jam.so, saya cuba buat supaya dalam masa tak sampai 5 jam dh boleh siap.kalo diikutkan, nk tunggu lama2 pon xpe, cuma kurangkan la skit yisnya tu.lagipon, bagi mereka yg nk buat breakfast, boleh campur2 bahan sebelum tidur, then esok pagi, tunngu naik sekejap, terus boleh bakar.senang kan? lagi satu, for those yg on a diet skrg, teramatlah sesuai sebab roti ni x perlu butter/minyak/telur/gula n paling best, x payah uli lama2 sampai nk tercabut tangan.memang selama ni uli roti @ donut pakai tangan pon.mixer pon xde, breadmaker pon xde..sy bakar sume2 ni pon dalam periuk je..hmm...nantilah entry akan dtg sy upload gmbr periuk yg dimaksudkan.ok, jom kite tgk resepi ciabatta bread versi malaysia..



Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung roti
1/4 sk garam
1/2 sk yis kering
1 cawan air suam
1/2 cawan biskut digestive yang dihancurkan halus (kalau tak ada digestive, mana-mana biskut bijirin pon boleh)
* sedikit tepung gandum dan serbuk biskut digestive yang hancur untuk ditabur

Cara-cara :

  1. campurkan semua bahan kering kecuali bahan * di dalam mangkuk dan dikacau sebati.
  2. masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan spatula.kacau sehingga semua sebati.
  3. tutup mangkuk dengan plastic wrap dan dibiarkan pada suhu bilik selama 2 jam
  4. keluarkan angin pada doh dengan menggunakan spatula.
  5. lapiskan loyang dengan kertas minyak.taburkan tepung atas papan canai dan keluarkan doh, bentukkan doh memanjang.
  6. letakkan doh di atas loyang itu tadi dan taburkan sedikit biskut hancur di atasnya.biarkan naik selama 2 jam.
  7. bakar roti pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit. kemudian tutup api dan biarkan roti di dalam 15 minit.roti siap untuk dihidangkan dengan butter, jem, peanut butter..dicicah dengan kopi pon sedap! lembut mcm roti gardenia
  8. p/s: ada rupa selipar tak? last but not least, 
"Doing what you like is freedom, liking what you do is happiness"



Sunday, January 16, 2011

my first entry

assalamualaikum....
setelah berpenat lelah selama 2 jam ni...inilah hasilnya..tada!!! hihih...itu pon dgn bantuan incik google..adoi...tiba2 rasa mcm buta IT plak...walau apa pon, lebih baik mencuba drp langsung x dapat....am i rite? hmm...nk intro skit la psl blog ni...mungkin byk entry psl masak2 kot sbb sy ni suke betol baking membaking...xtaula nape...rase sgt happy bila dpt bg org makan..biasanya sy bgn tdo, tengok ape ade kt dapur, then google resepi skit, edit2 n terus je masak..jadi ke x lantak la pasal diorg kt sekolah tu bantai aje everything yg sy bawak...apa yg lebih sedap dr makanan free kan? then, bila dh post byk sgt kt fesbuk, ada plak yg tanye2 mcm mane cara nk masak..nk terang2 satu2 pon susah jugak unless mende tu mmg dh save dlm laptop ni..so, dgn ada blog ni bleh la kongsi skit2 ape yg sy pnah masak sblm ni...(ckp mcm pakar plak)...ekceli sy pon mcm org lain jugak, x reti nk masak pape pon sampai la tibe2 rase mengada2 nk wat kuih tako.bile call Mak Tam (my auntie from dad's side) dia cakap "eh, internet ada kan, google jela resepi dr situ" adoi...org nk resepi dia, dia suruh google plak...tp sbb semangat nk masak sgt2 maka dgn itu, sy pon google la...last2 jumpa resepi tako yg mudah..then, bermula dr itulah sy mula cari2 resepi n try mane yg berkenan...yg x jd tu xyah ckp la...bakul sampah la tempatnya...at least ada effort jugak nk cuba kan drp asik bercakap je...pesanan terakhir utk 1st entry ni, "a single journey of a thousand miles begins with a single step"...wallahu'alam...