Monday, January 17, 2011

ciabatta bread (italian bread)

assalamualaikum...

ni resepi ciptaan sendiri pertama yg nk dimasukkan ke dlm page ni..nama je resepi sendiri, but then basicnya tetap dipelajari drp kawan2 yang lain.terciptanya resepi ni sebab memikirkan ada satu bekas biskut digestive yang hancur n xtau nk watpe..godek punya godek, tercetuslah idea ni.actually saya dapat resepi ni drp youtube,taip je ciabatta bread, memang keluar resepinya.ciabatta means slipper..why? sebab shapenya seakan2 selipar.bila dah edit2 skit bahan yg sepatutnya supaya sesuai dgn keadaan kita di sini, maka terbentuklah roti selipar versi malaysia.kalau diikutkan yang sebenar,roti ni perlu dibiarkan naik selama 18 jam!!! mak oi, sape la yg sabar nk tunggu 18 jam.so, saya cuba buat supaya dalam masa tak sampai 5 jam dh boleh siap.kalo diikutkan, nk tunggu lama2 pon xpe, cuma kurangkan la skit yisnya tu.lagipon, bagi mereka yg nk buat breakfast, boleh campur2 bahan sebelum tidur, then esok pagi, tunngu naik sekejap, terus boleh bakar.senang kan? lagi satu, for those yg on a diet skrg, teramatlah sesuai sebab roti ni x perlu butter/minyak/telur/gula n paling best, x payah uli lama2 sampai nk tercabut tangan.memang selama ni uli roti @ donut pakai tangan pon.mixer pon xde, breadmaker pon xde..sy bakar sume2 ni pon dalam periuk je..hmm...nantilah entry akan dtg sy upload gmbr periuk yg dimaksudkan.ok, jom kite tgk resepi ciabatta bread versi malaysia..



Bahan-bahan ( 3-4 orang makan )

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung roti
1/4 sk garam
1/2 sk yis kering
1 cawan air suam
1/2 cawan biskut digestive yang dihancurkan halus (kalau tak ada digestive, mana-mana biskut bijirin pon boleh)
* sedikit tepung gandum dan serbuk biskut digestive yang hancur untuk ditabur

Cara-cara :

  1. campurkan semua bahan kering kecuali bahan * di dalam mangkuk dan dikacau sebati.
  2. masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan spatula.kacau sehingga semua sebati.
  3. tutup mangkuk dengan plastic wrap dan dibiarkan pada suhu bilik selama 2 jam
  4. keluarkan angin pada doh dengan menggunakan spatula.
  5. lapiskan loyang dengan kertas minyak.taburkan tepung atas papan canai dan keluarkan doh, bentukkan doh memanjang.
  6. letakkan doh di atas loyang itu tadi dan taburkan sedikit biskut hancur di atasnya.biarkan naik selama 2 jam.
  7. bakar roti pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit. kemudian tutup api dan biarkan roti di dalam 15 minit.roti siap untuk dihidangkan dengan butter, jem, peanut butter..dicicah dengan kopi pon sedap! lembut mcm roti gardenia
  8. p/s: ada rupa selipar tak? last but not least, 
"Doing what you like is freedom, liking what you do is happiness"



1 comment:

  1. KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

    KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


    KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


    ReplyDelete