Wednesday, March 16, 2011

Kak Besah ajar buat Apam Gula Hangus

Assalamualaikum,...selamat sejahtera! huhuh...penyakit M dh merebak dlm diri sy..that's why blog dh lama x update sbb dh lama x masak sbb dh lama x gi pasar beli brg.berangkai2 la plak..memang jelas ketara betol penyakit M ni...okla..ni nk share psl resepi APAM GULA HANGUS KAK BESAH yg sgt sedap itu...

Alkisahnya bermula apabila pihak sekolah menganjurkan kem kepemimpinan jati diri utk pemimpin2 di sekolah..buat plak kt Sukau B&B, Kinabatangan.Cik Pengarah program dh gtau awal2, kene bawak bekal nanti gi sana..bukan ape, pasalnye tmpt tu dlm hutan, betol2 tepi sungai.jd, pikir punya pikir, teringat la resepi apam gula hangus kak besah tu.sejujurnya kak besah ni mmg feveret sy psl dia punya resepi xde sukat2 pakai timbang ni.bahan2 pon mudah nk cari, resepi pon sedap.masakan ala2 mak kite gitu, x kedekut ilmu plak tu..(punyela puji kak besah melambung).okla, ni la resepi APAM GULA HANGUS KAK BESAH...
bahan :
1 cawan gula + 1 cawan air (utk dibuat gula hangus)
1 cawan butter
1 1/2 cawan gula (sy buat kurangkan yg 1/2 tu)
3 biji telur
3 cawan tepung gandum
2/3 cawan susu cair
1 sudu besar baking soda

cara :
1.masak gula hingga cair keemasan.kemudian masukkan air.kene kacau selalu.tutup api
2.bila gula dh larut dan masih lagi panas, terus masukkan butter sehingga butter cair.ketepikan dulu.
3.blend gula dan telur hingga gula hancur.
4.masukkan baking soda blend lagi 5 saat.
5.masukkan gula hangus tadi, blend lagi 5 saat.
6.tuang adunan dlm bekas besar, masukkan tepung sikit2 sambil kacau rata.
7.last sekali baru masukkan susu, gaul sampai sebati.
8.adunan boleh diletakkan dalam 1/3 penuh bekas @ acuan apam @ acuan kek 
9.kukus dengan api kuat selama 15 minit.senang je kan?

note : sukatan ni boleh dapat dlm 30 biji.


last but not least,

When You bring a single light of Peace,
It will brighten up Wherever You Go 

No comments:

Post a Comment