Huhuh...ni dh terlebih rajin plak. Rase mcm nk update pasal resepi Roti Goreng yg dibuat pagi semalam.yg sebenarnya stok DDL masih banyak lg.So, dh xtau nk bekfes apa, makanya dpt la uli-menguli pg smlm.siap bawak bekal gi skola lg..huhuh...memang best! ada balance 2 bijik pg tadi, panaskan balik dr peti, jd garing semula.Actually ni resepi asal roti goreng dgn serunding cuma masukkan inti kt tengah2nya..
ROTI GORENG INTI KARAMEL
- 2 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan air suam
- 4 gram yis kering (agak2 dalam 1 sk sukatan metrik)
- 2 sb gula pasir
- 1 sudu makan butter lembut
- dulce de leche secukupnya
- minyak untuk menggoreng
- secubit garam
Cara-cara
- masukkan semua bahan kecuali air dan minyak dlm bekas.
- masukkan air sikit demi sikit sambil diuli sehingga terbentuk doh.
- uli sehingga betul2 lembut dan doh x melekat di tangan (lebih kurang 15-20 minit.
- bentukkan doh jd bulat besar, tutup dengan tuala basah yg bersih atau plastic wrap.
6. bahagikan doh kpd 8 bahagian, bentukkan bulat2, isikan satu sudu kecil DDL, perap lg lebih kurang 30 minit.
7.isikan 1 sudu kecil DDL
8.tutup rapat2 dan buat sampai habis
9. goreng dengan api sederhana sampai garing, kemudian boleh dihidang.
note : jangan isi banyak sgt DDL, takot susah nk tutup lubang nanti.pastikan doh ditutup rapat supaya roti x pecah bila digoreng.
siap untuk dibawa ke sekolah!
nuni dah kemaruk DDL yea..hehehe..nampak gebu roti tu..suke²!~
ReplyDeletemmg gebu pon kak.kalau sejuk pon lembut lg.nk ratah saje takot kene kencing manis plak (walaupon mmg selalu makan ratah).pelbagaikan resepi supaya x bosan makan.
ReplyDelete