Friday, April 8, 2011

Cincin Bawang...?

Assalamualaikum...Selamat Sejahtera kepada semua!!! Hadoi....2.3 hari ni rasa mcm x idup sbg org je (abeh tu idup mcm ape plak?)..Tula, nk ckpnye bz memanjang. Sy xtau la uols ni mcm mana. Kalau sy, bila sampai time bz tu la asik nk maaaaaaakan aje kejenye. So, sbb tu rajin betol beking membaking time mcm ni. Dah tau kalo gi skola, konfem x sempat nk trun makan kt kantin. Kalau dh keje bertimbun mcm ni jugak, mase ni la student asik dtg nk jumpa. Ish....yg mana masih boleh dilayan tu kire okla. Tapi bila mmg dh x larat sgt tu, terpaksalah tolak secara baik..."cikgu tgh sibuk betol skrg, lenkali baru cikgu panggil kamu, ya!" 

Dah sampai rumah petang2 ni mule la duk pikir nk makan ape ek mlm ni? Haaa! Apa kata cube buat ONION RINGS resepi Kak Fida.  Mintak halal ye Kak Fida, kite x larat betol nk taip pjg2, tp nk jugak cite psl onion rings ni. Resepinya bleh diklik di ctu je ye! Dlm byk2 resepi onion ring ni, rasa tertarik betol dgn resepi Kak Fida sbb dia guna bancuhan tepung sendiri (bukan yg instant tu, ok). So, setelah belek punye membelek, rupenye kite xde serbuk cili la (maklumlah, rumah bujang ni gune cili kering kisar je). So, kite ganti dgn serbuk kari. Halal ye Kak Fida (darurat sgt nk mkn onion ring ni). Bahan-bahan lain semuanya ada cuma kite ganti baking powder dgn baking soda. Lebih kurang le tu fungsinya. Asalkan bila goreng, tepung tu kembang.

Dengan konfidennya, kite terus kopek 2 biji bawang besar (pilih yg paaaaaling besar supaya gelangnya besar dan cantik). Dah makan berdua ni, separuh je abes. Then selebihnya masuk fridge, kita makan utk bekfes! Apa yg menariknya lagi, resepi ni tidak makan minyak sangat! Bile dh goreng kali kedua, jelas terasa kerangupannya! Kelllas gitu bekfes onion rings. Meh tengok gambar yg sempat snap.

hah, dpt satu besen ko!

ni close up.saje goreng hanyit2 skit nk soh rangup

ni ayam BBQ yg dimakan bersama onion ring cicah sos cili. sedaaaaap

last but not least : 
GIVE THE BEST OF YOU TO THE WORLD,
AND THE BEST WILL BE BACK FOR YOU...

No comments:

Post a Comment