Assalamualaikum...Selamat Sejahtera! Malam ni cheq sgt2 hepi no...Awat? Pasal cis kek yg cheq buat NAIK, TIDAK BANTAT, TIDAK ADA LAYER MCM ORG LAIN & yang paling penting adalah SEDAP, ok!!!
Huhuh...dah x sabar nk gtau resepinya.Oh ya, pertama skali terima kasih byk2 kpd Onigiri aka Kak Ros yg mempamerkan resepi ni di MyR. Memang dh lama teringin nk makan cheese cake yg gebus, lembut mcm kapas ni. Ingat lagi dlu time blaja di UPM. Selalu singgah beli kek ni di Jaya Jusco Mid Valley, nama bakery tu La Boheme (betol ke spelling?). Bukan apa, adik Aizat & abg2nye mmg hantu cheese cake. Kalo beli yg saiz kecik tu, x sempat simpan dlm peti terus habis.
Okla, rasa mcm byk betol bende nk share kt sni. Masa mule2 sy baca resepi, komen dan laporan, punye la risau takot kek bantat mcm org lain. Yela, byk faktor yg boleh mempengaruh. Pertama, sy xde oven cantek mcm org lain. Kedua, sy xde mixer @ bread maker mcm org lain. Ketiga, sy belom cukup ilmu lg nk wat kek2 maveles mcm ni. Keempat, sy xde acuan kek yg cantek mcm org lain dan yang Kelima housemate sy adalah sgt allergi dgn susu, keju etc (so, xde kepentingan sgt nk wat kek ni). Tapi, sbb perasaan membuak2 nk makan kan, so buat la jugak 1 adunan + sy mmg suke betol buat meringue ni. Dulu pernah makan biskut macaroons masa melawat seorang kawan di Hokkaido. Sangat sedap plak sebab dia letak almonds. Then, dh balik cni, sy cari resepi macaroons. Bila tengok, mcm best pulak buat meringue (putih telur yg dipukul hingga kembang) ni.
1. Bekas2 yg akan kita guna utk buat meringue tu mestilah bersih dan xde kesan minyak.
2. Seboleh-bolehnya basuh dlu semua peralatan dan bekas dengan sabun sebelum kita nk guna.
3. Lap kering2 bekas tu termasuk la telur yg dibasuh.
4. Telur yg diguna bukan telur lama atau sejuk (keluarkan dlu dr fridge at least 3 jam sebelum buat kek.
5. Pastikan tidak ada kuning telur di dalam putih telur utk dibuat meringue. Kalau ada walaupun sedikit, meringue x akan kembang. Jika suda terkena kuning telur, basuh dulu peralatan dan lap kering.
6. Pastikan putih telur tidak terdedah kpd udara terlalu lama. Maksudnya bila h ready nk pukul baru pecahkan satu persatu.
ni dh kire jadi la ni.nmpk tanduknya.
bila kita terbalikkan bowl, meringue ni x jatuh
Ok, meh kite tengok resepinya ye! Minta ampun ye Kak Ros, sy copy paste aje dr MyR. Xlarat nk taip balik.
Slice cheese cake - ONIGIRI
Bahan-bahan ( kek saiz 20cm )
- 4-5 keping slice cheese (sy gune 5 keping)
- 200 ml susu segar (sy gune susu sejat, sbb xde stok susu segar)
- 70 gram butter atau marjerin (lebih kurang 1 sudu makan la)
- 70 gram tepung gandum diayak dahulu (lebih kurang 1/2 cawan)
- 70 gram gula (1/3 cawan)
- 4 biji telur saiz M
- beberapa titik esen vanila
Cara-cara
- potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
- kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.
- masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
- asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
- didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
- akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
- bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
- hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.
dah siap nk bg kawan! GUD LUCK pd mereka yg nk cuba!
sugoi la kak nani xde mixer tp meringue bleh jadi..sye pukul pki mixer berjam2 pon tak jdi..hehe
ReplyDeletehuhuh...baru dpt bukak blog hari ni.sibuk memanjang.erm..kak nani suke mende ni.kalau telur tu ada tercampur dgn sedikit kuning telur, mmg xkan jd meringue tu walaupun dipukul 2 jam.
ReplyDeleteKAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل
ReplyDeleteKAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل
KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل