Assalamualaikum semua!!!!
Hari ni cikgu terlebih rajin plak ye. selalunya makan bende ngarut2 je sebelum gi sekolah. hari ni siap masak utk lunch lagi tau! puas duk pikir nk masak pe. yela kan, skrg harga gula naik lagi hari ni. terpaksa la cari idea nk masak benda lain selain kuih2 yg guna byk gula tu. teringat plak goreng bilis kicap cikgu cheq mc sue kite tu. selalunya sy buat sambal bilis + kentang + tempe gorang garing. kali ni nk cari kelainan sikit la. hah! apa lagi, bahan mmg dah ade, on saje la!
simple dan menyelerakan
hihih...malas nk salin balik, sy copy paste je drp blog cheqsue ye...
Bahan-bahan :
- Segenggam ikan bilis
- Sebiji kentang besar - buang kulit & hiris sedang2
- Cili padi secukup pedas - hiris (sy taruk 10 tangkai ye)
- Sedikit kicap masin / manis (sy guna kicap manis cap kipas udang)
- Minyak untuk menggoreng
- Sebiji bawang besar - mayang
Cara-cara
- Goreng ikan bilis dan ubi kentang berasingan (masak / garing)
- Menggunakan minyak yang sama, kurangkan sedikit dan tumis bawang besar dan cili padi
- Bila dah layu dan wangi, masukkan ikan bilis dan ubi kentang yang telah digoreng tadi
- Goreng seketika dan masukkan kicap masin / manis secukupnya... Jangan le banyak...masin kang
- Biarkan mesra seketika. Siap...
senang kan??? so, xde alasan lg nk cakap x pandai masak, ok!
Amacam? ada power tak? Pemedas ghupenye mc nuni nih....
ReplyDeletebaling skit luar skrin, tapi pelan2 tau, kang pecah pulak skrin!:D
ReplyDeletecheqsue : kalo x pedah, x lalu nk make.huhuh
ReplyDeletekak ixora : hahah...nk kene baling jugak ke..? ala....ni makanan org bujang yg pemalas je...
akan ku coba. tp ikan bilis kat sini liat2. yg ada jenis grade tak bagus pny. dah le mahal..sob sob. kena mintak pos ikan bilis dari msia laaa..
ReplyDeletekalau sy, rela pos dr mesia la kalo mcm tu.skrg sy duk sabah dpt bilis murah2 n segar.so, xde masalah.ala, pos bukan mahal sgt pon kalo nk banding kualiti bilis yg dapat nanti.heheh..berbaloi2
ReplyDelete