Assalamualaikum....Pekaba???
Macam dh lama betol x update blog walaupun x sampai lagi 2 hari. Petang ni sy rasa mcm nk makan sardine roll. Jadi, belek punye belek, jumpa tin sardin dlm almari di dapur. Try la buat ikut sesedap rasa.
Bahan pastry :
2 cawan tepung
2 sm marjerin sejuk
1/2 sk garam
1/2 cawan air sejuk
cara :
- marjerin sejuk dipotong kecil2 kemudian dimasukkan ke dalam tepung dan garam.
- ramas2 marjerin sehingga menjadi serbuk roti.
- masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh.
- simpan doh dlm fridge untuk seketika.
Bahan Inti :
2 ulas bawang putih -ditumbuk
3 ulas bawang merah -ditumbuk
1/2 biji bawang besar -dipotong
3 batang cili padi/merah -dipotong
1/2 biji limau nipis -diambil jusnya
garam dan gula secukup rasa
3 sb minyak canola utk menumis
cara :
- panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
- masukkan 3 sudu besar kuah sardin, bawang besar dan cili padi. Masak hingga layu.
- hancurkan isi ikan dan gaul bersama bahan tumis tadi.
- masukkan air limau dan garam gula secukup rasa.
- agak2 air dah kering, boleh tutup api.
- canai doh mcm kita nk buat inti karipap tu. Letak inti sikit kemudian gulung rapat2. Jangan sampai terkeluar inti di hujungnya. Biar bertutup habis. Buat sampai habis, pastu boleh goreng sampai garing.
- SELAMAT MENCUBA!!!
rupa pon herot2 lagi sebab pestaim buat. Pasni nk try buat versi bakar pulak.
Herot2 janji sedap dik!Food court di ofis akak ada jual sardine roll ni..akak selalu gak beli sebab yang buat tu makcik2..dulu masa akak pregnant hari2 makan macam ketagih:D
ReplyDeletehihih...tula kak...setakat nk jamu mak ayah tu boleh la...
ReplyDeleteNani.. Takpe wakyu2 mcm ni nak belajar buat kuih.. Nampak sedap jr yg dah terpotonh ti
ReplyDeleteKAK ITA kalau buat sendiri boleh la letak inti sepenuh-penuhnya..tu psal rupanya x cantik.heheh...nk sumbat inti byk2 punya psl.
ReplyDelete- rajin nyer nani...
ReplyDelete- untung bakal asben...hehe
- kankan...
huhuh....untung le sgt ye.ikan selar kuning dgn kembong pon bleh tertukar2 lg...
ReplyDelete