Haiyyaaa...Saya seolah-olah dah lupa macam mana perasaan orang yang bosan apabila duduk di rumah hari sabtu dan ahad. Sebab boleh dikatakan setiap minggu memang ada aktiviti yang perlu dibuat di sekolah. Setiap kali Sabtu dan Ahad pula tu. Rasa macam dah lama betol tidak masak betol2. Heheh... Jadi, gara2 Larian 1 Murid 1 Sukan tadi, saya tak sempat juga nk masak tengah hari. Makanya terpaksalah membeli sahaja makanan di luar. Kali ni COTO DAGING dari RESTORAN NUR CAHAYA di Sungai Ruku (Jalan Lahad Datu-Kinabatangan).
Masih ada lagi yang tertukar antara SOTO & COTO. Sebenarnya dua makanan ini adalah berbeza. Kalau di semenanjung memang banyak la hidangan soto. Tapi di Sabah, coto yang banyak dijual. Makanan ni berasal dr Makasar (kawasan Indonesia). Ada nasi impit, daging rebus dan kuah sup. Cara masak kuah supnya lebih kurang sama juga dengan kuah sup biasa. Cuma, kuah coto ditambah lagi dengan kacang tanah kisar. Jadi, kuah coto akan jadi lebih pekat dan bau kacang. Bagi penggemar sup macam sy, memang sy cakap sedap la...Lebih2 lagi dihidangkan dengan sambal belacan tumis. Haaaa...seumur hidup sy, pertama kali sy makan sambal belacan tumis ni di Sabah la. Mereka akan buat sambal belacan macam biasa. Lepas tu ditumis atas dapur sehingga pecah minyak. Perghhhh! Aromanya!!!'
jemput tengok!!!
tengok dah, 1st time tengok..bibik akak pandai buat bakso, tak ada pulok coti macam ni
ReplyDeletekalau bakso ada bebola daging tu...kuah sup juga...tapi sy tak berapa suka bakpo..lagi suka coto..
ReplyDeleteOooo.. 1st time tengok.. tp kak tun x makan daging.. tekak nii rasa mcm xleh telann je daging tuu
ReplyDeletenani...ingatkn salah taip tadi, coto ada erk...tak pernah dgr, tak biasa lagi ngan makanan belah2 sabah ni..cam soto jerk
ReplyDeletekak tun : ada jugak coto ayam. tapi jarang orang masak la kot,. selalu jumpa yang daging je..
ReplyDeletekak ida : lebih kurang soto je pon..cuma soto banyak lagi perkakas lain..coto lebih simple. kuahnya aje yg kene tambah kacang..
ReplyDeleteAssalam Nani,
ReplyDeletepandai makan coto ye.... biasanya Kak Amie jumpa coto daging campur perut, ada buras dalamnya, cuma tak tahan sambalnya, pedessssss... tapi memang best!
Assalamualaikum nani ( baru tau panggilan nie.. heheeh )..
ReplyDeletecoto nie akak x perna lg makan walaupun dok kat labuan.. nampak sedap tuu.. x tauy ler ada ker x kat labuan nie...
as-salam
ReplyDeletetengok macam soto ayam aje..
w'salam kak amie : dalam ramai2 yg komen ni kak amie jela kot yg kenal coto. heheh...setengah tmpt, dia jual coto campur. yg ini coto daging je. rasanya boleh campur jugak tu. kalau kak amie pernah makan di restoran aeba on the way LD-Bukit Garam tu pon ada jual coto sedap.
ReplyDeletekak diana : nani tak pasti pulak kt labuan ada jual coto ke tak sebab tak pernah sampai labuan lagi. rugi betol kan, dh 3 tahun kt sabah tapi belom pernah sampai labuan..
ReplyDeleteady : mmg ada iras2 soto. mula2 dlu sy ingatkan orang sabah ni tak pandai mengeja (kejam betol pemikiran). tapi rupenye coto & soto ni memang benda yang berbeza. lebih2 lagi pada rasa kuahnya.
ReplyDelete