Friday, August 5, 2011

Kerabu Epal Hijau Derhaka Yang Amat

Assalamualaikum...Salam bahagia...

Sesungguhnya saya tidak tahu ntah berapa lama epal hijau yang berjumlah 8 biji itu bermastautin di dalam peti sejuk di rumah saya...Terus saya terfikir lagi..."hmmm...nak buat pe ek ngan epal ni?" Buah oren 2 bijik hari tu dah selamat buat jelly. Tinggal epal je lagi...GUGEL....jangan tak gugel... Heheh...Last skali terpikat jugak dengan Kerabu Epal Hijau resepi yang pernah dimasak oleh Kak Ct Delima... Sungguh menggiurkan kerabunya itu...

Punya la saya kelam kabut balik keje, pastu siap2 nk masak untuk bukak pose yg tinggal sejam je lagi tu. Kene pulak Cik Hosmate meeting sampai ke petang jugak. Memang saya sorg je la terkontang kanting di rumah masak untuk berbuka...Naseb baik sempat jugak siap...Jadi, untuk resepi ni, Kak CT dh bgtau, dia dapat daripada sebuah majalah lama. Kemudian, saya tempek di sini resepi yang Kak CT buat. Then, adalah sesi penderhakaan itu...Biasalah kan, hantu kerabu ni memang nak kene buat kerabu ikut citarasa tekak sendiri...Hihih...Maap banyak2 ye tuan punya resepi...Kita sekadar berkongsi ilmu dan pengalaman yang tak seberapa ni...Hish...Panjang pulak bebelannya...meh kite tengok resepi kerabu paling senang di dunia ini...

resepi : Majalah Lama
sumber : Kak Ct Delima
olahan : Nuwairani

bahan :
1 biji epal hijau -nani guna 2 biji
1 biji bawang besar (dadu) -nani guna 4 ulas bawang merah (hiris)
1 biji tomato (dadu) -nani guna saiz besar
4 biji cili padi (hiris bulat) -nani guna 8 biji
1 tangkai cili merah -nani tak bubuh sebab tak perasan ada dalam peti
jus lemon / jus limau nipis / cuka makan -nani guna 1 sb cuka
1/2 sk kerisik -nani guna 1 sb
sos nampla
garam & gula secukup rasa
udang kering goreng (tumbuk kasar) -nani cuci 1 sk udang kering & tumbuk je
1 sb kacang tanah tumbuk -nani tambah
1 batang serai hiris -nani tambah

Cara :
  1. Hiris epal hijau nipis2 (jangan sagat) sekali dengan kulitnya. -nani sagat kasar sebab nak cepat. lagi 15 minit nak berbuka. huhuh..
  2. Epal tu dimasukkan ke dalam air garam untuk mengelakkan drp warna bertukar lebam. -nani sagat terus masuk dalam bowl berisi air garam. Senang keje.
  3. Satukan epal, bawang, tomato, cili, kerisik, serai dalam bekas.
  4. Masukkan jus lemon, sos nampla, gula dan udang kering. Gaul rata.
  5. Tabur kacang tanah. Hidangkan. *nani tak bubuh garam sebab sos nampla dah cukup masin

sedap tak tahu nak cakap cane. lebih sedap drp kerabu mangga la kot

ini kalau makan ratah pon habis kot semangkuk.
terima kasih ye kak ct atas sumbangan resepi senang dan sedap ini! Pasni nak buat lagi!

24 comments:

  1. ape yang epal hijau tu dah buat sampai derhaka?

    ReplyDelete
  2. Nani...kerabu epal...best...kak cek suka sedap...betul2...ratah cam tu je pun sedap....:)

    ReplyDelete
  3. sedapnyer.. mangga mahal skt ngat bintulu ni, blh la wat kerabu guna epal hijau pasni =)

    ReplyDelete
  4. kak cek...kalau pedas2 lagi sedap...

    ReplyDelete
  5. kak tun : sama lah...mangga pon mahal jugak kat sini...dahla bergetah...nak kene buang kulit dulu...renyah la..

    ReplyDelete
  6. biasa makan kerabu mngga je nani..epal... x pnh plak akak mkn...biasenye epal tu akak bt rojak je hehe..

    ReplyDelete
  7. cepak mitok ampon kat empunya resepi...sebab dah drako...hihi
    akak pong drako sokmo bab resepi ni sebab sokmo dok cukup bahe dale fridge...hihi

    sedap sungguh napok kerabu tu..*tengoh tele air liur nih*

    ReplyDelete
  8. Nani, cam sedappp jer kerabu epal tuh.. nak buat jgk... Penggemar kerabu mangga, elok sgt try kerabu epal nih.. :)

    ReplyDelete
  9. impian dulena : menu semlam sbnrnya ni...tp mmg betol, sedap!

    ReplyDelete
  10. kak zira : buat rojak pon sedap tu...

    ReplyDelete
  11. kak kasih....org bujang yg tak cukup bahan...memang dh biasa bab drako ni...hihih...takleh nk elak dah...

    ReplyDelete
  12. kak nurul : kalau kerabu epal, kurang la sikit masamnya berbanding mangga. tapi tetap sedap sebab ada aromanya sendiri...

    ReplyDelete
  13. Nani,
    biasanya masa satu jam itu kakak gunakan untuk masak nasi dan lauknya sekali buat keluarga kecil kakak, sebab memang sudah rutin kakak jam 5-6 masak di dapur..., itulah saja masa yang digunakan, tapi memang kadang-kadang kelam-kabut jugalah.

    kerabu epal hijau tu Kak Amie pun pernah nampak di dapur CT Delima... terliur kita dibuatnyakan!

    ReplyDelete
  14. kak amie dh cekap di dapur, takpela sejam pon dh boleh siap sume...nani ni kekok2 lagi di dapur.(haish,... cemane nk jd bini org ni). kalau dh petang, memang kelam kabut sebab nk solat asar lagi...sbb tu masak pon ala kadar jela...

    ReplyDelete
  15. kfatin dah beli grater!! hehehe.nnt boleh grate apple and buat kerabu! ni resepi yang mahu dibuat makan ratah2..nyam2.

    ReplyDelete
  16. nani pon baru tahun ni beli grater...kesnya sebab nk buat kerabu betik. sebelum ni buat kerabu mangga gigih betul menyincang. skrg dh ada grater, senang!

    ReplyDelete
  17. ramainya yg dah buat kerabu epal hijau ni...selalu tak larat nak makan gitu2 je..buat kerabu cam gini bagus...heheeh

    ReplyDelete
  18. tula...makan ratah2 pon sedap...

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum....

    Sedapnya Nampak Kerabu Epal Hujau Ni...Terliur Di Buatnya..

    Akak Dah Follow...

    ReplyDelete
  20. terliur den.. nak buat jugak nanti ni

    ReplyDelete
  21. waalaikumussalam kak lyn...ramai yg terliur dgn kerabu ni termasuklah saya..tu pasal jadik jugak kerabu ni...

    ReplyDelete
  22. ibuintan : buat, jangan tak buat tau!

    ReplyDelete