Hari ni dah masuk hari raya ketiga...Tinggal esok je lagi...Saya dah start pening2 pala makan daging...Ha... Apa kata hidangkan ayam pulak ye...Sebenarnya dah lama duk peram resepi ni. Berkenan betol tengok dari blog Kak Diana n blog Kak Nurul. Lepas tu makin ramai yang dah cuba buat ni. Saya ni selalunya masalah nak beli ayam + daun kari jela kalau dalam resepi ni. Kebetulan keluar ke bandar hari tu sempat beli setengah ekor ayam. Besar betol ayam tu. Harga pon RM11.72. Baru separuh ayam. Kalau seekor dah RM22.++. Itulah dunia sekarang. Tapi tula nak cakapnya, saya bi beli ayam 2 bulan sekali pon payah. Selalu makan ikan aje kat sini. Ayam + daging memang mahal. Kalau ikan pulak terlampau2 murahnya....Huhuh...
Kebetulan hari tu saya ada singgah di rumah kawan yang ada tanam daun kari, sempat lagi ambil beberapa pelepah...Ha....Jangan terkejut...Pasni semua entry pasal ayam dengan daun kari jela jawabnya... Jadi, ayam ni saya masak guna isi ayam di bahagian dada. Kemudian campur sikit dengan kepak ayam. Kalau makan isi saja rasa macam tak best pulak kan...Nak jugak ratah2 bahagian tulang2 tu.
Resepi ni saya ikut macam yang Kak Diana buat cuma adalah 2-3 jenis bahan yang saya tak bubuh sebab takde dalam stok. Tapi tetap juga sedap...
KAM HEONG CHICKEN
resepi : Wardah
sumber : Diana Sky Blue's Kitchen & Nurul Dari Hujung Jari
olahan : Nuwairani
Bahan :
500 gram ayam -nani guna isi ayam je
4 tangkai cili padi - ketuk
2 tangkai cili merah - hiris
10 biji cili kering -nani tak bubuh
2 labu bawang besar - hiris
1 ulas bawang merah - cincang
4 ulas bawang putih - cincang
5 helai daun kari -nani letak 2 pelepah
Bahan perap (resepi kak diana)
1/2 sk serbuk lada putih -nani takde stok
1/2 sk serbuk lada hitam
1/2 biji telur -nani tak bubuh pon
2 sk minyak bijan -nani tak letak juga
1 sb tepung jagung
1 sk gula
sedikit garam
Bahan A :
2 sm rempah kari
2 sm sos cili
2 sm sos tomato
2 sm kicap -nani guna kicap manis
1/2 sm kicap cair -nani tak letak
2 sm sos tiram
sedikit gula -nani tak bubuh pon
Cara :
- Gaul ayam dengan bahan perap dan biarkan selama 30 minit. Goreng sampai masak tetapi tidak terlalu garing kemudian, toskan minyak, ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali lain, tumis bawang merah, bawang putih, 1 biji bawang besar, dan cili kering sehingga wangi.
- Campurkan bahan A bersama daun kari dan gaul rata sehingga pekat.
- Masukkan ayam dan 1 biji lagi bawang besar hiris dan cili padi. Gaulkan sebati.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi putih.
saya padankan dengan tomyam sayur (ini Cik Na yang masak ye). Memang kene betol! Sedap sangat hidangan ni.
Cik hosmate dan Cik Na cakap sedappppp!
Terima kasih Kak Diana, Kak Nurul & tak lupa juga Kak Wardah....
Assalam Nani, selamat hari raya aidil adha ya, sedap nampak ayam tu, mesti harum je ada daun kari tu.
ReplyDeleteBest lah dok sana ikan murah, sbb akk suka ikan dari ayam heheh, tapi anak2 tetap pilih ayam
Wooo...nampak sedap..nanti mama nk buat..daun kari umah mama banyak..kalau nani nk pun boleh...
ReplyDeletebak sini sikit boleh? :)
ReplyDeleteKak rosaliza ; w'salam kak rosaliza... memang sedap ayam masak mcm ni...dah bosan pulak asik2 makan ayam masak merah aje...kalo tak pon asik2 digoreng aje...saje try resepi baru ni..memang best!
ReplyDeletemama ann : kalau kita berjiran, memang nani buat muka tak malu dah mintak daun kari mama ann...heheh
kak ixora : ala kak...dah habis la pulak....hihih
nani..klu x letak daun kari x beh ke?mcm seddapppppppp..
ReplyDeleteAyam Kam heong ni mmg sedap..akak dah beberapa kali buat..tak jemu..akak mmg suka ayam yg berkuah pekat mcm gini..makan dgn nasi putih panas2..tak yah ada lauk lain pun tak per...ayam KH nani nampak sungguh juicy :)
ReplyDeleteaed : kalo xde bleh je...cume xde rasa daun kari la...tu je...boleh la try...
ReplyDeletekak mieza : tula...tengok orang lain buat, tak tahan godaan betol la..memang kene buat jugak...
Saalam nani, tgk pun dh nmpak sedap..akak masuk list dulu yer...hihihi
ReplyDeletew'salam kak liza...nani pon duk peram dalam list lama juga tau. tapi jangan peram lama2 sangat, nanti menyesal tak buat awal2. heheh
ReplyDeleteWawwww...ayam tu memang mengncam....!!!!akak ambik resepi, nak try nnti...tapi skrang ni kena perabih daging dulu...
ReplyDeleteMat malam Nuwairani..Rahel dah sampai ni..ada bawa' pinggan skali..nak mintak lauk yg sedap2..
ReplyDeletesalam nani.. mak ai besar mana ayam tu separuh ayam dah pun rm 11 lebih ..ish..ish besar betul... x pa nani sabah kan luas dengan pantai .. so ikan banyak n murah2 ler.. nani nampak menyelerakan la menu ni .. bahan2 yg digunakan semua sedap .. nak try le.. masuk list dulu ya hihi
ReplyDeletewah rajin betul cik nani kita masak..mintak sikit nak buat lunch esok..hehe
ReplyDeletekak MP : samalah...daging penuh fridge tu...jenuh nak perabih ni..
ReplyDeletekak rahel : amboi2...di dapurnya tu lagi banyak lauk sedap2...
kak wani : memang sangat2 disarankan utk try resepi ni...serius sedap...di tekak nani memang sedap la..
ReplyDeletetotie : kalo tak masak kang, pendek kata tak makan la...
kam heoung ni memang senang nak buat..kita pun suka..:)
ReplyDeleteNani,kak ct mmg dah salin rcp ni 2ari lpas,igt nak wat esk,nmpak sedap sgt yg nani nak msk ni..Kak ct pon salin rcp yg versi kak diana tuh..Xsabar lak rasa ayam kam heong nih bila nmpak yg nani msk ni..
ReplyDeletekak Q : betol tu....kite pon suke sgt,
ReplyDeletekak ct : baik buat cepat2..nani dah menyesal sebab buat lmbt2...heheh
ReplyDeleteaduhai... menarik tertarik de bumm hehhee.. lapor..lapor....
ReplyDeletewah...sedap sume ni...lalalalalapar........;d..bahagia nyer kalau sume ni ada kat depan mata skrg...;d
ReplyDeleteKak ID : lapor?? haaa...kene masak la ni...kang kempunan pulak
ReplyDeleteyana : lagi bahagia kalau dapat tengok depan mata kemudian boleh makan sekali! heheh
Apakah kamu sudah tahu? Latihan Akurasi Pukulan Ayam Aduan bila belum, cek dong artikel aku.
ReplyDelete