Assalamualaikum....Selamat sejahtera...
Baru 2 hari tidak online, dah rasa macam apa je...Bukan apa, kelmarin di Bukit Garam ni xde line la pulak...Line streamyx xde, tepon pon sama...Hampeh betol la...Terasa seksa gila sebab takleh nak online. Saya ni bukan apa, jenis cepat betul addicted dengan satu2 benda. Kalau tak dapat tu, hadoi....Sengsaranya.... (padahal boleh je idup macam biasa). huhuh....
Sebenarnya nak cerita pasal kuih lapis pertama seumur hidup ni.....Haihhhhhh..... Lepas buat kuih ni baru tahu betapa senangnya buat kuih lapis yang sedap... Janji badan tu kene "R" aje...huhuh...Kuih lapis ni pon bukan juga lama nak siap. Masa mengkus pon sekejap2 je... Cumanya sukatan yang diberi dalam bentuk timbangan. Saya main campak2 aje (campak yang berukur jugak la). Try kukus dulu sikit dalam bekas kecik, agak2 lembik, tambah lagi tepung beras. Last sekali baru ok, teruslah mengukus sampai habis. Memang sedap kuih ni. Ada bau2 kacang hijau gitu. Saya tak pasti tepung kacang hijau yang mana. Tapi saya main guna aje tepung yang orang buat kuih batang buruk tu...Sedap aje...
Resepi ni saya ternampak dari blog kak Ct Delima. Beliau pon ambil daripada blog Anawahid. Boleh tengok sendiri di blog mereka berdua betapa cantiknya kuih lapis depa berbanding saya punya...kuikuikui.... Nama lagi kali pertama melapis kan....Itu pun saya buat setengah adunan je. Santan pon guna santan sederhana pekat. (takleh makan lemak2 sangat sekarang). Hihih.... Minta halal ye saya taip semula resepi di sini...
KUIH LAPIS KACANG HIJAU
resepi : Majalah Rasa Ogos '09
sumber : Ct Delima, Anawahid
Bahan :
150g tepung beras
100g tepung ubi
50g tepung kacang hijau
1 liter santan pekat
150g gula
50ml air
secubit garam
1 helai daun pandan
pewarna
Cara :
- Campurkan gula, air dan daun pandan. Masak sehingga gula hancur. Ketepikan.
- Panaskan pengukus dan loyang. *Seelok-eloknya sapu minyak pada acuan supaya tidak melekat.
- Satukan semua bahan2 tepung dalam bekas dan ayak.
- Masukkan air gula tadi ke dalam tepung bersama dengan garam dan santan.
- Kacau semua bahan sehingga sebati dan tapis.
- Bahagikan kepada beberapa jenis warna yang diingini.
- Kukus setiap lapis selama 2-3 minit. (*nani guna acuan pound cake, dengan sukatan 1/4 cawan setiap lapis dikukus selama 2 minit). Kalau guna acuan kecil2 macam acuan lompang tu boleh kurangkan lagi masa mengukus.
- Note : jangan terlebih masa kukus pulak, nanti lapisan tu tidak melekat antara satu sama lain.
- Ulang langkah 7 sehingga habis dan lapisan terakhir dikukus selama 15 minit.
- Tunggu sehingga kuih sejuk dulu baru potong. Kalau tak, sememeh pulak kejadiannya...
terlebih masa mengukus sebab masa tu tengah ralit duk BW blog orang. Sekali, lapisan tu tak mau melekat dah...Adeh...Takpelah, kali pertama....huhuh
Assalamualaikum nani...
ReplyDeletemmg x dapat d nafikan jika x der streamyx or apa2 yg membolehkan kita on9 mmg tersekasa kan nani.. akak pun rasa mcm tu gak.. hehehhee... yer ler dah terbiasa ngan semua nie kan tetiba x der.. aduh... mcm lambat jer rasanya masa berlalu tu kan.. :D
ermmm.. kuih lapis tu nampak sedap ler nani.. akak belum brapa reti lg buat kiuh lapis gini... nak buat juga suatu hari nnt...
sedapnyer kuih ni Nani... terliur tengok...akak dah takde masa nk buat sume kuih2 ni..asyik mengkaripap dan mengapam jer...huhuhu...bilalah ada masa nk buat kuih2 ni....meh seketui yer..
ReplyDeleteSelamat mlm Nani
ReplyDeleteAda lgkah kuih lapis tu? teringin nak join sekaki..
kuih lapis ni kalau saya yang makan mesti buka lapisannya (makan satu2, memang suka gitu...
ReplyDeletebestkan kali pertama berjaya membuatnya...mesti nak try lagi...
Kak tak pandai buat kuih ni... Selalu beli jer...
ReplyDeleteMesti sedap kuih lapis nani ni kann
ok..ambek resepi nnt leh try hehehe...msti sedap tuh kan nani
ReplyDeleteassalam nani..dah jadi kuihnya..acik baru simpan resipi..
ReplyDeletenak! nak! nakkk!!!
ReplyDeletexde cukup vitamin R nk wat sendiri... virus virus M sedang menyerang dgn mantapnya.. hehe
Nani,kira oklah tuh 1st time wat dah cantiklah tuh..Rajin eks melapis..Kak ct malas betoi,tambah2 nak raya nih,mls nak beli stok bhn,semua men nak perabis ajer coz nanti nak blk kg,hihi..
ReplyDeletekak diana : rindu akak!!! hihih....
ReplyDeletekak CK : nani baru nak belajar mengapam...
kak rahel ; semuanya selamat uda diproses..hihih
kak nur : nani pon mesti nak makan selai2...hihih...lucu betol..
ReplyDeletekak ain : kalau dah buat sendiri mesti nak kata sedap jugak kan? hihih
mak qis ; alhamdulillah sedap la di tekak saya..
acik ; wah! pasni leh tengok kuih lapis versi acik erna pulak.
ReplyDeletekak tun : syuh! syuh! syuh! pigi jauh virus M....kene seru virus R banyak2 la...hihih...
kak ct : nani ni pon tengah nak perabih stok la ni..konon2 beli tepung kacang sebab nak buat kole kacang...tapi tak jadi...erm...buat kuih lapis jela...
Oh pengsannn nk jugak kuih lapis tu! Huhu
ReplyDeleterajin nani buat kek lapis...sedapnyer, suka mkn, nak buat lak...ada jer alasan he..he
ReplyDeletesalam nani..mmg terseksa kalau x ngadap lappy satu hari kan..sedap npk kuih lapis warna warni ni..tp bab melapis ni lah yg akak loma sikit
ReplyDeletehanis : jangan pengsan dulu! hihih
ReplyDeletekak ida : kuih mcm ni x cerewet nak buat topping ke apa dah...
kzai : takdelah susah sgt sebenarnya. kejap aje dh boleh siap
Assallamualaikum Nani..
ReplyDeleteHahaha..Nani..nani.. Kak Naz pun cam tu jugak dulu masa mula2 kenal alam resepi dari internet. Sehari tak dapat bukak, cam kucing nak beranak hehehe..
Rajin Nani buat experiment kukus sikit2 dulu nak tgk hasilnya. Tu pada akak, dah terlebih rajin dah tu. Kalau kak Naz nak mengukus, nak kukus yg confirm jadi jer..hehehe..
kuih lapis Nani tu nampak sedap sangat...Akak memang tak de 'R' nak buat kuih ni..selalu beli jer...
ReplyDeletekak nani-rajinnya melapis.nampak sedap la...ada lg?
ReplyDeletetepung kacang hijau ada jual ke? atau kena blend sendiri?
ReplyDeleterajinnye buat kuih..boleh buat jual nih
ReplyDeleteAslmkm..rajinnya mek ni buat kuih..nak buat menantu ler...
ReplyDeletekak naz : waalaikumussalam...belom pro masak lagi kan, tu pasal asik buat experiment aje... kalo tak jadi, sayang pulak masuk tong..
ReplyDeleteKak MP : nani pon tetibe ada vitamin R. tu pasal boleh buat ni..
nonie : adoi...berzaman dah habis ni dik...
kak kasih : tepung ni memang dah siap2 dalam paket. beli kat kedai runcit je. kalau kat kedai bakery pon ada jual ni.
ReplyDeletepenbiru : tak sampai tahap jual lagi kot...sebab tak cukup R.hihih
kak anna : huhuh...ada anak laki hensem ke? hihih
amboi rajinnya dia melapis..nnt nak trylah resepi ni plak..pnh bt dulu tp resepi lain
ReplyDeletekak yana : nak buat mende2 macam ni memang ada angin2 jugak ni...bukan selalu nak rajin mcm ni...hihih
ReplyDeleteNani .. pandainya buat kuih lapis .. kak wani tak pernah buat lagi ... ni.. nanti angin datang dulu baru nak buat hihi
ReplyDeletehahah! tula kak...pasni tak tahulah bila pulak nak buat lagi...kene seru angin R banyak2...
ReplyDeleteRajinnya Nani melapis...cantik dah tu...leh la anto kat kak cek sikit...:D
ReplyDeleteala kak cek! dah abeh la pulak...heheh
ReplyDeletesy penah makan kueh ni..tapi yang ni lagi nampak santik...;d
ReplyDeleteini ayat perli ke hape? huhuh
ReplyDelete