Tuesday, November 1, 2011

Kuih Lapis Kacang Hijau

Assalamualaikum....Selamat sejahtera...

Baru 2 hari tidak online, dah rasa macam apa je...Bukan apa, kelmarin di Bukit Garam ni xde line la pulak...Line streamyx xde, tepon pon sama...Hampeh betol la...Terasa seksa gila sebab takleh nak online. Saya ni bukan apa, jenis cepat betul addicted dengan satu2 benda. Kalau tak dapat tu, hadoi....Sengsaranya.... (padahal boleh je idup macam biasa). huhuh....

Sebenarnya nak cerita pasal kuih lapis pertama seumur hidup ni.....Haihhhhhh..... Lepas buat kuih ni baru tahu betapa senangnya buat kuih lapis yang sedap... Janji badan tu kene "R" aje...huhuh...Kuih lapis ni pon bukan juga lama nak siap. Masa mengkus pon sekejap2 je... Cumanya sukatan yang diberi dalam bentuk timbangan. Saya main campak2 aje (campak yang berukur jugak la). Try kukus dulu sikit dalam bekas kecik, agak2 lembik, tambah lagi tepung beras. Last sekali baru ok, teruslah mengukus sampai habis. Memang sedap kuih ni. Ada bau2 kacang hijau gitu. Saya tak pasti tepung kacang hijau yang mana. Tapi saya main guna aje tepung yang orang buat kuih batang buruk tu...Sedap aje...

Resepi ni saya ternampak dari blog kak Ct Delima. Beliau pon ambil daripada blog Anawahid. Boleh tengok sendiri di blog mereka berdua betapa cantiknya kuih lapis depa berbanding saya punya...kuikuikui.... Nama lagi kali pertama melapis kan....Itu pun saya buat setengah adunan je. Santan pon guna santan sederhana pekat. (takleh makan lemak2 sangat sekarang). Hihih.... Minta halal ye saya taip semula resepi di sini...

KUIH LAPIS KACANG HIJAU
resepi : Majalah Rasa Ogos '09
sumber : Ct Delima, Anawahid

Bahan :
150g tepung beras
100g tepung ubi
50g tepung kacang hijau
1 liter santan pekat
150g gula
50ml air
secubit garam
1 helai daun pandan
pewarna

Cara :

  1. Campurkan gula, air dan daun pandan. Masak sehingga gula hancur. Ketepikan.
  2. Panaskan pengukus dan loyang. *Seelok-eloknya sapu minyak pada acuan supaya tidak melekat.
  3. Satukan semua bahan2 tepung dalam bekas dan ayak.
  4. Masukkan air gula tadi ke dalam tepung bersama dengan garam dan santan.
  5. Kacau semua bahan sehingga sebati dan tapis.
  6. Bahagikan kepada beberapa jenis warna yang diingini.
  7. Kukus setiap lapis selama 2-3 minit. (*nani guna acuan pound cake, dengan sukatan 1/4 cawan setiap lapis dikukus selama 2 minit). Kalau guna acuan kecil2 macam acuan lompang tu boleh kurangkan lagi masa mengukus. 
  8. Note : jangan terlebih masa kukus pulak, nanti lapisan tu tidak melekat antara satu sama lain.
  9. Ulang langkah 7 sehingga habis dan lapisan terakhir dikukus selama 15 minit.
  10. Tunggu sehingga kuih sejuk dulu baru potong. Kalau tak, sememeh pulak kejadiannya...

terlebih masa mengukus sebab masa tu tengah ralit duk BW blog orang. Sekali, lapisan tu tak mau melekat dah...Adeh...Takpelah, kali pertama....huhuh

32 comments:

  1. Assalamualaikum nani...
    mmg x dapat d nafikan jika x der streamyx or apa2 yg membolehkan kita on9 mmg tersekasa kan nani.. akak pun rasa mcm tu gak.. hehehhee... yer ler dah terbiasa ngan semua nie kan tetiba x der.. aduh... mcm lambat jer rasanya masa berlalu tu kan.. :D

    ermmm.. kuih lapis tu nampak sedap ler nani.. akak belum brapa reti lg buat kiuh lapis gini... nak buat juga suatu hari nnt...

    ReplyDelete
  2. sedapnyer kuih ni Nani... terliur tengok...akak dah takde masa nk buat sume kuih2 ni..asyik mengkaripap dan mengapam jer...huhuhu...bilalah ada masa nk buat kuih2 ni....meh seketui yer..

    ReplyDelete
  3. Selamat mlm Nani
    Ada lgkah kuih lapis tu? teringin nak join sekaki..

    ReplyDelete
  4. kuih lapis ni kalau saya yang makan mesti buka lapisannya (makan satu2, memang suka gitu...
    bestkan kali pertama berjaya membuatnya...mesti nak try lagi...

    ReplyDelete
  5. Kak tak pandai buat kuih ni... Selalu beli jer...
    Mesti sedap kuih lapis nani ni kann

    ReplyDelete
  6. ok..ambek resepi nnt leh try hehehe...msti sedap tuh kan nani

    ReplyDelete
  7. assalam nani..dah jadi kuihnya..acik baru simpan resipi..

    ReplyDelete
  8. nak! nak! nakkk!!!
    xde cukup vitamin R nk wat sendiri... virus virus M sedang menyerang dgn mantapnya.. hehe

    ReplyDelete
  9. Nani,kira oklah tuh 1st time wat dah cantiklah tuh..Rajin eks melapis..Kak ct malas betoi,tambah2 nak raya nih,mls nak beli stok bhn,semua men nak perabis ajer coz nanti nak blk kg,hihi..

    ReplyDelete
  10. kak diana : rindu akak!!! hihih....

    kak CK : nani baru nak belajar mengapam...

    kak rahel ; semuanya selamat uda diproses..hihih

    ReplyDelete
  11. kak nur : nani pon mesti nak makan selai2...hihih...lucu betol..

    kak ain : kalau dah buat sendiri mesti nak kata sedap jugak kan? hihih

    mak qis ; alhamdulillah sedap la di tekak saya..

    ReplyDelete
  12. acik ; wah! pasni leh tengok kuih lapis versi acik erna pulak.

    kak tun : syuh! syuh! syuh! pigi jauh virus M....kene seru virus R banyak2 la...hihih...

    kak ct : nani ni pon tengah nak perabih stok la ni..konon2 beli tepung kacang sebab nak buat kole kacang...tapi tak jadi...erm...buat kuih lapis jela...

    ReplyDelete
  13. Oh pengsannn nk jugak kuih lapis tu! Huhu

    ReplyDelete
  14. rajin nani buat kek lapis...sedapnyer, suka mkn, nak buat lak...ada jer alasan he..he

    ReplyDelete
  15. salam nani..mmg terseksa kalau x ngadap lappy satu hari kan..sedap npk kuih lapis warna warni ni..tp bab melapis ni lah yg akak loma sikit

    ReplyDelete
  16. hanis : jangan pengsan dulu! hihih

    kak ida : kuih mcm ni x cerewet nak buat topping ke apa dah...

    kzai : takdelah susah sgt sebenarnya. kejap aje dh boleh siap

    ReplyDelete
  17. Assallamualaikum Nani..
    Hahaha..Nani..nani.. Kak Naz pun cam tu jugak dulu masa mula2 kenal alam resepi dari internet. Sehari tak dapat bukak, cam kucing nak beranak hehehe..

    Rajin Nani buat experiment kukus sikit2 dulu nak tgk hasilnya. Tu pada akak, dah terlebih rajin dah tu. Kalau kak Naz nak mengukus, nak kukus yg confirm jadi jer..hehehe..

    ReplyDelete
  18. kuih lapis Nani tu nampak sedap sangat...Akak memang tak de 'R' nak buat kuih ni..selalu beli jer...

    ReplyDelete
  19. kak nani-rajinnya melapis.nampak sedap la...ada lg?

    ReplyDelete
  20. tepung kacang hijau ada jual ke? atau kena blend sendiri?

    ReplyDelete
  21. rajinnye buat kuih..boleh buat jual nih

    ReplyDelete
  22. Aslmkm..rajinnya mek ni buat kuih..nak buat menantu ler...

    ReplyDelete
  23. kak naz : waalaikumussalam...belom pro masak lagi kan, tu pasal asik buat experiment aje... kalo tak jadi, sayang pulak masuk tong..

    Kak MP : nani pon tetibe ada vitamin R. tu pasal boleh buat ni..

    nonie : adoi...berzaman dah habis ni dik...

    ReplyDelete
  24. kak kasih : tepung ni memang dah siap2 dalam paket. beli kat kedai runcit je. kalau kat kedai bakery pon ada jual ni.

    penbiru : tak sampai tahap jual lagi kot...sebab tak cukup R.hihih

    kak anna : huhuh...ada anak laki hensem ke? hihih

    ReplyDelete
  25. amboi rajinnya dia melapis..nnt nak trylah resepi ni plak..pnh bt dulu tp resepi lain

    ReplyDelete
  26. kak yana : nak buat mende2 macam ni memang ada angin2 jugak ni...bukan selalu nak rajin mcm ni...hihih

    ReplyDelete
  27. Nani .. pandainya buat kuih lapis .. kak wani tak pernah buat lagi ... ni.. nanti angin datang dulu baru nak buat hihi

    ReplyDelete
  28. hahah! tula kak...pasni tak tahulah bila pulak nak buat lagi...kene seru angin R banyak2...

    ReplyDelete
  29. Rajinnya Nani melapis...cantik dah tu...leh la anto kat kak cek sikit...:D

    ReplyDelete
  30. ala kak cek! dah abeh la pulak...heheh

    ReplyDelete
  31. sy penah makan kueh ni..tapi yang ni lagi nampak santik...;d

    ReplyDelete