Wednesday, May 30, 2012

Demam + Selesema + Sore Throat

Assalamualaikum....Salam bahagia....

Dah 5 hari Nani bercuti. Tapi masih belum bercuti betul2. Satu perjalanan yang amat panjang dan memang memenatkan. Nak update blog pun tak larat sebab jarang ada masa nak ngadap lappy betul2. Kalau ada masa lebih pun, memang betul2 guna untuk berehat. Nak ceritanya perjalanan yang jauh ni memang rasa tension betul. Kadang2 rasa serik pun ada.

Flight Air Asia dari Sandakan-KL sepatutnya berlepas jam 9.05pm hari Jumaat lepas. Oleh sebab tak nak menanggung risiko tertinggal flight, makanya kami dah sampai ke Airport Sandakan seawal jam 6.50pm! Sampai aje di airport, ada bunyi SMS masuk. Sekali, pihak Air Asia yang hantar. Katanya flight delay ke 10.55pm! Maksudnya lewat 2 jam dari jadual yang sepatutnya. Adoi...Banyak plan yang perlu diubah apabila dah jadi macam tu.

Tunggu punya tunggu jam 11.30 baru flight dari KL sampai. Adoi....Penipu besar betul Air Asia ni. Yang sebenarnya dia taknak orang marah kalau berterus terang flight delay 2 1/2 jam! Hadoi....Tensen betol! Naik aje flight, terus tidur aje. Sampai KL lebih kurang jam 2.30am. Korang bayangkan la manusia mana la yang baik hati nak korbankan masa tidur semata2 nak amik kite masa tu. Tapi, nasib baik dah janji awal2 dengan adik minta tolong dia amikkan kat KL sentral nanti. Dari airport naik Sky Bus ke KL Sentral. Jam 4.00am adik datang pick up. Perut pun dah bunyi2 minta diisi. Kitorg breakfast dulu kat McD baru balik rumah. Sembang2 tunggu subuh baru masuk tidur. 

Dah bangun tidur tu teringat pulak nak melawat Mak Long Zubidah. Katanya dah balik dari Jepun bawa cucu baru sekali. Kebetulan betul rumah adik Nani tak jauh pun dari situ. Kami pun memang nak keluar ke rumah kakak di Bukit Beruntung. Tepon dia jam 8.30am, jam 9.00am kami sampai sana. Memang betul2 dilayan kalau setiap kali berkunjung ke sana. Kali ni sempat pulak dia goreng mee. Memang ngam la sebab kami pun belum sarapan lagi.Sembang punya sembang tak sedar dah jam 10.00am lebih. Sebelum balik, sempat lagi dia tapaukan mee goreng & satu bekas sambal tahun. Sangat sedap sambal tahun tu. Pedas sampai telinga berasap! Nani makan terus petang tu sampai habis, kongsi dengan kakak. Sempat lagi dia berpesan dengan Nani suruh bagi tahu Mak Long yang sambal tahun dia tu sedap sangat! Kalau ada yang belum pernah tengok rupa sambal tahun macam mana, boleh tengok kat entry Mak Long di SINI. Siap ada resepi lagi ko! Ini memang masakan jawa yang paling melekat di hati kot rasanya...

Dari rumah Mak Long, kami terus ke Bukit Beruntung. Barulah dapat rehat2 jap. Malamnya bersiap2 lagi ke rumah Atuk di Sg Buloh sebab dia buat solat hajat naik rumah baru. Oleh sebab kami datang lewat dah, makanya nak tebus kesalahan tu kami tolong kemas2 segala barang kat situ. Jam 12.30am baru kami bertolak balik ke rumah adik semula. Esok paginya pulak jemput abang ipar di LCCT. Hadoi...Semput je rasanya idup atas jalan raya je ni. Dah tengah hari baru sampai di rumah kakak di Bukit Beruntung semula. Baru dapat rehat, baring2, tidur sampai ke petang. Itu pun tak boleh rehat betul2 jugak. Asik dengan suara bising anak2 buah bergaduh. Haish! Masa ni badan dah mula rasa panas2. Tapi Nani cakap lagi dalam hati, "tolonglah jangan demam lagi hari ni". Sebabnya malamnya tu Nani kena naik bas lagi bertolak balik ke KB. Masyaallah...Serius tak larat! Tapi gagahkan jugak. Lebih kurang jam 5.40am sampai di KB, mak datang jemput. Nak tidur balik pun rasa macam tak boleh sebab banyak betul nak disembang dengan mak. Dah petang sikit baru boleh lelap. Bangun aje tidur, memang dah demam + selesema + sakit tekak. All in one. (pakej yang paling kita tak mahu). Huhuh... Tapi apa boleh buat, redha jela... 

Tuesday, May 22, 2012

Salah Haribulan Rupanya!

Assalamualaikum...Salam sejahtera...

Hadoi...Tak tahulah kenapa boleh tidak peka dengan tarikh2 kalendar Islam. Mungkin sebab di rumah tak letak kalendar yang ada bulan Islam tu. Ish! Ish! Ish!....Jahil sungguh diri ini... Kalau di kampung, ayah mesti beli kalendar Islam yang kaler2 siap ada waktu solat tu. Jadi, setiap hari nak tengok waktu solat boleh rujuk di situ. Apabila posting di Sabah ni takde pulak terjumpa kalendar yang macam ayah selalu beli dari SMKA atau Maahad Tahfiz tu. 

Nani bangun tidur Subuh semalam terus minum air. Kawan ni tegur, "Eh? Kak Nani tak puasa ke? Kan hari ni 1 Rejab" Nani pun bingung2 pulak. Yeke hari ni 1 Rejab? Terus rasa bersalah yang amat sebab tak puasa semalam. Dahla hari Isnin lagi. Jadinya, dah sampai rumah petang semalam terus niat nak puasa hari ni. Kemudian, sampai di sekolah ada kawan yang dapat pindah balik semenanjung buat makan2. Yela, berkongsi kegembiraan dengan kawan2 lain sambil menjamu nasi dagang. Masyaallah, baunya tu amat menusuk hidung. Yela, kalau tukang masaknya import dari Kelantan, pro lagi tu konfem sedap menunya. Jadi, Nani pasrah jela bila kawan tu hidang nasi dagang. 

Jadi, Nani bagitahu kawan tu Nani puasa hari ni. Kemudian, dia cakap "Ramai yang puasa hari ni. Yela, 1 Rejab kan..."  Eh? Hari ni ke semalam 1 Rejab ni? Terus konfius lagi. Jadinya, Nani google internet rupanya hari ni, 22 Mei 2012M bersamaan 1 Rejab 1433H. Ya Allah...Rasa bersyukur sangat2 sebab sempat juga berpuasa 1 Rejab... Orang dah hidang nasi dagang ni terus macam buat2 tak nampak dah. Memang tak menyesal la puasa hari ni.

Oleh kerana Nani puasa, makanya dia tapaukan 1 bekas nasi dagang untuk Nani. MasyaAllah...Rasa terharu sangat2..Walaupun on diet yang tak berapa nak konsisten dah sekarang ni Nani terima nasi dagang ni dengan hati yang terbuka dan penuh syukur (sebab banyak respons dari orang lain cakap nasi ni sedap!) kuikuikui.... Alhamdulillah....Terima kasih buat Ummi Thaqif kerana belanja Nani menu berbuka puasa nasi dagang hari ni. Semoga Ummi Thaqif, Nenek Thaqif dan baby Thaqif selamat dalam perjalanan pulang ke kampung hari Khamis nanti....

Ada udang sekor! Memang feveret Nani makan nasi dagang lauk udang. Terima kasih banyak2...Jam menunjukkan 6.17 petang. Dah masuk waktu berbuka daerah Sandakan, Bukit Garam...

Bismillah......

Monday, May 21, 2012

Suam2 Saja....

Assalamualaikum...Salam sejahtera...

Hadoi... Ramai yang prihatin dengan Nani rupanya. Terasa diri ini begitu dihargai. Chewah! Terima kasih kepada kawan2. Nani sakit gastrik bukan sebab diet menahan lapar tau. Tapi sebab ada ulser dalam mulut sampaikan tak boleh nak makan atau minum. Kalau diet ATKINS, kita kena makan ikut masa. Tak boleh skip pun breakfast, lunch & dinner. Kalau ikutkan, sekarang lagi Nani makan banyak. Tapi syukurlah berat badan tak naik sangat pun. Sekarang risau jugak ni sebab lagi seminggu nak balik kampung. Kalau dah sampai sana, paham2 jela. Mana boleh skip nak makan segala jenis hidangan tu.

Huhuh...Beberapa hari ni takde entry masak2 sebab Nani just buat roti pita yang dijadikan kebab daging black pepper. Sangat sedap! Kalau nak resepi, boleh tengok entry di SINI. Macam biasalah, ada masanya kita rajin, ada masanya kita malas. Jadinya, nak senang Nani buat roti ni siap2 lebih awal. Kemudian buat dagingnya dan kuah. Simpan dalam peti sejuk. Kalau rasa nak makan, panaskan atas non stick pan je. Nani memang jatuh cinta dengan resepi kuah black pepper ni. 2,3 hari makan menu yang sama pun tak mengapa. Jadinya, sepanjang tempoh tu Nani tak makan nasi dah. Sekarang kalau makan nasi pun pada hujung minggu je.

Panjang pulak intro kali ni. Sebenarnya nak bercerita tentang pelajar2 sekolah ni. Hadoi, kalau teringat pada diorang memang boleh buat kita senyum sorang2. So far, Nani suka budak2 di sini. Masih lagi mempunyai rasa hormat dengan guru2. Kalau bergurau pun masih belum kategori kurang ajar lagi. Sepanjang 2 minggu ni merupakan minggu peperiksaan penggal pertama untuk pelajar2 di sini. Jadi, ada satu hari tu semasa Nani menjaga exam, tiba2 terputus bekalan letrik pulak. Budak2 pun bisinglah sebab kepanasan. Jadi, untuk meredakan kebisingan itu, Nani pun cakap.....

CIKGU : Kan saya pernah cakap, kalau orang yang panas tu apa tandanya......?
PELAJAR : Banyak dosa kan cikgu?
CIKGU : Haaaa... Jadi, bagus kamu diam2 ja dalam kelas.
PELAJAR : Adui cikgu! Sejuknya! Sejuknya! (sambil buat gaya menggigil2)
CIKGU : Ha.... Kalau orang yang tiba2 sejuk begitu maksudnya tidak lama sudah mau idup...
PELAJAR : Iyalah cikgu...Kalau begitu aku suam2 ja la....


Macam2 hal la budak2 ni...Tapi apa pun, tetap menghiburkan hati....  :)


Friday, May 18, 2012

Kisah Diet 8 ~ Diet Yang Terbengkalai

Assalamualaikum...Salam sejahtera...

Dah lama tak bercerita tentang diet ni. Bukan apa, selama 3 minggu ni berat Nani maintain aje 54kg. Kalo naik sekilo pun, akan turun balik. Kalau turun sekilo pun, akan naik balik. Rata2 memang lebih kurang 54kg jela. Baaaaaaaaaaaanyak betul masalah kesihatan kebelakangan ini. MasyaAllah....Rasa tak tertahan betul dengan cuaca yang begitu panas. Nani pun tak berani lagi nak puasa memandangkan panasnya tu memang terik.

Pada minggu pertama Nani disahkan darah rendah. Kebarangkalian jadi macam tu sebab terlampau penat. Makanya, Nani terpaksa ambil makanan yang mengandungi carbs walaupun dalam hati ini sungguh tidak rela! Alhamdulillah dah takde pening2 lagi. Minggu kedua pulak Nani kena ulser dalam mulut yang sangat teruk! Bukan di bahagian lidah tapi bahagian dalam pipi. Kena pulak tempat tu ada gigi yang agak tajam. Kalau mulut bergerak2 makanya pipi yang terkena ulser tu pun turut bergeser dengan gigi. Sakitnya tu Allah jela yang tahu sampaikan Nani susah nak makan @ minum air. Disebabkan ulser teruk selama 3 hari itu, Nani diduga lagi dengan gastrik. 

Tak pernah dalam hayat Nani ada penyakit gastrik. Tapi tiba2 boleh rasa pedih ulu hati. Mula2 tak faham jugak kenapa boleh jadi macam tu. Ingatkan sakit yang biasa2 je. Rupanya berlarutan sampai 1 hari. Apabila tanya kawan2, semua cakap tu permulaan gastrik. Tapi, oleh kerana tidak mahu terima kenyataan jugak, Nani call mak lagi. Dia pun cakap benda yang sama dan suruh Nani minum susu banyak2. Tak puas hati dengan jawapan tu, Nani minta tolong Afwani tanya kawannya lagi. Dia pun cakap benda yang sama jugak! Akhirnya pasrah jela bahawa sesungguhnya Nani dah kena intro gastrik. Mulut masih lagi ada ulser, jadi Nani hanya minum susu kotak guna straw, sedut pelan2 je. Sedih kan? sob sob sob...Disebabkan itu juga, Nani kukus pau sebanyak 12 biji dan Nani akan pastikan setiap 3-4 jam perut Nani diisi dengan makanan. 

Alhamdulillah, ulser dan gastrik dah pulih. Konon2 nak puasa lagi minggu ni tapi macam tak terdaya memandangkan cuaca yang panas begini sampai ke malam. Jadinya, Nani fikir kalau minggu depan cuaca ok, Nani nak puasa semula. Dah lama tak berpuasa. Keberkatan dan kenikmatan menyuapkan setiap makanan sewaktu berbuka itu sungguh berbeza sekali. Nani tak tahulah kawan2 lain macam mana. Tapi kalau Nani berpuasa, cukup dengan air kosong dan roti @ pau 2 ketul je. Memang boleh kenyang sampai ke waktu sahur berikutnya.

Ada lagi seminggu nak balik kampung. Rasanya menu Nani minggu depan berasaskan tepung & sardin jela kot sebab malas nak topup stok barang dapur. Nanti dah buka sekolah baru beli barang2 dapur yang lain. Harap2lah badan ni sentiasa sihat. Dah tak sabar nak balik kampung jumpa mak dengan ayah. :)

Thursday, May 17, 2012

EPO Terbukti Berkesan!

Assalamualaikum...Salam sejahtera...

Dah lama tak membebel kat sini. Bukan jugak sibuk dengan apa. Seminggu lepas laptop ni Nani hantar repair. Alhamdulillah orang tu pandai betul buat. Semuanya terus ok. Dah laju, senyap macam baru beli laptop baru. Nak update blog pun best. Download movie pun ambil masa sekejap je. Orang tu pun minta upah dengan harga yang sangat berpatutan! Memang boleh recommend dengan kawan2 lain la.

Ok, sebelum ni Nani pernah kongsikan entry tentang EPO dan Tea Tree Oil yang Nani tengah guna sekarang. So far, Nani puas hati dengan produk ni. Pertamanya, Tea Tree Oil tu boleh mengecutkan jerawat. Selalunya main picit aje kan. Pastu biar je macam tu. Kemudian mulalah bernanah bagai. Sekarang ni kalau picit pun boleh sapu ubat ni. At least takdelah kuman2 nak membiak kat situ. 

Keduanya pulak, EPO (Evening Primerose Oil) jenama NATURALLE. Rasa yakin sikit sebab ada cop halal JAKIM. Nani beli EPO 2 botol berkembar. Harganya kalau tak silap RM40++ je. Selepas menghabiskan 1 botol dalam tempoh 50 hari ni baru terasa kesannya. Sebelum ni kalau nak datang bulan tu ada rasa sakit2 sendi, senggugut tapi takdelah teruk sangat pun. Lepas makan ni alhamdulillah dengan izin-Nya dah tak rasa senggugut lagi. Dengar2 EPO ni bertindak dari dalam badan. Bagus untuk kesihatan kulit dan rambut juga. Tapi iyalah, lain orang lain penyakitnya. Kadang2 ada orang tak makan suppliment pun boleh sihat. Ada orang habis beribu riban pun tak juga baik2. Yang penting yakin dengan kuasa Allah, hanya Dia yang berhak menyembuhkan segala penyakit.

Baru nak jejalan kat blog kawan2 ni. Dah lama tak menyinggah. 

Wednesday, May 16, 2012

Selamat Hari Guru

GURU....
Dalam ajarnya ada harapan,
Dalam tegurnya ada doa,
Dalam marahnya ada sumpahan sayang,
Dalam tawa ada mesranya,
Dalam diam ada bijaksana,
Dalam tangannya kita terbina,
Berbahagialah menjadi guru,
Guru pembina negara bangsa,

SELAMAT HARI GURU....

Sunday, May 13, 2012

Alhamdulillah....27th Already!

Assalamualaikum....Salam sejahtera...

Kalau tengok tajuk entry pun dah bleh agak kot..Huhuh...Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah. Pada hari ini (13 Mei 2012) merupakan ulangtahun kelahiran Nani yang ke-27. Yes, i know, i know.....No need to remind me...Tua sudah.... Tapi, bagi Nani setiap tahun yang bertambah itu bukan melambangkan kita semakin tua, but have to be a year better...Insyaallah...
Tahun ni Nani celebrate besday dengan kawan2 di Sandakan. Seronok sangat sebab dapat masak2, buat kek dan bagi kawan2 makan. Nani & kawan2 buat Kek, Cheesy Wedges, Nasi Tomato, Puding Karamel dan Puding Tauhu. Semua suka dengan menu2 yang kami sajikan ni. 
Seperti dalam entry sebelum ni, Nani ingin memuatkan entry SURPRISE (surprise la sangat!). Untuk ulangtahun Nani pada kali ini memang Nani nak buat satu kek yang special betul! Kek ni Nani dapat idea untuk buat kek ni dari blog JUICY CAFE. Tapi, setelah lihat bahan2, terus rasa macam ada sedikit kekangan. Jadi, Nani cuba cari resepi lain. Akhirnya Nani jumpa jenis kek yang sama di blog KAK ITA MASAM MANIS. Selama seminggu Nani study resepi Kak Ita ni dan akhirnya dapatlah juga merasa walaupun tidaklah secantik yang Kak Ita buat. 
Banyak betul cabaran buat kek ni. Hampir putus asa jugak Nani. Tapi sebab nak meraikan juga besday dengan kek ni, akhirnya menjadi jugak. Nani tak letak lagi resepi ni sebab panjang sangat. Nani next entry la baru masuk. Kalau ada yang tak sabar2 nak tengok jugak, bleh klik link kat atas tu. Terima kasih kepada sesiapa yang membaca entry kali ni. Doakan Nani sihat, bahagia, jadi anak yang baik dan semua yang baik2 la.
SELAMAT HAR IBU UNTUK SEMUA IBU2 DI DUNIA.

Sunday, May 6, 2012

Pau Mawar Citarasawan

Assalamualaikum....Selamat malam...Sebelum Nani berehat selama seminggu dalam dunia blogging ni, ingin Nani kongsikan satu resepi pau yang sangat best dan sangat cantik!!! (walaupun sendiri buat tak berapa cantik) wuwuwuwu....Sebelum ni dah lama terliur tengok kawan2 lain buat. Tapi dek kerana masih dalam tempoh berdiet, Nani batalkan dulu niat itu untuk sementara waktu. Kebetulan minggu ni Nani ke rumah kawan di Sandakan (Afwani & Fara), jadi Nani cuba buat pau resepi Kak Wan ni untuk kawan2 ni bawa bekal ke sekolah esok harinya. 

Semalam kami buat Pau Mentega, masih ada lagi baki 4 ketul. Memandangkan mereka mengajar di sekolah cina, jadi susah nak dapatkan makanan yang kena di hati mereka. Paham2 jela kalau sekolah cina ni, tender kantin pun mesti kaum mereka juga. Jadi, lebih baik kalau dapat bawa bekal sendiri ke sekolah. Nani yang mengajar di sekolah melayu kampung pun siap bawa bekal juga ke sekolah. Kalau makan makanan yang dijual di kantin ni rasa macam tak puas pula. 

Sepatutnya warna asal pau ni adalah UNGU, tapi di rumah kawan ni hanya ada warna hijau je. Makanya mawar yang kami buat ni ibarat seperti bunga yang masih belum masak. Ada ke bunga yang masak? Hmm...Macam buah yang putik la senang cerita. Resepi Kak Wan ni memang best. Lembut aje paunya. Bahan2 pun mudah. Nani guna inti kacang hitam yang readymade kemudian buat bentuk bulat2. Pasni nak buat warna merah/pink pula.

 Pau Mawar Keledek
Resepi : citarasawan@myresepi.com
Olahan : nuwairaniismail.blogspot.com

Bahan-bahan ( 15 biji ) :

250gm tepung pau -nani guna tepung gandum biasa
1 1/2 sudu teh yis segera
1/2 sudu teh baking powder
2 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula kaster
1/2 sudu teh garam -nani letak secubit je
1 sudu besar shortening -nani guna marjerin
sedikit pewarna
150ml air
150g keledek (rebus dan lecek ketika masih panas)

Inti :
150gm keledek ungu lecek (rebus dan lecek ketika masih panas) -nani guna inti kacang hitam segera
2 sudu besar gula kaster
2 sudu besar air

Cara-cara :
  1. Inti : Masak gula dan air hingga larut, masukkan keledek lecek dan kacau hingga rata. Sejukkan dan gentel bulat-bulat. Ketepikan
  2. Doh Pau : Kisar ubi keledek, garam dan air hingga halus dan ketepikan.
  3. Satukan tepung, susu tepung, yis, baking powder dan gula di dalam mangkuk pengadun. Masukkan keledek kisar dan uli hingga bergaul rata. Masukkan shortening dan uli dengan paddle/tangan hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
  4. Timbang doh seberat 50gm setiap satu. -nani agak2 je buat bulat sampai dapat 13 ketul. Lain kali kena buat 14 ketul supaya nampak cantik.
  5. Canai doh bulat dia 10cm. Masukkan inti di tengahnya. Kemudian potong tepinya kepada 6 penjuru
  6. Lipat seperti dalam gambar, biarkan bahagian intinya sedikit terbuka, kemudian lipat bahagian arah berlawanan menutup bahagian tengah inti.
  7. Seterusnya lipat membentuk kelopak mawar pada arah berlawanan seperti dalam gambar, sembunyikan bahagian hujung tepinya di bahagian bawah. Letak pau di atas sekeping kertas atau plastik.
  8. Rehatkan selama 30 minit dengan menutupnya dengan bekas atau kain lembab. Biarkan mengembang.
  9. Panaskan pengukus dan kukus selama 15 minit dengan api sederhana hingga masak.
  10. Inti boleh di ganti dengan inti kacang atau apa saja yang disukai.
Pau yang comel lote ni dak Fara yang buat. Huhuh...Better late than never la kan??? Huhuh...Bersungguh-sungguh dia makan pau malam ni. Sedap katanya. Tapi tak pulak dia nak makan yang dia buat ni. Tak cantik katanya. 

Yang ni pun dia tak nak makan jugak. Aishhh!

Nani akan bercuti dari dunia blogging selama 2 minggu. Ada beberapa perkara yang perlu diselesaikan. Doakan semoga segalanya berjalan dengan lancar. Insyaallah Nani akan update semula dalam masa seminggu dengan entry yang sangat best! Tak sabar dah rasanya ni. Huhuh....Ok, jaga diri elok2 semua ye.. Kita jumpa lagi seminggu!  

Saturday, May 5, 2012

Kebab Roti Pita dengan Black Pepper Sauce

Assalamualaikum....Salam Bahagia...

Selamat berhujung minggu kepada semua warga Blogger yang sudah kepenatan bekerja sepanjang minggu ini termasuklah Nani. Alhamdulillah, kita masih diberi peluang untuk bernafas dan merasai nikmat yang telah dikurniakan oleh Allah selama ini sehinggalah pada pagi ini. Jangan tanya Nani lunch apa tengah hari nanti sebab tak tahu nak masak apa. Tapi, untuk tidak menghampakan semua, Nani hidangkan kepada kawan2 KEBAB ROTI PITA yang Nani buat untuk sahur dan berbuka puasa pada hari Khamis lalu.

Hari ni Nani tak boleh nak berceloteh panjang sebab entry resepi ni memang panjang. Tapi percayalah, sekejap aje buat ni. Sambil2 uli roti/tunggu roti kembang, kita boleh sediakan bahan2 lain yang sampingan tu. Ok, Nani memang banyak merujuk blog Kak Tun Telani dan Kak Ika (ARAH) dalam menghasilkan kebab ni. InsyaAllah. 

Doh Asas Roti Pita/Pita Bread
Resepi : Citarasawan
Sumber : Tun Telani

Bahan-bahan :
500gm tepung high protein - tun & nani guna tepung gandum
15gm gula kaster
20gm shortening
1/2 tsp garam halus
8gm yis segera
280ml air sejuk - tun letak 260ml

*nani buat separuh adunan menghasilkan 4 keping roti pita yang bulat

Cara-cara :

  1. Satukan semua bahan kecuali air dalam mixer, gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit.  Menggunakan hook uli doh hingga menjadi elastik.  Masukkan whole meal (atau bahan2 tambahan lain) dan adun hingga sebati.
  2. Keluarkan doh, biarkan selama 5 minit.  Bahagikan kepada 100gm, bulat2kan dan lumur dengan minyak masak, rehatkan selama 5 minit lagi.  tun masukkan semua dlm BM, kuarkan dan bulat2kan.
  3. Canai doh berbentuk bulat seperti pizza, dan biarkan mengembang selama 20 minit.
  4. Jika mahu bentuk yang elok, masukkan dalam loyang bulat, atau boleh di susun terus ke dalam dulang pembakar yang di leser dengan sedikit shortening.
  5. Bakar pada suhu 200C selama 5 minit di rak paling bawah.  Jika roti mengelembung, angkat dan terbalik kan bakar lagi selama 2 minit.
  6. Note Tun - ps: tun xtau whether roti ni sepatutnya ada lubang kt tgh secara automatik ke x. tp tun xde lubang pun. hihi... so tun kerat ngan  pisau je wat lubang kt tgh. -nani pun kerat dengan pisau jugak. tapi kena hati2 jangan sampai berlubang di bahagian bawahnya.

INTI SAYUR KEBAB
Bahan :
sedikit sayur kobis -hiris nipis macam kerabu
sedikit lobak merah -sagat halus
tomato -hiris nipis
timun batang -hiris nipis

INTI DAGING KEBAB

Bahan :
100gram daging hancur
1 sudu besar lada hitam -tumbuk
2 ulas bawang putih -tumbuk
sedikit butter -1/2 sudu besar
garam-optional

Cara :
  1. Masukkan butter ke dalam non-stick pan, tumiskan bawang putih dan lada hitam sehingga naik bau.
  2. Masukkan daging hancur, kacau sehingga sebati bersama bahan tumisan.
  3. Boleh letak sedikit garam. Tapi Nani dah tak letak sebab daging tu memang dah ada perisa @ perasa.
  4. Angkat daging, masukkan dalam bekas lain.
  5. Boleh bersedia untuk membuat kuah black pepper pula.
EASY PEPPER SAUCE
Sumber Asal : ARAH (Ijayuji)

Bahan-bahan :
1/2 biji bawang besar dicincang
250 ml susu full cream
1 sudu besar lada hitam yg dimesin
1/2 kiub sup punjut knorr 
Sedikit mentega -dalam setengah sudu besar
Sedikit kicap manis utk gelapkan kuah tadi jika perlu -nani letak 2 sudu besar
Sedikit tepung jagung utk memekatkan kuah + sedikit air

Cara-cara :
  1. Dengan mengguna non-stick pan yg sama untuk masak daging tadi, tumiskan bawang besar yang dicincang tadi sehingga layu atau naik bau, dgn api perlahan.
  2. Kekalkan suhu yg sama, masukkan pulak susu dan kiub yg dah dihancurkan dan kacau perlahan perlahan, jgn sampai mendidih. Masak lebih kurang 2 minit.
  3. Kemudian masukkan pula lada hitam dan kacau lagi.
  4. Akhir sekali masukkan kicap dan kacau lagi. Masukkan sedikit butter, padamkan api dan kacau sehingga butter mencair dan sebati.
  5. Boleh letak sos di dalam roti pita yang telah siap.

Cara Membuat Kebab Roti Pita :
  1. Belah dua roti pita kemudian buat lubang di tengahnya menggunakan pisau.
  2. Masukkan bahan2 sayur ke dalam poket roti pita.
  3. Campurkan daging dengan sedikit sos black pepper dalam bekas lain (agak2 je jumlah daging dan kuahnya tu). Kalau terlebih kuah, sos akan cair. Masukkan lagi ke dalam poket roti pita. 
  4. Sedia untuk dihidangkan.
  5. Note : Nani makan setengah keping untuk sahur dan setengah keping untuk berbuka. Alhamdulillah cukup kenyang dan berat badan dan boleh turun sikit. Huhuh....
Pada mulanya Nani buat untuk dinner pada hari Rabu malam. Terus Nani makan 2 ketul ni ha...Rasa bersalah pada diri sendiri sebab makan terlalu banyak walaupun masih belum jam 8 malam. Nani fikir lebih baik berpuasa pada keesokan harinya. Boleh rehatkan perut daripada asik bekerja sepanjang hari. Dengan penuh semangat Nani bangun pada waktu pagi seawal jam 4 pagi. Subuh di Kinabatangan jam 4.35a.m. Semua bahan Nani dah siapkan awal dan simpan dalam peti sejuk. Jadi, paginya tu tinggal Nani panaskan sekejap roti atas non stick pan, kemudian panaskan daging hancur + sedikit sos black pepper. Sayur2 yang sudah dihiris halus tu memang dah disiapkan pada malamnya. Jadi, makan sahur pada pagi tu menjadi senang yang amat. Nani rasa semua orang pun boleh buat ni kot. Memang kenyang apabila makan ni waktu sahur. Alhamdulillah.....

Friday, May 4, 2012

Menu Diet~Tom Yam Ayam Sempoi

Assalamualaikum....Salam sejahtera...

Hari ni nak bercerita merepek merapu sikit sebelum bercerita pasal menu yang dimasak tu. Selalunya kalau kita post gambar2 masakan, bercerita pasal menu yang dimasak, orang akan cakap, "PANDAINYA KO MASAK" ataupun "RAJINNYA KO MASAK" Huhuh....dan selalunya yang memuji itu adalah mak2 orang, bini orang (rakan yang bukan rakan blogger seperti anda yang selalu memberi komen). Terima kasih banyak2 atas pujian2 itu. Kembang kempis idung ai kejap...Huhuh....Honestly speaking, Nani bukan juga rajin @ pandai. Tapi, atas desakan hidup di tempat orang menyebabkan kita dengan sendirinya kena masak walau apa cara sekali pun.

Tinggal di tempat yang jauh berbeza budaya dan cara hidup dengan tempat asal usul kita memerlukan kita berdikari dalam semua perkara. Kalau di tempat Nani sekarang, semestinya tidak ada nasi kerabu, nasi dagang, spaghetti carbonara, lasagna, kuih cekmek molek, kuih bingka, rainbow cake, caramel cake dan sebagainya sepertimana yang ada dijual di kawasan Kota Bharu. Kalau di Kuala Lumpur sekali pun masih lagi kita boleh cari di pasar2 malam yang ada penduduknya berasal dari Kelantan. Sebab itu Nani boleh buat kesimpulan, mereka yang tinggal di luar negara lebih cenderung untuk mencuba pelbagai resepi berbanding mereka yang tinggal di kampung lebih2 lagi kalau ada orang tua sebab di tempat yang jauh begitu memang susah nak jumpa menu2 yang ada di tempat asal kita. Tapi tak semua la mcm tu kan...
Jadi, dalam rasa teringin nak makan menu2 tu semua Nani belajar untuk buat sendiri. Memasak ni tidak perlu kita ikut citarasa orang lain. Bagi Nani, citarasa setiap orang adalah berbeza. Ada orang suka makan kek, ada yang suka makan muffin, ada juga yang suka makan roti. Kita masak ikut rasa tekak kita macam mana. tu pasal asik menderhaka dengan resepi je. wuwuwuwu.... Jadi, kali ni Nani buat tomyam yang paling sempoi kot setakat ni. Kiranya masak ikut apa yang ada di rumah aje. Maaflah kalau ada persamaan dengan mana2 resepi ke sebab Nani belajar masak ni dengan mak aje.

TOMYAM AYAM SEMPOI

bahan :
2 ketul ayam -potong kecil2 isinya
3 cawan air
1 kiub tomyam knorr
3 ulas bawang putih -ketuk
1/2 labu bawang besar -hiris panjang
1 inci halia -ketuk
4 tangkai cili padi -belah
2 helai daun limau purut muda
garam/gula secukup rasa
1 inci lengkuas -ketuk
1 batang serai -ketuk
1 biji tomato -belah 4
sayur kobis bunga
sayur kobis
sayur lobak merah
cendawan butang
asam limau nipis -perah, ambil jusnya

Cara :
  1. Masukkan air, ayam dan kiub dalam periuk. Rebus sehingga ayam empuk dan masak.
  2. Sementara itu boleh masukkan bahan2 lain seperti bawang, halia, cili padi, daun limau purut.
  3. Boleh tambah bahan2 tulisan biru jika ada. Nani tak letak sebab tiada stok di rumah.
  4. Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Apabila sayur sudah lembut, ayam dah masak, boleh hidangkan.
Rasanya macam menu tomyam la kot yang paling senang. Boleh campak2 aje kat dalam periuk. Tak perlu tumis pun. Cuma kena pastikan cukup rasa masam, masin, pedasnya. Kalau ada udang/sotong pun boleh masukkan juga. Tapi Nani tak berapa suka bercampur macam tu nanti tak rasa ayamnya. Tapi terpulang kepada citarasa masing2 la kan? 
Di rumah Nani memang sentiasa ada stok kiub2 macam ni sebab kadang2 bahan di rumah tak berapa nak cukup. Jadi, kalau ada kiub2 ni senang nak masak apa2. So, resepi menu senang dah diberi. Kalau kata tak reti nak masak tomyam juga tu tak tahulah nak cakap macam mana (padahal Nani sendiri pun dah start kerja baru reti masak tomyam). It's better late than never rite??? Huhuh....

Thursday, May 3, 2012

Kek Kukus Prune Versi Mapin (menu BUKAN diet)

Assalamualaikum... Salam sejahtera....

Seriously sangatlah penat hari ni sebab seharian dari pagi sampai ke petang bekerja. (padahal sembangnya pun banyak jugak). Sebenarnya tadi ada rehearsal untuk Majlis Anugerah Kecemerlangan Pelajar SMK Bukit Garam sesi 2011. Jadinya, tugas Nani sedikit berbeza pada tahun ini. Bukan juga sikitlah memang banyak! Sepanjang 4 tahun Nani berkhidmat di sini, selalunya Nani mendapat tugasan sebagai juruacara majlis. Tapi tahun keempat ni Nani diturunkan takhta menjadi AJK bunga manggar! Serius sangat best sebab tak kalut dengan orang dah. Memang berehat habis la tahun ni. Banyak events di sekolah tahun ni tidak meletak nama Nani sebagai juruacara. Takdelah orang bosan sangat kalo asik dengar suara kite je. Ye dok??

Kek kukus ni sebenarnya dah buat minggu lepas lagi. Tak tahan godaan betul. Habis hancur musnah program diet bila tengok Kak Izah Mapin Lover tu update entry pasal kek kukus ni. Kak Izah jugak yang disalahkan. Huhuh...Sebelum ni kalau buat kek yang versi kukus ni selalunya kek coklat/apam jela. Tak pernah pulak buat kek kukus versi ala2 butter cake ni. Tapi, ternyata kejadian kek ini tersangatlah baik. Nani ambil masa 3 hari untuk menghabiskan kesemua kek ni. Nak bagi orang rasa pun malu sebab rupa kek buruk benor! Nani letak adunan 3/4 cup muffin, tapi tak sangka kembang sampai tersembul keluar segala isi.


Nani buat kek ni boleh dapat 8 ketul cup muffin penuh. 1 ketul je Nani bagi kawan rasa. Lagi 7 ketul Nani makan sendiri. Itulah breakfast, lunch, dinner. Hohoh....Tu pasal la berat duk maintain 54kg je tak mo turun2 dah. Tensen kite dibuatnya. Untuk resepi kek ni, macam biasalah ye Nani si penderhaka ni memang suka alter resepi orang. Yela, sebab dah teringin sangat nak makan, tapi tak cukup bahan. Bantai aje apa yang ada di dapur. Nani C&P je dari blog Kak Izah.

KEK PRUNE KUKUS
Resepi : Majalah Rasa Oktober 2007 oleh Puan Nuni 
Sumber : Izahdaut

bahannya :
100 gm mentega -nani guna marjerin
200 gram susu pekat manis -nani letak 3/4 cawan
2 biji telur
150 gm tepung gandum *nani guna self raising flour
1/2 sudu kecil baking powder -tak letak
1/2 sudu kecil soda bikarbonat -tak letak
buah prune secukupnya *kali ni izah ganti ngan cok chip -nani letak jem blackcurrant je.

Caranya:
  1. Pukul mentega bersama susu pekat manis sehingga kembang dan ringan.
  2. Dalam mangkuk yang lain pukul telur sehingga kembang dan ringan dan kemudian tuang ke dalam adunan mentega dan susu tadi. Kacau sebati.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan soda ke dalam adunan tadi.
  4. Ceduk adunan ke dalam mangkuk kertas.
  5. Tabur kepingan prune yang dipotong kecil.
  6. Kukus di atas dapur dengan api sederhana sehingga masak.
Nota Izah : saya guna api sederhana dikukus lebih kurang 15-20 minit. Pukul menggunakan mixer. Pukul telur sehingga betul betul kembang dan ringan. Ceri merah dan hijau hanya sekadar penyeri dan hiasan sahaja (optional).

Nota Nani : Nani pukul marjerin + susu pekat hingga kembang, kemudian terus masukkan telur satu persatu. Pukul lagi sehingga sebati. Padamkan mixer, kaup balik tepung ke dalam adunan telur sehingga tidak berketul. Nani kukus menggunakan acuan muffin ni selama 10-12 minit.

Ulasan pakar nutrisi: Resepi ini sesuai disajikan sekali sekala bagi pengamal diet, sebagai sebahagian dari perancangan diet sihat dan cara kehidupan aktif. Jumlah gula, lemak dan kalorinya sederhana.
Tak tahulah boleh percaya ke tidak nota nutrisi tu. Huhuh... Bagi Nani, konfem la Nani tak percaya sebab Nani bukan diet kurang kalori, tapi lebih kepada mengurangkan carbs. Kalau dah ada tepung + gula + susu tu konfem tinggi carbs. Apapun, habis dah zaman makan kek. Minggu ni kita puasa kek pulak. Terima kasih kepada Kak Izah atas perkongsian resepi daripada majalah ini. Memang tak menyesal buat kek ni. Tapi akan menyesal apabila tengok no digital penimbang semakin naik. Huhuh...Ok kawan2, harus cuba tau!

Wednesday, May 2, 2012

Menu Diet~Sup Ayam Ala Utara

Assalamualaikum... Salam sejahtera....

Hari ni Nani lambat sikit bersiaran sebab tak sempat nak online pagi2 (ada org kesah ke?) huhuh... Bukan apa, dek kerana tidak dapat menahan air liur menitik2 dari skrin komputer ini tatkala melihat Kak Tun Telani menayangkan Sup Ayam Ala Utara sambil tersengih2 semalam... Sebenarnya Nani berniat nak buat Sup Ayam Hadnyai macam yang Kak Q tayang tu. Sebelum ni memang dah terpikat dengan sup yang Kak Ika buat. Tapi, Nani terlupa nak beli beberapa jenis lagi bahan untuk buat sup ni. Makanya terpaksalah ubah plan kepada Sup Ala Utara ni.
Sesungguhnya, Sup Ala Utara ini tidak kurang juga hebatnya. Nani buat tidak banyak pun sebab suka dengan rasa rempah yang pekat. Jadi, Nani potong-potong 2 ketul ayam di bahagian atas paha tu supaya isi ayam lebih cepat empuk. Sambil2 mereneh sup ni Nani kemas rumah macam biasa. Apabila sudah siap mengemas, Nani pun menikmati sup ayam ni 2 mangkuk sekali gus sebagai breakfast + lunch pada hari ini. Sungguh sedappppp! Sebelum ni kalau buat sup Nani tak pernah pula tambah serai. Tapi resepi ni ada taruk serai. Aroma segala rempah2 tu memang mengasyikkan sehingga Nani tak sempat nak update blog pagi2. Pulun duk hirup kuah sambil kesat2 air mata sebab tergigit cili padi. Huhuh...

Jadinya, dapat makan 2 mangkuk sup ayam ni pun sudah buat Nani cukup kenyang pada tengah hari tadi. Untuk dinner ni kena masak menu lain pulak. Esok baru Nani update menu tu. TUNGGGUUUUUU!


Sup Ayam ala Utara
Resepi Asal : Kak Malida
Sumber : Kak Madihaa,  kak ika, kak Q
Sumber : Kak tun telani

Bahan2 utk sup :
1/2 kilo ayam- potong2
Minyak (kalu guna cara menumis) - tun & nani  tumis
Rempah tumis (rempah ni boleh dimesin atau tumbuk kasar) - tun & nani tumbuk kasar
2 ~ 3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1 s/b ketumbar
½ s/b jintan manis
½ s/b lada hitam
3 biji buah pelaga
½ s/b lada putih

Bahan Kisar : - tun & nani tumbuk
1 labu bawang besar -nani guna bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia - dititik atau kisar
1 batang serai - dititik
1/2 peket kecil rempah sup adabi (serbuk) ~ campurkan sikit air jadikan pes -nani guna kiub punjut knorr
air utk merebus dan kuah secukupnya (kena tambah lagi sehingga ayam empuk)
garam
serbuk lada hitam secukupnya
*bahan Nani tambah
1 biji kentang -potong kecil2
1/3 batang carrot - potong panjang2
bawang goreng
limau kasturi
cili potong

Cara2 :
  1. Jika dibuat cara menumis - panaskan minyak tumis dulu rempah kasar sekejap kemudian masukkan bahan mesin/tumbuk kacau sikit masukkan pes rempah sup kacau lagi.
  2. Masukkan serai dan halia kemudian masukkan air kacau jangan bagi berkerak.
  3. Masukkan ayam. Tutup periuk biarkan ia mendidih baru kacau2 sedikit. Masak sehingga empuk. Jika daging masih belum empuk.. tambahkan air (kalau nak cepat tambah air panas mendidih). Jika guna periuk biasa. Sekiranya anda mempunyai pressure cooker.. masa merebus lebih singkat .
  4. Bila daging hampir empuk.. perasakan dengan garam, serbuk lada hitam & perasa secukupnya.. biar merenih & daging benar2 empuk.. tutuplah api..
  5. Dah siap. boleh tabur dgn daun sup dan bawang goreng ^^
Jika dibuat cara merebus - Masukkan air dlm periuk dan segala bahan2 sekali gus dan rebuslah sehingga daging empuk (cara ni tak guna minyak bagus utk org nak jaga badan ) -walaupun cara ini lebih menyihatkan, Nani tetap juga tumis dulu (guna minyak jagung) sebab aromanya akan lebih terserlah kalau rempah tu ditumis. 
Kalau buat sup, Nani memang suka buat bawang goreng sendiri. Kemudian minyak tu diguna semula untuk menumis rempah. Kalau dihidangkan pula, Nani suka masukkan cili padi potong + asam limau. Memang superb la! Terima kasih kepada semua yang telah kongsikan resepi ini Sesungguhnya, jasamu dikenang. Heheh..

Tuesday, May 1, 2012

Chocolate Chip Brownies

Assalamualaikum....Salam sejahtera...

Rasa macam dah lama betul tak buat brownies. Kali terakhir buat pun macam tahun lepas kot. Itu pon sebab guna resepi kak fida yang tidak menggunakan telur. Nani buat brownies ni minggu lepas. Ada ketikanya rasa macam teringin sangat nak makan. So, try la juga buat ni. Nani guna acuan pound cake aje. So, saiznya sedang2 dan tidak terlalu leper.

Hmmm...Selalunya resepi brownies menggunakan coklat masakan yang dicairkan kemudian baru dicampur dengan tepung dan sebagainya. Kebanyakan brownies mempunyai tekstur yang padat dan rasanya macam chewy2 gitu sebab tidak menggunakan baking powder. Nak explain pun tak reti. Tapi ibarat macam kek coklat yang bantat la senang cerita. Tapi, Nani belum pandai makan lagi brownies yang dikatakan chewy2 itu. 
So, apabila terjumpa resepi brownies dari blog Kak Hasue, Nani terus tertarik nak buat memandangkan stok chocolate chips masih banyak lagi. Cara nak buat brownies memang cukup senang sebab boleh campak2 aje bahan2nya kemudian bakar. Oklah, tanpa membuang masa lagi, mari kita semak resepi chocolate chip brownies yang sadap ini!

CHOCOLATE CHIPS BROWNIES
Resepi :  hanamemories.blogspot.com
Sumber : HaSue@sue-hasue.blogspot.com, & izahdaut.blogspot.com

Bahan-bahan :

1 cawan tepung gandum
1 cawan gula perang - kisar dahulu
1/4 cawan serbuk koko
1 biji telur
1 cawan susu segar
1 sk baking powder
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
1/3 cwn minyak masak@butter cair
1/2 cawan chocolate chips

Cara-cara :
  1. Panaskan oven 180. Griskan loyang dengan butter. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan kecuali choc chips ke dalam mangkuk. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.
  3. Bila dah sebati masukkan separuh choc chips. Kemudian tuang ke dalam loyang dan tabur baki choc chips tadi. -nani tabur je semua.
  4. Bakar 25-30min sehingga masak. Potong dan hidangkan.
Sebenarnya Nani punyalah risau kalau2 campurkan choc chip di dalam adunan menyebabkan chipnya tu jatuh bawah. Makanya, Nani tabur aje semua. Rupa2nya semua duk terapung kat atas tu. Huhuh...Dah jadi macam topping coklat pulak. Oleh sebab masih lagi dalam tempoh berdiet, Nani hanya simpan 1/4 sahaja daripada satu adunan. Yang selebihnya Nani bawa bekal pergi tempat kerja, bagi kawan2 rasa. Pendek kata, setiap yang makan brownies ni harus minta seketul lagi sebab katanya sedap. Alhamdulillah....Terima kasih buat Kak Hana, Kak Hasue dan Kak Izah atas perkongsian resepi ni...