kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, April 3, 2012

Stres Yang Tak Berkesudahan

Assalamualaikum....Selamat sejahtera!

Huhuh...Lately ni memang sibuk sikit sebab banyak program tertunggak di sekolah yang perlu dilaksanakan.. Pagi tadi seawal jam 8 pagi sudah keluar rumah untuk Program 1 Murid 1 Sukan. Sape2 kat sini yang kerja sebagai guru tidak bersetuju dengan program yang ntah pape ni??? Tak tahu apa rasional diwujudkan program seperti itu. Nak kata budak-budak tidak cukup dengan aktiviti luar, kita sudah ada pun perjumpaan kokurikulum. Dalam mata pelajaran Pendidikan Jasmani juga ada...Tak tahulah kenapa boleh wujud lagi 1M1S ni. Yang bikin geram lagi tu siap kena buat Rancangan Pengajaran Harian dengan laporan lagi..Adeiiiii! Ini belum lagi cerita pasal Program Guru Penyayang....Huhuh....fenat...fenat...

Since dah asik sibuk + stres ni kan...mulalah naik jerawat sana sini. Baru je nak hilang satu, naik lagi sebijik. Memang tak berkesudahan...Menambahkan lagi stres yang ada...Baru-baru ni sewaktu ke bandar, sempat juga singgah masuk ke dalam Guardian...Tahu tak benda apa yang nani amik? Huhuh.... Ni dia....

Haaaa...Inilah bendanya...Katanya bagus utk kesihatan wanita.. Banyak je brand lain di pasaran...Tapi sebab kulit kapsulnya tu diperbuat daripada gelatin (bovine) jadi tak berani nak beli. Tengok yang ni ada cop halal JAKIM terus rasa yakin sikit nak makan. Cuma, berharap agar EPO ni tidak menggemukkan la..

Yang ni pulak Tea Tree Oil.. Konon2 pasni kalo tumbuh jerawat, boleh la sapu..Best minyak ni sebab bile sapu tu rasa berangin gitu. Nak bagitahu khasiat minyak tea tree ni pon tak tahu macam mana sebab ditulis dalam bahasa omputih. Huhuh...Nani taip balik, korang paham2 sendiri la ye..

".....Thursday Plantation Tea Tree Oil has proven antiseptic, antibacterial and antimicrobial properties. This powerful natural solution prevents infection, relieves inflammation and aids the natural healing process for minor wounds, minor skin irritations, pimples, cuts, scratches and insect bites/stings..."

Yang bagusnya produk ni tidak mengandungi bahan kimia seperti paraben, sulfates, synthetic fragrances, synthetic dyes, phthalates. Haku pon tak tahu ape bende semuanya tu...Cuma, kalo paraben tu memang tahu lah bahaya...Sebelum ni nani pernah tulis dalam entry yang INI. Sekarang dah ramai orang sedar akan bahayanya PARABEN. Sebab tu Guardian sekarang mengeluarkan produk seperti wet tissue without parabens. Body shop pon sama. Dah banyak produk yang dikeluarkan bebas parabens.

Hmmm...oklah, dah lama tak blogwalking ni..Jumpa lagi nanti! Wassalam...

17 comments:

Amie said...

Assalamualaikum Nani,
rasa kurang selesa ye kalau tumbuh jerawat... bukan apa, Kak Amie pun kalau ada jerawat tumbuh sebiji tangan dok gatal mengutil, jadinya kulit muka pun jadi bulan purnama... he he he syukurlah sekarang ni jarang jerawat melanda muka. Ramai yang kata evening primrose oil tu bagus.

Asmara said...

Sblum kawin sy makan evening primrose tu. Tp dah stop pulak. Dah 10 taun x mkn. Hikhik.. X ingat apa kesannya. :)

kasihredha said...

memang bagus unk wanita...cuma akak jer yg kadang2 ingat...kadang2 lupa makan :)

ijayuji said...

Salam wani! akak tak pernah ambik lerr benda2 mcm ni, akak nak ambik epo tp kat sini takde jual yg vegetable capsule jdnyer mmg terbantut nak beli :D yg minyak tea tree tu mcm best jer kan, nanti kalau ada kesan wani buat report kat sini :D

KakAsma said...

Wani,
stress selalu mmg buat segala menda nak tumbuh...
tak bagi dia nak juga melekat..
akak tak berani makan bendalah tuh,selalu kalau tumbuh jelawat akak tenyeh ngan tomato atau timun..tapi kalau wani tengok muka akak cam tu ajer..tak delaa bersih hahahaha....lagipun thing like that bergantung pada keswesuaian kita kan..ada org guna menjadi ada orang tak boleh..

Acik Erna said...

assalam nani..da orang kata..kalau nak muka bersih dari jerawat..basuh muka dengan air kelapa..kena buat selalu la..

Wani said...

salam nani.. jangan stress2.. nanti cepat tua hihi. sabar je lah ya .. mak kak wani selalu makan vitamin ni .. sekarang dah x makan dah .. sebab terjumpa vitamin lain dia beli yang lain .. itulah kan kita kalau tak nampak kesannya nak berhenti lepas tu beli brand lain la ..adoi na buat macam mana kan .. tapi takut jugak asyik bertukar brand jeee

LinRosly said...

Assalamualaikum...

Adik2 akak pun ramai guru, mereka pun mengeluh...tentang aktiviti2 1M1S apa nak buat dah diarahkan...sabar jerlah yer...EPO tu tak mengemokkan byk khasiatnya...mmg baik untuk kesihatan...

wahida said...

saya pun mkn EPO kak...mak saya amalkan EPO tu dari dia muda sampai sekarang, ramai ckp dia awet muda...dia tak pernah miss makan EPO tu...dia sgt disiplin...cuma saya je, kengkadang mkn, kengkadang tak....haha...tu yg kena bebel ngan mak tu...

MulutPayau said...

dulu2 akak makan jugak epo tapi skrng dah brhenti...bukan apa asyik tak ingat jer nak makan....

sabar ya dik...jng stres2 tau....

Nuwairani Ira said...

w'salam kak amie...memang tensen tumbuh jerawat ni...nak kutil lebih2 kang takot tinggal parut pulak.nak tanak cari jela alternatif lain.

Nuwairani Ira said...

tak tahu nk ckp apa kesannya makan mende ni...tapi kalau ikut testimoni kawan2, katanya boleh hilangkan senggugut.

Nuwairani Ira said...

tu le pasal kak...sebab tu nani letak depan laptop je senang. dah tahu kite ni memang jenis pelupa...

Nuwairani Ira said...

yg nani tahu, kalau EPO vege capsule tu brand 21st century ada. yang lain xde cop halal pulak. tak berani nak ambil sebab tu cari inisiatif beli brand ni. x gelemer pon takpelah. so far, tea tree oil tu ok la...boleh mengecutkan jerawat. parut pon kurang.insyaallah

Nuwairani Ira said...

wah! ini tips baru ni...pasni leh la tenyeh dengan tomato. kadang beli pastu tak reti2 nak masak. adoi...

Nuwairani Ira said...

sayang pulak guna air kelapa wat cuci muka...lagi best buat minum kot...huhuh...ini pon nani baru dengar jugak ni...pasni leh try ni...

Nuwairani Ira said...

hmm...nani sebab selalu tengok makcik yang umur 60++ masih lagi slim, molid, sehat...dia memang amik EPO ni...tu yang saje nk try2 jugak tu...