Monday, April 11, 2011

Burger Malaysia, Made In Kinabatangan

Assalamualaikum....Salam Bahagia!
Heheh... Ramai org suke makan beger mesia ni tp xtau cara nk buat. Padahal memang senang mcm buat donut jugak. Ramai org x suke buat donat (or something yg gune yis) sbb x tahan nk menguli and kene tahan sabar menunggu doh kembang. Kalo x kene gayanya, doh boleh jd bantat dan berat. Yes, utk bab ni mmg sy suke betol sbb dapat galakan drp mak (mase cuti bulan 12).

Kalau di Kelantan, mase tu mmg asik ujan aje.. So, kami 1 keluarga ni asik kelaparan aje.. Then, ada masa panas2 skit sy ajak mak gi shopping brg2 dapur dan beli tepung, yis, marjerin, minyak masak dan segala2 la. Bila buat donut, mak sy puji sedap. Mak siap hantar ke jiran sebelah rumah lagi sbb jiran tu buat donut tp x kembang2. Huhuh...mcm lawak plak mak. So, kami makan donut hari2 pon x jemu.

Ok, bukan nk cerita pasal donut, tp beger mesia ni. Actually ni request drp housemate sy Cik Lynda Aziz yg vouge itu... Mula2 sy buat pau, dia mintak donut sambal pulak. Hmmm....kalo org nk bjalan jauh ni, risau jugak kalo tetibe dia mintak2 buat itu ini...Turutkan ajela... Jom sekodeng resepi Kak Yani ni ye (sy buat ikut sukatan yg senang bg org xde penimbang).

BURGER MALAYSIA –Kak Yani
Bahan :
2 cawan tepung gandum
1 sb gula pasir
1/8 sk garam
1 sk yis kering
¾ cawan air
1 sb butter (30g)
*Beberapa hiris timun dan sambal bilis (sardin pon boleh)

Cara-cara :
1.   Campurkan tepung, gula, garam dan yis dalam mangkuk dan digaul rata.
2.  Buat lubang kat tengah2 then letak butter.
3.  Sambil gaul tepung n butter, sambil tu tuang air sedikit demi sedikit.
4.  Uli sehingga doh betol2 lembut (15 minit) dan x melekat di tangan.
5.  Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap (sy gune piring je). Biarkan selama 40 minit atau sehingga doh mengembang.
6.  Tumbuk2 doh utk keluarkan angin. Uli sikit2 je.
7.  Bahagikan doh kpd 8-12 bahagian. Terpulang kps citarasa masing2. Kalau doh kecil, boleh dpt banyak dan senang digoreng dalam kuali.
8.  Buat bentuk bulat2 dan pastikan doh betul2 tertutup supaya apabila digoreng, doh x terbukak. Rehatkan lagi lebih kurang 30 minit supaya doh kembang lagi.
9.  Terbalikkan doh dan biarkan lagi lebih kurang 10 minit.
10. Goreng dengan api slow (supaya kulitnya cantik) sehingga masak.
11.  Belah tengah2 roti, jangan sampai terputus. Masukkan *sambal ikan bilis dan hirisan timun. SIAP!!!


ni roti yg dh siap goreng. cantik kan? huhuh...

sambal bilis yg housemate sy buat (separuh drp tu kami dh bedal mkn ngn nasik). mantop la!!

ni close up sebiji. lupe nk beli timun, so plain mcm tu jela.

No comments:

Post a Comment