Monday, April 11, 2011

Karipap Lagi....Kak Besah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera!
Hari tu dah buat karipap pusing guna resepi Lynn MyR. Kali ni nk buat karipap biasa guna resepi Kak Besah kesayanganku itew..heheh... Memandangkan inti pau masih ada dan masih ok, jadi sy guna inti tu jela utk buat karipap ni. Memang lebih kurang sama je dengan resepi Kak Besah sebab sy amik dr situ jugak.

Oh ya, mari kite berkenalan skit2 dgn Kak Besah (memandangkan Kak Besah xde blog). Kak Besah ni kire mcm mak2 kite la jugak. Tapi masih berjiwa muda, celik IT, pandai masak, rajin mencuba resepi2 baru dan paling penting banyak ilmu tapi x kedekut. Korang tanya je pasal masak2 ni, konfem Kak Besah boleh jawab. Nak request resepi pon dia boleh buat. Orang Jawa Tau! Dia x keje, then utk isi masa lapang, dia jaga anak2 kawan dia. Sebab tu kalo resepi yg dia tulis semua pakai tepung sekilo, kentang sekilo sebab ramai rakyat kt rumahnya. Meriah betol rumah Kak Besah tu ye! Hadoi, kalo sy nk wat mmg kene bahagikan 5. Huhuh...Ni saje nk tayang komen Kak Besah terhadap karipap yg saya buat,
issy..nuni ni.. mcm bdk2.. main buih2 yer.. pstu msti syok ngn sound efek nya bila minyak pns dicurah ke dlm tpung..cersshh!!.. kihkih.. nuni ni msti seorg yg klakar kn.. patutla hb sayang.. pndai & rajin memasak plak tu.. ha,a..kntang yg ada tu buat inti sdp2 pstu buat murtabak plk yer...
Kak Besah ni ingatkan sy dah kawen, padahal belom. Huhuh...Pape jela Kak Besah...

KARIPAP LAGI....Kak Besah
Bahan :
1 kg tepung gandum
500 ml air
1 sudu makan garam
2 cawan minyak

Cara :

  1. Panaskn minyak hingga btol2 panas lalu curahkn ke dalam tepung.kacau rata dgn senduk.
  2. Bila tepung dah mulai suam2, campurkn air garam sedikit2 smbil digaul/diuli hingga menjadi doh.air x semestnya habis digunakn.xperlu uli dgn kuat mcm buat donut.asal sdh sebati cukup.
  3. Masukkn doh dlm plastik yg x bocor & ikat dgn getah.biar at least 15 minit supaya doh berpeluh & mnjadi lembut.
  4. Ambil secubit doh lalu digentel bulat sebesar penutup btol mneral.buat dlm 15 bj dulu. ikat balik plastik doh.
  5. Gelek guli2 doh hingga leper (jgn nipis sangat).letakkan sesudu inti & kelimkan.ulang membuat bola2 doh,gelek,isi inti & kelim.buat smpai habis.
  6. Goreng dgn api perlahan supaya pastry x menggerutu.jika nk difrozenkn, goreng separa masak saja.
  7. Jika x bleh siap mengelim karipap ni, jgn risau,pastry tahan 24 jm tanpa msuk fridge.(tp inti kne la msuk fridge..) –ayat Kak Besah yg dicopy n paste. 
Note : byk tips2 berguna yg Kak Besah bagi kan? Memang terbaek la Kak Besah!!!

rupe x berapa cantik.tp masih sedap dan rangup mcm gune marjerin

No comments:

Post a Comment