Assalamualaikum...Selamat Sejahtera...
Takde cerita yg menarik hari ni melainkan dapat memasak sesuatu yg ringkas utk org yg tidak cerewet mcm ayah. Ya, ayah mmg menerima masakan sy seadanya. Huhuh.... Sejak2 mak xde kt rumah ni, ayah makan nasik putih + 1 lauk je waktu mlm. Kesian sungguh...Tapi x kesah la, siang hari ayah dh pulun makan kt rumah kenduri. Sy yg berlapar kt rumah sorg2...
Masa breakfast roti arab tadi, sempat lagi budak demok si Pejal tu komplen roti arab yg sy buat x cukup masin. Chetttsss!! Terus ayah back up sy, "Dah ok la ni. Nak masin mcm mana laginye?" Huhuh...terima kasih sekali lagi, ayah...heheh... Jadi, mlm ni Pejal keje mlm. Tinggal sy berdua je dgn ayah. So, xde nk masak byk sgt. Cukup 1 lauk je. Bukan calang2 lauk, Kuah Percik Nusantara Ayam + Daging Salai gitew!
bila duk kt kg ni rasa mcm pinggan pon ada variasi sikit. Kalo tak, asik2 pakai piring yg sama corak aje. heheh...
sy buat kuah cair sikit sebab nk makan kuah banyak. Maklum sajala ni je lauk sy n ayah dinner mlm ni. Kali ni bukan stakat ayah yg makan bertambah2, dgn sy sekali makan bertambah2...Adus...rindu agaknya nk makan kuah percik ni.
Kali ni sy gune perencah percik yg ni pulak. Yang ni pon senang jugak. Cuma tambah air, garam, gula dan asam jawa. Kalau tak tambah air, rasanya x perlu tambah la kot bahan2 lain sbb mmg dh sedia masin. Tapi lagi sedap kalau buat percik sendiri. Hmmm...Bukan pe, yg ni dpt free sbb beli 5 bungkus perencah jenama ALIF. So, dh nk dekat expired tu, sy masak jela mlm ni. Nanti sy buat resepi percik versi mak sy, sy tempek kt cni, hokay!
yg sebenarnya, ni bukan jugak daging salai. Ntah napa daging ni boleh kering pulak bila disimpan dlm fridge. Dah alang2 ada seketul tu, sy potong2, masuk aje dlm kuah ni. sedap jugak. Naseb lembut aje dagingnya. Alhamdulillah...kenyang jugak....
ANAK AYAH
ReplyDeletedahtu, takkan la anak pakcik dia kot...
ReplyDeletetak bersifat peramah dengan pengunjung blog..
ReplyDeletekami sungguh terguris...
ehem.. ehem..
ReplyDeleteada pengulas baru blog nani ni.. hehehe.. suka suka suka..
papepun.. percik nani masak ni nampak sedap..!! mesti ada yang rindu masakkan nani kan.. dah setahun you.. huhu..
haih..geli la nk mesra pengunjung dgn dia...huhuh
ReplyDeletemaklong : alahai...usah diungkit2 kisah itu...hati ni rasa mcm nk melompat2 je gi sana. mula2 duk pikir nk balik sbb x jumpa lg anak buah baru. masalahnya depa ni x balik kg pulak time cuti ni. adeh...kan bagus kalo ada kt sana skrg....
ReplyDeleteAs'salam Nani
ReplyDeletesedapnya masakkan ayam percik nani ni, inilah penghuni syurga nanti kerana menjaga ayah dengan baik dan ikhlas sekali..aminnn
k.ct suka makan ayam percik tau, nak2 masa bulan puasa. lagilah mencari ayam percik yang sedap bila baik JB. ada satu tepat tu memang sedap, tak boleh lawan tempat2 lain. Tapi kalau dapat buat sendiri lagi sedap dan jimat betul tak nani... hehehe
waalaikumussalam kak ct...ayam percik mmg membuka selera time2 pose ni. kalau nk beli, seketul ayam dah RM5. Memang lagii jimat buat sendiri la. Lagi puas hati. Hish. Mcm nk kene buat ayam percik la ni. Terasa lapar betol skrg.
ReplyDeletewahhh...pandai nyerrr.
ReplyDeletex pernah jumpe pon paste percik tu...kat mane nak beli?
al: setakat ni sy x jumpa lagi kt tmpt lain.ada di hypermarket pantai timur pengkalan chepa.tp yg ni hadiah free.kalau yg dijual x pasti pulak.
ReplyDeletewahhh rajin sungguh anak ayah eikkk
ReplyDeleteapa yg rajinnye kak...semua yg segera je tu...
ReplyDelete