Wednesday, June 22, 2011

Cucur Bilis Kembung

Assalamualaikum....Selamat pagi semua!!!

Semoga ceria2 belaka! Dah habis azab utk minggu ni...Sedang bersedia utk menerima azab minggu depan pulak... Hadoi... Kerja mmg takkan pernah habis...Oklah, konon2 pagi ni nk tdo lama sikit sbb nk cover yg tak cukup tdo sebelum ni. Tapi bila dh biasa bgn awal ni, mcm xleh tdo plak ye. Last skali, bgn la jugak buat apa yg patut. Pagi ni sy buat sarapan Cucur Bilis Kembung resepi Sofinar MyR. Dah lama teringin nk buat. Tapi baru skrg ada kesempatan bolehh buat...Resepinya senang aje. Sy buat separuh adunan, guna bahan2 yg ada di rumah aje. Minta halal C&P ye..


  • 300g tpg gandum - sy guna 1 1/2 cwn
  • 1 biji telur - sy x bubuh pon
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 cawan ikan bilis
  • 1 labu bwg besar - sy guna 1/2 je
  • 2 pokok daun bawang - sy x bubuh
  • 1 1/2 cawan air - sy letak 1 cawan (ikut kesesuaian)
  • taugeh jika suka -sy ganti lobak merah sagat
  • garam secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit -sy tak letak
  • sedikit gula (1sk) *sy tambah sendiri

Cara-cara

  1. blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur.
  2. gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapgkan sekejap lebih kurang 30 minit
  3. jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili
  4. note : adunan agak cair sikit ye. tapi jgn risau. bila masuk dlm minyak, mmg akan kembang. CUBALAH!

 seriously, sy belom pandai jemput2 mcm org lain. huhuh...bentuk pon herot2 lagi. Tak kesah la...janji leh masuk perut. heheh...

 Alhamdulillah...tak letak telur pon masih lagi lembut dan garing juga di luarnya...

25 comments:

  1. ha...kak amie lum sarapan lagi ni.... tinggal sikit cucur tu utk kak ye..

    ReplyDelete
  2. hah...meh la singgah bukit garam kak amie.heheh...

    ReplyDelete
  3. baru buat ptg semalam untuk dinner...tak makan nasik makan cucur jer...

    ReplyDelete
  4. sedap kan? puas hati dpt mkn ni.sy buat separuh adunan. makan brekfes separuh, separuh lagi nk wat bekal gi sekolah pulak.

    ReplyDelete
  5. - tgk pon dah tau lembut...sbb bersarang2 dlm nye tu...

    ReplyDelete
  6. akak peminat sejati cucur hehe tak kisahlah cucur apa..semua akak rembat tapi mengandung nie cucur-cucur dah kureng dah..kesian cucur.... yg sebenarnya tak sabar nak makan cucur balik... rindunya...gamaknya lepas abis pantang...

    nie lagi tgh stress nie.. kalau dapat dikunyah cucur tuh 44 kali.. mesti ilang stress kan hehehehe

    ReplyDelete
  7. al : skrg dh musim cucur cekodok pulak.hari tu dh buat cekodok pisang.ni gatal2 nk buat cucur bilis pulak.

    ReplyDelete
  8. akak impian dulena : sabar2 ye kak. dah habeh pantang kang, makan la apa sekali pon, cucur ke, cekodok ke, kunyah 44 kali lebih afdal.heheh...

    ReplyDelete
  9. huhuhu..sedapnye mkn cucur bilis cengginih.... mau abih sepinggan...:)

    ReplyDelete
  10. wow..! montoks nyer cucur... meh la sepinggan akak terlioq ni...

    ReplyDelete
  11. pantang betul org makan jemput2 tak ajak ni tau... hehehe

    ReplyDelete
  12. kalau mlwt blog nani ni, knpm akak jd lapar hehe...

    ReplyDelete
  13. Nani.. Nak juga cucur bilis tu.. Akak pun suka gak sedap...:)

    ReplyDelete
  14. Kak nOOrsha : ini sepinggan mmg sy bantai sorg2 pon. (BANTAI? mcm ganaz plak ayatnye)

    ReplyDelete
  15. Kak Gee : meh le masuk Hutan Bukit Garam, Kinabatangan ni amik cucur..1 kuali pon sy boleh bg kak Gee.heheh

    ReplyDelete
  16. Kak Sari : Jemput2, sila2, tapi yela...jemput tengok jela boleh ek!

    ReplyDelete
  17. Kak Sari : Jemput2, sila2, tapi yela...jemput tengok jela boleh ek!

    ReplyDelete
  18. Kak zira : Hihih...sy tgk blog sendiri dh rasa lapar ni. belom lg tgk blog org lain..

    ReplyDelete
  19. salam ziarah,
    sedapnya cucur bilis tu

    ReplyDelete
  20. Kak ita : ni 1st time sy buat dgn cara mcm ni. sedap jugak rupanya...mmg leh wat selalu la pasni (ayat bajet rajin masak je)

    ReplyDelete
  21. terima kasih kak wattie...sy dh follow! heheh...

    ReplyDelete
  22. dari awal blog ni asyik C&P resipi orang je.. xde originality langsung..

    sape-sape pun bole wat...

    ReplyDelete
  23. Love this soft and fluffy appams. I'm yur new follower now :)

    ReplyDelete
  24. Ashuran : ok la tu C&P resepi org...at least ada la jugak masakannya..

    ReplyDelete
  25. Umm Mymoonah : thanx for being my new follower, i'll be your next follower later... :)

    ReplyDelete