Semoga ceria2 belaka! Dah habis azab utk minggu ni...Sedang bersedia utk menerima azab minggu depan pulak... Hadoi... Kerja mmg takkan pernah habis...Oklah, konon2 pagi ni nk tdo lama sikit sbb nk cover yg tak cukup tdo sebelum ni. Tapi bila dh biasa bgn awal ni, mcm xleh tdo plak ye. Last skali, bgn la jugak buat apa yg patut. Pagi ni sy buat sarapan Cucur Bilis Kembung resepi Sofinar MyR. Dah lama teringin nk buat. Tapi baru skrg ada kesempatan bolehh buat...Resepinya senang aje. Sy buat separuh adunan, guna bahan2 yg ada di rumah aje. Minta halal C&P ye..
- 300g tpg gandum - sy guna 1 1/2 cwn
- 1 biji telur - sy x bubuh pon
- 1 sudu kecil yis mauripan
- 1/2 cawan ikan bilis
- 1 labu bwg besar - sy guna 1/2 je
- 2 pokok daun bawang - sy x bubuh
- 1 1/2 cawan air - sy letak 1 cawan (ikut kesesuaian)
- taugeh jika suka -sy ganti lobak merah sagat
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit -sy tak letak
- sedikit gula (1sk) *sy tambah sendiri
Cara-cara
- blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur.
- gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapgkan sekejap lebih kurang 30 minit
- jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili
- note : adunan agak cair sikit ye. tapi jgn risau. bila masuk dlm minyak, mmg akan kembang. CUBALAH!
seriously, sy belom pandai jemput2 mcm org lain. huhuh...bentuk pon herot2 lagi. Tak kesah la...janji leh masuk perut. heheh...
Alhamdulillah...tak letak telur pon masih lagi lembut dan garing juga di luarnya...
ha...kak amie lum sarapan lagi ni.... tinggal sikit cucur tu utk kak ye..
ReplyDeletehah...meh la singgah bukit garam kak amie.heheh...
ReplyDeletebaru buat ptg semalam untuk dinner...tak makan nasik makan cucur jer...
ReplyDeletesedap kan? puas hati dpt mkn ni.sy buat separuh adunan. makan brekfes separuh, separuh lagi nk wat bekal gi sekolah pulak.
ReplyDelete- tgk pon dah tau lembut...sbb bersarang2 dlm nye tu...
ReplyDeleteakak peminat sejati cucur hehe tak kisahlah cucur apa..semua akak rembat tapi mengandung nie cucur-cucur dah kureng dah..kesian cucur.... yg sebenarnya tak sabar nak makan cucur balik... rindunya...gamaknya lepas abis pantang...
ReplyDeletenie lagi tgh stress nie.. kalau dapat dikunyah cucur tuh 44 kali.. mesti ilang stress kan hehehehe
al : skrg dh musim cucur cekodok pulak.hari tu dh buat cekodok pisang.ni gatal2 nk buat cucur bilis pulak.
ReplyDeleteakak impian dulena : sabar2 ye kak. dah habeh pantang kang, makan la apa sekali pon, cucur ke, cekodok ke, kunyah 44 kali lebih afdal.heheh...
ReplyDeletehuhuhu..sedapnye mkn cucur bilis cengginih.... mau abih sepinggan...:)
ReplyDeletewow..! montoks nyer cucur... meh la sepinggan akak terlioq ni...
ReplyDeletepantang betul org makan jemput2 tak ajak ni tau... hehehe
ReplyDeletekalau mlwt blog nani ni, knpm akak jd lapar hehe...
ReplyDeleteNani.. Nak juga cucur bilis tu.. Akak pun suka gak sedap...:)
ReplyDeleteKak nOOrsha : ini sepinggan mmg sy bantai sorg2 pon. (BANTAI? mcm ganaz plak ayatnye)
ReplyDeleteKak Gee : meh le masuk Hutan Bukit Garam, Kinabatangan ni amik cucur..1 kuali pon sy boleh bg kak Gee.heheh
ReplyDeleteKak Sari : Jemput2, sila2, tapi yela...jemput tengok jela boleh ek!
ReplyDeleteKak Sari : Jemput2, sila2, tapi yela...jemput tengok jela boleh ek!
ReplyDeleteKak zira : Hihih...sy tgk blog sendiri dh rasa lapar ni. belom lg tgk blog org lain..
ReplyDeletesalam ziarah,
ReplyDeletesedapnya cucur bilis tu
Kak ita : ni 1st time sy buat dgn cara mcm ni. sedap jugak rupanya...mmg leh wat selalu la pasni (ayat bajet rajin masak je)
ReplyDeleteterima kasih kak wattie...sy dh follow! heheh...
ReplyDeletedari awal blog ni asyik C&P resipi orang je.. xde originality langsung..
ReplyDeletesape-sape pun bole wat...
Love this soft and fluffy appams. I'm yur new follower now :)
ReplyDeleteAshuran : ok la tu C&P resepi org...at least ada la jugak masakannya..
ReplyDeleteUmm Mymoonah : thanx for being my new follower, i'll be your next follower later... :)
ReplyDelete