Hari ni murah rezeki betul sebab asik2 ada aje orang belanja makan. Hihih...Alhamdulillah...Balik sekolah tadi pon cik hosmate dah masak untuk dinner. Jadi, giliran sy la pulak buat dessert. Hmm... Hari tu dah janji nak buat muffin yogurt dari blog kak Mieza. Punyelah bersungguh saya beli yogurt di Giant Sandakan. Kebetulan ada promosi, harga RM1.45 sebekas. Apa lagi, terus amik 4 bekas. Malangnya hanya ada plain yogurt n perisa peach je masa tu. Tapi tak kisahla. Janji bendanya yogurt, kan? Hmm...Saya buat macam Kak Mieza, letak separuh bekas je untuk dapatkan 12 ketul muffin. Tang derhaka tu memang takleh nk elak la kan...(nak bagi alasan paling munasabah la ni)...Serius, kat sini sangat susah nak cari bahan2 yang pelik sikit. Jadi, guna mana yang ada jela. Jangan guna alasan TIDAK ADA BAHAN untuk tidak memasak pulak kan kan kan??? Disebabkan lemon takde, saya ganti jus lemon dengan strawberry emulco sebab baunya ada iras2 sikit (memandai jek). Tapi, muffin ni memang jadi, sangat lembut n sedap n moist n wangi~~~~ BAGUS TRY SENDIRI!
Resepi : Nicole Horne@ All Recipes
Sumber : Mieza @ WAWMCOlahan : Nuwairani
Ingredients - Original Recipe Yield 12 servings
1 3/4 cups all-purpose flour -nani guna tepung gandum biasa je
3/4 cup sugar -nani guna 1/2 cawan je
1 tablespoon grated lemon peel -nani tak letak pun
1 tablespoon baking powder
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt -nani tak letak sebab butter dah ada garam
1 egg - mieza guna gred B sebab itu je yang ada kat umah :) -nani guna gred C :D
1 cup lemon or plain yogurt -nani guna perisa peach (lemon takde jual kt giant Sandakan)
6 tablespoons butter or margarine, melted - mieza guna butter -nani guna marjerin
1 tablespoon lemon juice -nani letak strawberry emulco
TOPPING: (nani tak buat)
1/3 cup lemon juice
1/4 cup sugar
1 teaspoon grated lemon peel
Directions:
1. In a large bowl, combine the first six ingredients.
2. In another bowl, beat the egg, yogurt, butter and lemon juice.
3. Stir into dry ingredients just until moistened.
4. Fill greased muffin cups two-thirds full (mieza filled 1/2 full je).
5. Bake at 400 degrees F (mieza tak reti nak convert jadi mieza bake at 180'C for 20 minutes) for 20-24 minutes or until a toothpick comes out clean.
6. Cool for 5 minutes; leave muffins in pan.
7. Using a toothpick, poke 6-8 holes in each muffin.
8. In a saucepan, combine the topping ingredients. Cook and stir over low heat until sugar is dissolved. Spoon over warm muffins.
Nampak lagi buah peach dari yogurt tu...Memang sedap! sape2 yang tak pernah buat muffin, saya berani jamin, muffin anda tetap akan jadi jugak kalau guna resepi ni.
TERIMA KASIH KAK MIEZA, I LAP U LAH!!!
emm...mmg nmpk gebuss dan lembut jer mapin nani ni...mesti wangi satu rumah dgn aroma lemon tu...
ReplyDeletekaler yg menggoda.. mesti sedap tu
ReplyDeletenani...waaaa sedapnyer letak pic..tak per derhaka pun janji sedap...TQ dear sudi try...tp mmg tak nyesal kan sbb sedap bangat! I lap u toooooo :))
ReplyDeletekak ida : stok lemon takde...ganti strawberry...memang gebus pon...walaupun guna sebijik telur je.. seronok pulak jadi muffin lover ni. heheh
ReplyDeleteibuintan : ni kaler terhasil daripada emulco tu. warna merah...tapi memang sedap lah senang cerita...seindah warnanya...
ReplyDeletekak mieza : pasni memang nk kene rajin buat muffin jela..senang pon senang. nak masak pon kejap je. tak sampai sejam dh boleh siap semua...
ReplyDeletemacam sedap je..kene cube ni..
ReplyDeletemaira : cuba, jangan tak cuba...kalau 12 ketul tu, boleh buat brekfes, pastu bekal gi sekolah ngan hubby sekali. heheh
ReplyDeletesedap je nampak muffin tu nani.. tentu sedap tu
ReplyDeletegebussnya mapin nii..kna try bt gak nii..nk mintak sini cnpem dh abih kan hikhikk
ReplyDeletekak ita : budak baru nk berjinak2 dengan mapin...asal naik aje, kire jadik la tu..hihih
ReplyDeletekak yana...kalau kak yana buat ni, konfem baby tu suke makan..gebus gebas gitus...
ReplyDeletesedapnya tgk muffin tu...gebus tu..rasa nk ngap jer..hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum nani...
ReplyDeletewah ada muffin ler... ada lg ker x nie nani? nampak gebu tu yg x tertahan d buatnya tu... tambah lg ada yogurt... sedaaaap.. akak nak..
Salam, Nani...
ReplyDeletesedapppnya tgk muffin tu... mmg nampak gebu n lembut jer... :) nak seketul bleh?
morning nani ^^ smlm x smpat nk BW.. arini br dtg, agak2 ada lg x mapin ni..
ReplyDeletehuhu...malu k'ieda ngan cik nani ni, ttiap ari ade jer juadah air tgn dia yg blh bt kecur liur...kalah kita yg dh brgelar 'isteri' ni...hehe
ReplyDeleteapepun muffin tu mmg nmpk gojes n myelerakn, gebuuuuuu!
- bekas muffin tu boleh recycle x? hehe...boleh jimat sket...
ReplyDeletehuhuh..sedapnye mapin... kalo dkat da mintak seketul ngan cekgu nuni....:)
ReplyDeletesedapnye tu nani...
ReplyDeletekak ain jer kurang rajin sket nak buat mcm ni...
bile tengok bersemangat la pulak...
as-salam
ReplyDeletegebusnye muffin tu..npk lembut je texture nye..
Assalam Nuni..eh nuni ke nani, akk tgk kat myr nuni, mmg nampak gebuss je muffin tu nuni, derhaka x apa janji jadi dan rasa tetap sedap, akk suka juga bab2 derhaka ni
ReplyDeletekak nieza...memang gebu pon muffin ni...
ReplyDeletewaalaikumussalam kak diana...muffin dah selamat masuk perut 3 orang manusia hari ni...hihih
ReplyDeletesalam kak nurul...boleh je nk seketul... tapi kene terbang dtg sabah dulu la..heheh
ReplyDeletekak tun : konfem dah selamat mafin ni..hihihi.. tula...sibuk betul dgn BM baru dia...sampai tak sempat nk BW skrg..
ReplyDeletekak ieda : bukan pe, senang nk wat bekfes pepagi ni...dahla minggu tgh sibuk skrg...makan ala kadar jela jawabnya..
ReplyDeleteAl : heheh..itu jugak yg ditanya...ya...bekas ni aluminium..RM4 untuk 24 keping. memang recycle pon. tapi kalo dh bentuk herot2 tu baru buang.
ReplyDeletekak nOOrsha lagi pandai buat mapin2 ni. kita baru je nk blaja buat mapin..hihih
ReplyDeletekak ain : ni semua gara2 tengok blog kak mieza la...rajin betol dia buat mafin...dah terjangkit pulakk ngn kite ni ha...terjangkit wabak baik takpe kan??
ReplyDeletew'salam abg ady...alhamdulillah...mafin ni kire jadi jugak la..selalunya org buat muffin mcm keras sikit teksturnya. tapi ini memang lembut.
ReplyDeletekak rosaliza : kite memang pakar bab derhaka ni..tapi kadang2 tengok org jugak la...setengah org tu susah sikit nk derhaka resepinya..kang kene marah pulak...
ReplyDelete