Assalamualaikum....Selamat pagi semua! Mesti ada yang masih bersahur lagi..Di Kinabatangan skrg dh setengah jam subuh berlalu. Dek kerana terlalu banyak sy makan sahur pagi ni, amik masa sikit la nk baring2 semula. Jadi, sambil2 tu sempat lagi la nk update blog...Jadi, ni menu yg saya makan berbuka petang semalam... Sepatutnya giliran sy masak untuk berbuka. Tetapi masing2 ada hal, jadi postpone ke petang ahad pula (mcm byk pulak perkataan JADI ni).
Oleh sebab dh malas betol nk memasak, sy SMS Cik Na supaya masakkan untuk kami berdua...Naseb baik Cik Na menyanggup jugak nk masak. Hihih...Ngengade betol budak bujang ni kan? Betol la..dalam byk2 hari yg kite memasak tu, memang akan ada hari yg kita malas betol nk masak. Ala, sy tau jugak, ibu2 di luar sana pon mesti pernah beli makanan, lauk pauk di bazar kan? Hihih....Bezanya, sy sedaya upaya nk elak dr beli makanan di bazar. Harga makanan di sini terlalu mahal bagi saya.
Pernah jugak Cik Na menghabiskan RM11.00 untuk berbuka sahaja dan makan sorang. Mak aih...memang tercekik darah betol la...Jadi, semalam Cik Na masak menu nasi lemak. Nasi lemak pandan + sambal tauhu tempe + air sirap je saya masak. Lauk lain, Cik Na yg buat...
gmbr dengan flash. terlampau cerah la pulek... |
haaa...ni baru nampak sebijik2 lauk2nye...BTW, sebenarnya nak tayang gmbr NASI . Nasi lemak hamba warna hijau, hokay! Hihih...Nanti sy letak resepinya ringkas2. |
Ni sesaje la nk letak resepi Nasi Lemak Pandan Blend yg sy buat semalam. Dapat idea ni drp seorg kawan di sini. Pertama kali tengok, kagum dgn warna nasi yg kehijauan itu...Mula2 ingatkan nasi ketumbar, sekali nasi lemak pulak...Terus tanya dia mcm mana nk buat. Resepi yg sy masak ni cukup2 jela untuk 4 orang makan. Itu pun kalau masing2 tak bertambah la makan...
NASI LEMAK PANDAN BLEND
resepi : seorang kawan
olahan : Nuwairani
Bahan :
3-4 helai daun pandan *
1 cawan air *
2 pot beras
70 ml santan pekat
2 cawan air
sedikit garam
Cara :
- Cuci beras, buangkan airnya, masukkan dalam periuk rice cooker.
- Kisar *daun + 1 cawan air hingga hancur. Tapis, airnya, masukkan ke dalam beras.
- Tambahkan santan pekat + 2 cawan air. note : kuantiti air bergantung kepada jenis beras yg digunakan ye. tengok sukatan beras anda mcm mana.
- Masukkan sedikit garam untuk menambahkan rasa lemak pada nasi tu.
- Masak nasi mcm biasa sehingga masak. Boleh hidangkan dengan sambal tumis. Hasilnya, warna nasi cantek, bau pandan pon ketara... note : sesuai utk org yg suke bau pandan la..
sure wangi dgn aroma pandan kan nani..akak dapat bayangkan :)
ReplyDeletenani.. wah banyaknya menu tu.. menarik plak semua..:)
ReplyDeletesedap....sedap...
ReplyDeletehehe tgk pn tau sedap...lbh2 lg sambal sotong tu.. :)
kak kasih : ala2 kuih cara gitu guna pandan blend ni...
ReplyDeletekak ita : mula2 nk simple2 je konon...bila dah siap, eh! banyak pulak...
kak zira : tp nani lagi teringin nk makan sambal kerang....xde pulak kat sini...sedey betol...
mak oi... orang bujang terhebat di Kinabatangan nih! banyaknya menu buka puasa Nani....
ReplyDeleteteringin pulak nak makan nasi lemak bila Nani tayang menu tu...
banyaknya lauk!:D
ReplyDeletekak amie : buat, jgn tak buat...sedap nasik lemak tau!
ReplyDeletekak ixora, rasa2nya mcm nk simple2 je..tp ini mcm terlebih sudah...
ReplyDeleteassalam nani, menu yg best untuk berbuka, mmg tak jemu mkn n buat, byk dish sampingan bestnya. mesti wangi sesangat nasi lemak ni
ReplyDeletenani..
ReplyDeletemakcik ingat untuk berdua.. banyak tuuu..
rupanya untuk berempat.. nampak sedap..!!
Nur..acik tak pernah buat nasi lemk pandannya diblend..harus dicuba jugak ni..tq nur
ReplyDeletemeriahnya hdangan nasi lemak ni nani..terliur akak..kat umah akk ni mak yg plg suka nasi lemak..selang 2 minggu dia mesti request nasi lemak..kekadang tu mkn dgn sardin je tp tetap meletopssss :)
ReplyDeleteamboi2 bestnya ada cik na...cer suh cik na dtg masak umah cik e-na...nak gak merasa org masakkan...huhuu...
ReplyDeletewanginya nasi lemak guna air daun pandan...idea yg menarik!
Salam Nani..sedapnyaa..k.yana suka nasi lemak pandan..baunyaa menusuk kalbu hehee :=)
ReplyDeletekak rosaliza : memang wangi nasik ni..lauk2 ni semua kawan2 yg masak. hihih...kite tukang masak nasik je...
ReplyDeletemaklong : 2 pot utk 2 org memang kembung selama 2 hari la...hihih...makan berbuka 3 org. tp yg selebihnya tu buat sahur la.
ReplyDeleteacik : nani pon 1st time cuba buat nasik lemak yg mcm ni...sekali sekala tukar selera.
ReplyDeletekak mieza : tak puas kan makan nasik lemak ni. nani buat makan sahur, bertambah2 lagi...huhuh...mcm kebulur org berbuka je dibuatnya...
ReplyDeletekak e-na : kalau mcm tu nk jugak merasa cik e-na dtg masak kt cni..hihih...
ReplyDeletekak yana : nasik lemak la makanan universal yg ada dijual di mana2. kalau makanan lain mcm susah sikit. tp nasik lemak ni kat sabah ke, s'wak ke, johor ke, semua ada!
ReplyDeleteHmmm2...Cik Na,ada lagikah nasi lemak tu? Lapar ni....
ReplyDeleteSalam cikgu, mak ai banyak betoi lauk, tu buffet sahur ka,haha,tak apa, selagi ada selera ,apa salahnya
ReplyDeletekak rahel : nasik semua sudah masuk perut. hihih
ReplyDeletechef : setahun sekali je makan2 mcm ni...hihih...(padahal berkali2 jugak)