Dah asik makan tauhu aje kan, apa kata kita cuba pula dessert PUDING TAUHU resepi Kak Nor Secubit Garam. Resepi ni dah lama saya nak cuba. Tapi tak terbuat sehinggalah ada lebihan santan kotak saiz besar yang kami buat kuah lodeh untuk majlis hari raya baru2 ni. Jadinya, takot santan tu rosak, saya cuba buat puding tauhu ni. Rata2 ramai blogger yang dah cuba buat resepi ni...Komen saya???? Memang ummmmmmppphh la! Rasa menyesal pulak lambat cuba buat ni. Bila saya search PUDING TAUHU, berderet2 keluar nama2 blogger yang dah buat...Kemudian, saya klik di link Kak Nor, ada dua versi resepi sebenarnya. Resepi asal menggunakan agar2 tali tu. Resepi baru, Kak Nor guna agar2 serbuk pulak. Tapi, memandangkan stok agar2 tali ada, sy cuba ikut sukatan yang tu je dulu. Resepi ni sy c&p dari blog Kak Nor jugak.
PUDING TAUHU
resepi : Kak Nor Secubit Garam
resepi : Kak Nor Secubit Garam
1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan) ~ lebih kurang 18gm
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat -nani guna santan kotak je
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpulkan
Untuk kuahnya:
1 tin laici - laici tu di siat2kan (boleh juga guna fruit cocktail) - nani guna cocktail
2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan)
8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya)
3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia
cara2:
1. Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk sikit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..
2. Untuk membuat pudingnya, masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
3. Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya..
4. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2.
5. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
6. Boleh juga kalau nak letak dlm bekas kecik dan letakkan laici/fruit coktail dan kuah atasnya.
Sejujurnya, saya dah cuak apabila sejam berlalu tetapi puding saya lembik. Terus saya tengok dalam plastik sampah, ambil semula paket agar2 tali tu. Di situ ada tulis 20gram. Kalau saya guna separuh, maksudnya agar2 tu dalam 10gram jela. Jenuh saya berfikir macam mana nak buat kalau puding ni lembik. Rasa macam nak tuang balik dalam periuk, kemudian masukkan sikit agar2 serbuk. Tapi, menahan je dulu. Lepas tu saya biarkan puding tu terdedah di bawah kipas. Agak2 dah sejuk, saya try makan, memang sedap! Dah keras dan tak lembik pon! tapi masih lembut je masuk tekak. Hmm..kirenye resepi Kak Nor ni memang tak salah dah. Huhuh...Apa pon, terima kasih banyak2 buat Kak Nor kerana sudi berkongsi resepi yang best ni.
assalam nani..tak leh jadi ni..nak kena cari bahan2..kalau resepi nor memang acik jamin le..selalu buat..dah sedap..
ReplyDeletemmg rasa nk nganga jer kt sudu tu.. msuk list eh..
ReplyDeleteacik : w;salam...huhuh...buat, jgn tak buat...kalau dah buat, konfem menyesal sebab lambat buat...heheh
ReplyDeletekak dzana : owh...akak belom cuba lagi ye? haa....bagus cuba buat ni...
2-3 hari ni nani asik mkn tauhu je.. :P..diet btl2 ni...
ReplyDeleteassalam nani, nmpk betul2 mcm taufufah tu, akk pun x cuba lg ni, nk kena cuba juga, eh byk la resipi yg tak terbuat
ReplyDeletediet yang konsisten ni, nampak ringkas tapi mesti sedap tu...mesti turun berat badan Nani nanti...
ReplyDeletehe hehhhee Kak Amie pun sama, kadang-kadang kalau resepi tak menjadi, bongkar balik tong sampah cari paket pembungkus bahan yang digunakan...
salam nani ,, dah ramai dah blogger2 yang buat .. .kita sendiri tak tercuba lagi neh hihi
ReplyDeleteassalam nani..
ReplyDeleteakak lompat dr dapur kak amie.. hehe.. masuk2 jer terus tertelan2 air liur tgk menu2 sedap dlm ni.. rajin tul masak mcm2 walaupun masih single... hehe.. salam kenalan yer..
kak zira : ni bukan tauhu betol2...ada santan, susu pekat manis, susu cair...gula lagi....haaaa....semuanya berlemak2 tu...huhuh...
ReplyDeletekak rosaliza : w'salam..nani pon tak tahu berapa lama dah duk peram resepi ni...kali ni baru berkesempatan nak buat...
kak amie : tu ayat mcm perli je...hihih.. tapi nani memang suke makan puding. bagilah puding apapon, memang akan habis ditelan punya...jangan bagi puding basi dah ler...
kak wani ; w'salam kak wani..kalau org yang jenis suka rasa lemak2 santan, susu, memang akan suke puding ni...teksturnya pon lembut aje....
ReplyDeletekak madiha....w'salam..selamat berkenalan juga..hihih...main lompat2 pulak ye...takdelah rajin mana pon kak...buat untuk sendiri makan je...kalau tak buat, memang tak merasa lah jawabnya...
puding tauhu memang best..kita suka part kuah dia tu...lagi byk lagi best..hehhehe
ReplyDeletenuni..tali pusat telor tu dia lendir warna putih kecik je..biasanya dia cam seketul...selalunya ada dekat kuning telor...nanti balik rumah...pecah satu telor...tuang pelan2 dalam mangkok..skit2...nanti leh perasan...biasanya nak masak kek ke kuih ke kena buang tali pusat ni utk elakkan hanyir....boleh jugak kalau nak tapis tapi leceh la...hehehe
ReplyDeletememang sgt sedap niiii!!! kak tun suka letak fruit cocktail banyak2! ^^
ReplyDeletekak Q : kuahnya kite saje buat tawar2 sikit sebab nak minum banyak. heheh
ReplyDeleteterima kasih atas info pasal telur tu...huhuh..tadi ada buat kek. tapi tak terfikir pulak nk buang matanya tu. bila kak dh gtau ni, pasni kene telek sebiji2 la telur.
kak tun : tula pasal...makan dgn kuah2nya..meriah betol...laici ade je...tapi saje nk guna fruit cocktail.
harus dicuba~ ;P
ReplyDeleteNani...kalaulah Nani dop sebelah umah akak kan bagus...hari2 tadah pinggan..hihihi
ReplyDeleteOkehhhh...akak nak cuba buat...
Wow wii I like pudding...pestaim th pudding perasa ni...
ReplyDeletefatin : cuba, jgan tak cuba...lepas cuba, konfem nak buat lagi dan lagi...
ReplyDeletekak MP : hihih...tula pasal kan? kenapalah kita tak berjiran ye..kalau tak, ada lah jugak org yang saya boleh bagi kuih2 yang saya buat.
hanis : tula kan...sy pon sama...
naniii..tauhu lagi hahahha..tp ni nama je tauhu..bukan berasakan soya pun..akak pun dah cuba agar2 ni mmg sedap..ada lagi tak? nampak puding tu dok dalam syrup huwaaaa sejukkkk je rasa di tekak...
ReplyDeletesungguh terliur
ReplyDeletewi ke akak sikit neh
Memang suka sangat puding ni. Siap buat stok lagi air laici tu.
ReplyDeleteWah puding tahu...lum pernah buat ni...mesti nyaman dinyam-nyam dikala panas terik..
ReplyDeleteSalam Nani..K.yana je lah yg belum ngetest lg puding ni..males nk bt..asyik xlaku jee klu bt puding..last skali mkcik ni jgk kna abis kan stlh beberapa ari diperap dlm esbox..nk buang sayang..hehehee
ReplyDeletekak mieza : time panas2 mcm ni la rasa mcm nak makan benda2 sejuk..
ReplyDeletekak kasih : mehla datang sini..bukan setakat puding tauhu, tau fu fa pon nani boleh buatkan...
kak sam : tula pasal...bila dah buat sekali, rasa nak buat lagi...
kak rahel : mesti cuba puding ni tau! sedappp
kak yana : w'salam...nani kalau bagi puding ni, sorang makan pon boleh habes...heheh
puding tauhu nie mmg best kan nani.. akak ntah dah berapa kali dah buat dah... dah macam fav plak kat umah akak nie.. hehehe.. sedap sgt..
ReplyDeletebetol tu kak diana...nani pon rasa nak buat lagi ni...semua kata sedap puding ni...
ReplyDelete