sayur2nya macam biasalah, ada timun, carrot, tauge.
ha....ni kuah sambal spesel tu...
nampak menyelerakan tak? huhuh
Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
Cara-cara
- gorengkan tauhu dan biarkan sejuk...timun dipotong halus memanjang...tauge dibuang ekornya dan dicelur...
- gaulkan timun dan tauge...tauhu goreng dibelah dua kepada bentuk segitiga...kemudian,dipotong bahagian tengah tauhu lalu disumbatkan campuran timun dan tauge tadi...
- untuk kuah istimewa: mula-mula,kisarkan bawang merah dan bawang putih...
- panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar tadi...masukkan cili giling dan gula pasir...kemudian masukkan air asam jawa...bubuhkan garam secukup rasa...sedia untuk dihidangkan bersama tauhu sumbat :P
Perhatian semua..sape2 nk resepi tauhu sila dtg sini..semua jenis tauhu ada..hahahaa..K.yana dh beli tauhu tp xtau bila nak bt..asyik bt benda lain jee..tgk Nani bt cani tergoda pula..nk bt jgk lah..:=)
ReplyDeletemm.. ye saya dah pun datang nih!! baru join semalam.. ;)
ReplyDeletenway nampak sedap..
weii... dah berderet2 respi tauhu ni? nk kurus pun jangan ler asyik makan tauhu jer... makan ler plak ayam bakar, ikan kukus, sup daging..telur pun boleh makan, sehari ambik 2 bijik telur rebus/telur setengah masak pun ok...
ReplyDeleteopss... kurangkan pengambilan gula... kalau boleh jangan ambik langsung..lagi cepat turun berat badannya nanti...
tp tauhu sumbat tu nampak sedap betul laaa.....
Salam.. sedapnya tauhu sumbat ni. dtg dr jauh nak mkn ni ada lg ke :)
ReplyDeleteNani.... tahu tak yang tahu sumbat begini pernah jadi makanan kegemaran kakak masa sekolah rendah dulu..... 5 sen je harganya, tapi di sini manalah nak jumpa! terliur tengoknya ni...
ReplyDeletehaaa.. tu dia.. tauhu lagi.. kalah akak nih. hehe.. sedap nmpk sos tu.. manis ke? kalau manis blh letak sikit2 je atas tauhu tu. hihi..
ReplyDeletedatang lagi Nani... betullah tu daun kemangi@cemangi@semangi = selasih, yang sanggar pepik tu di sini orang Bugis panggil sanggar peppe' pula...
ReplyDeleteadik nani oiiiii ni banyak betul beli tauhu ni..sederet makan tauhu..ni bagus untuk kulit..mesti gebuuuuu gitew lepas ni hehehehe...sedapnya tauhu sumbat...tauhu bakar pun umphhhhh!
ReplyDeleteKak yana : hihih...pandai promosi untuk kite ye! huhuh...dah ada tauhu tu, apa lagi...buatla kak yana...senang aje pon nak buat..
ReplyDeletefatin : hihih...terima kasih ye datang mmenjenguk sini..luka kat tangan dah baik? ekekeke...
kak ck : hahah! dah dia tayang tauhu je...kite pon ikut dia la jugak...dah kata mcm hari2 makan tauhu...huhuh...
umiyumi : kalau ada pon, agaknya dah berulat kot..heheh
ReplyDeletekak amie : betol tu...kat sini tak pernah jumpa pon tauhu sumbat...
kak tun : memang sedikit manis pon...huhuh...dah makan2 tu macam tak sedar pulak.
kak mieza : muke tengah berjerawat sekarang ni...adoi....xde gebu2nya pon...
ReplyDeletekak amie : nani bau daun selasih dengan semangi macam lain je...erm...mungkin di sabah ni diorg guna semangi kot nak ganti selasih...hihih...tak tahulah...tak kenal sgt pasal sayur mayur ni. heheh
ReplyDeleteselalu nyer mum dengan kuah kacang jew...ni ada kelainan kan...mum dengan sambal....;d..
ReplyDeleterun away : tula..kekadang kene ubah2 selera sikit..baru kita tau cemane rasanya..
ReplyDelete