Sunday, October 23, 2011

Yorkshire Pudding Tak Jadik!

Assalamualaikum...selamat petang....

Mencik tau! Konon2 nak balas piring jiran sebelah, pastu terliur tengok orang lain buat yorkshire puddding, haku pon nak buat jugak...Sekali gigit, rasa macam lempeng! Haishhhhh! Ni mesti kes terlebih tepung... Malas nak letak resepi lagi sebab tak jadik...Huhuh.. Last sekali, semua haku telan aje...Seb baik buat 1/2 adunan je. Sabar jela...Layan jela gambar pudding yang tak jadik ni...

lepas bakar, kemaen lagi dia kembang...pastu tunggu la kot2 ada lubang kat tengah, sekali rata pulak kejadiannya...Seb baik dapat 8 bijik je...Boleh jugak telan2...Kalau banyak, dah jadi makanan cik tong dah rasanya...

Makan dengan jem blueberry...sedap jugak (ayat memujuk hati). yang sebenarnya jem tu la yang sedap...puding ni keras sebab terlebih tepung. Esok lah baru try buat lagi...Huhuh....

34 comments:

  1. hentam ajelah..janji sedap..huhuh..

    ReplyDelete
  2. alahai nani kasihhannya .. x pe blh cuba lagi .. kalo tak kita x tahu apa yang silap kan .. kak wani pon ada ternampak kak nor buat cantik elok je.. ingat plan gak nak buat .. tapi kak nor kata bakar dlm bekas mufin mcm mana tu yg besi tu ke yg letak muffin tu atau mcm bekas nani letak ni .. kak wani pon confused ni

    ReplyDelete
  3. pen biru : masalahnya tak berapa nak sedap la ni...hihih

    kak wani : bekas yang mcm loyang yang ada banyak2 lubang, semestinya bekas besi la. nani guna bekas mufin aluminium yg pakai buang ni. kalau pekai kertas tak jadi sebab kene letak minyak dulu sikit.

    ReplyDelete
  4. OO BEKAS TU YA ok2.... yg nani buat ni silap apa terlebih tepung ke .. yg nani pakai bekas ni lenser minyak jugak la?? ...rasa mcm mana puding ni ..sedap?

    ReplyDelete
  5. kak wani : nani tak pernah makan pulak sebelum ni rasa macam mana. tapi ikut yang kawan2 lain kata sedap...ada telur, susu..nani letak 1/2 sudu kecil minyak utk bekas kecik2 ni. kalau bekas loyang mafin tu mungkin 1 sk la sebab saiz besar sikit.

    ReplyDelete
  6. Nani,
    bila baca pasal resepi tak menjadi ni...dapatlah pula idea, eloklah masukkan saja dalam blog buat tambah n3 yang berguna bahawa beginilah rupa parasnya kalau hasil tak menjadi, sebab selama ni kita dok tayang & dapat tayangan resepi yang menjadi je.... okey ke Nani idea ni... hi hi hiiii

    ReplyDelete
  7. kak pun blur jugak ni sbb tak pernag ghase ,tak pa nnti xperiment lagi

    ReplyDelete
  8. nani..jangan putus asa..buat lagi sampai jadi..

    ReplyDelete
  9. kak amie ni perli baeeeekk punya! hahah! tula pasal...sebelum ni pon memang pernah nani letak beberapa entry yang tak jadik...buat kek bantat la, buat cheese cake jadi bingka la...so, org tahu rupe makanan tak jadik cemane. huhuh...tapi make sure kite buat lagi dan lagi sehingga menjadi la.huhuh

    ReplyDelete
  10. kak mimi : tula pasal..sebab tak pernah ghase la jadi blur2 sikit ni..

    acik : terima kasih bagi semangat. memang nak buat lagi sampai jadik! hihih

    ReplyDelete
  11. nani, bila buat somting yang x jadi, masa tu la kita akan belajar... xpe...cheq sue buat hari tu pun ada x jadi jugak

    ReplyDelete
  12. hehe...jadila tu...ada rupa kan, lps ni sah2 jd elok kalo try..sbb dah tahu apa mslhnya..hehe

    ReplyDelete
  13. Nani akak tak pernah try tapi pernah nampak ramai yang cuba..

    btw akak nampak kat pasar tamu dibwh tu mcm2.. fresh plak tu semua benda.. murah2.. kalau akak gi mahu berraga2 akak beli hahahaha

    ReplyDelete
  14. Nani..akak pun mo try jugak buat puding ni..penasaran betul mo rasa..jgn sedih..jom buat lagi.

    ReplyDelete
  15. Salam Nani,
    Pengalaman cam ni mmg baik sebenarnya Nani, nanti kita akan tahu di mana silapnya. Terkadang org yg pro pun buat tak jadik jugak....yg penting tu usaha dan usaha lagi, insyaAllah lama lama jadi pro la tu.....silap silap pro pun kalah hahaha

    ReplyDelete
  16. nani, jgn give up.. usaha lagi. insyaallah lepas ni hasilnya lebih baik. k.nor ada baca kat satu web, YP ni resipi yg baik adalah nisbah bahan2 adalah sama.. kalau tepung 1 cawan, susu satu cawan dan telur pun satu cawan.. gula tu atas kemanisan yg kita suka.. pastu cuba peram utk 1 jam cam dlm resipi yg k.nor try buat tu.. cuba lagi ya .. :)

    ReplyDelete
  17. cheqsue ; konon2 dah buat penuh hati2 dah ni takot tersalah...sekali ada jugak silapnya...

    kak ana : kalau tak jadik jugak pas ni, memang fed up taknak buat dah

    kak ita : tula..sebab tengok ramai yang buat tu yg rasa nak buat jugak..

    ReplyDelete
  18. kak rahel : kakak buat dulu, nanti saya ikut...hihih

    kak wattie : hadoi...tak termampu la nak lawan tokey...kalau jadi bentuknya, rasanya pon dah syukur tu...

    kak nor : terima kasih banyak2...tips yg berguna tu..nanti nani pon nak try lagi sekali ikut cara kak nor tu...harap2 menjadi la ye

    ReplyDelete
  19. jangan putus asa Nuni, cuba lagi.
    One thing akak suka Nuni, sangat telus..berani publish gambar walaupun cubaan tak menjadi

    ReplyDelete
  20. takpe2 jgn putus asa
    cuba sampai berjaya
    chayoookk

    ReplyDelete
  21. Assalam nani...nampak elok je kejadiannya..boleh telan lagi kira sedap juga lah...hheheh tulah akk kalo yg remeh2 malas nak cuba..ayat org malas hahah..tak apa nani selamat maju jaya

    ReplyDelete
  22. hawatnya tak jadik adikku? hehehhe..cam ne bleh terlebih tepung ni? pukul kembang dak telor tu? dia kena panas2 oven dan tray dan minyak2 nye sekali lepas tu baru masukkan adunan..tunggu ada bunyi desiran minyak tu tandanya minyak dah betul2 panas lepas tu baru masukkan adunan....

    tak pe..buat lagi nanti...senang je..:)

    ReplyDelete
  23. Nani,
    K Nurul pun ader gak berkira2 nak buat, tapi x buat pun lagi.. Nanti lah ade masa wat eksperimen dulu...
    xpe, try lagi :)

    ReplyDelete
  24. ucu pernah buat kat entry yg tak jadi... apam mekar menjadi apam bantat (masa mula2 ada blog..)kalau tak caya..cer tengok entry dolu2...

    ReplyDelete
  25. Nani...nanti leh buat lagi...confirm jadi...:D

    ReplyDelete
  26. Salam..inilah antara cabaran yang kita kena hadapi..takpe, lenkali boleh cuba lagiiii...practice make perfect...

    ReplyDelete
  27. kak ixora : chef2 yang handal pon pernah masak tak jadik, inikan pulak kita manusia biasa...hihih

    kak kasih : terima kasih :)

    kak rosaliza : w'salam...tula pasalnye...kalau nak buang, sayang pulak sebab dah buat kan...

    kak Q : bila kak cakap mcm tu baru terperasan, nani tak pukul sampai kembang kot telur tu...nanti nani ikut tips akak ek!

    ReplyDelete
  28. kak nurul : kalau jadik, akak publish la sini..nak tengok jugak!

    ucu : kalau ada yang berani letak yang x jadik, kemudian buat balik sampai jadik tu baru blogger sejati namanya...(ayat penyedap hati)

    kak cek : terima kasih! lepas ni pasti cuba lagi!

    kak sue : terima kasih kata2 semangat tu...

    ReplyDelete
  29. ooo akak br tgk entry neh...hehehe...rupanya dh ok tuh...tapi rasa x sedap yer...akak pn x pernah try so tatau la nk bayangkan rasanya tuh...

    tak pe nani...jgn kuciwa..cuba lagi di lain masa yer dik...hehehe

    ReplyDelete
  30. mak qis : itulah itu...sebab tak pernah rasa, tak pernah buat, tak pernah sentuh..jadi takleh nak bajet cemana bahan2nya...takpe2...pasni kene ikut tips2 yang kawan2 lain bagi.

    ReplyDelete
  31. yana ni nk perli akak ke hape? huhuh

    ReplyDelete
  32. x jadi ker nani YP tu.. x per2.. nnt bole cuba buat lg yer cayang..

    ReplyDelete
  33. nani tengok kat blog kak diana ada 3 versi..nanti nani cuba balik..

    ReplyDelete