Assalamualaikum...Salam bahagia....
Terasa diri ini bahagia pulak hari ni...Huhuh....Oklah, mesti semua dah bosan duk tengok gambar Yorkshire pudding yang tak jadik tu kan...Haaaa...Kali ni nak tayang puding roti sos kastard pulak... Kalau nak tengok Yorkshire Pudding versi menjadik tu nanti2 lah. Tunggu mood naik dulu. Biasalah, kalau buat mende yang tak jadik ni mula la xde mood nak buat lagi. Tapi selalunya memang saya akan buat sampai jadik jugak tu...
Pasal puding roti ni pulak, kebetulan hari tu ada buat donut 1 adunan. Jadi, sebab saya tinggal berdua je dengan cik hosmate, banyak pulak donut yang lebih...Tapi sebab sayang nak buang, jadinya saya masukkan dalam bekas, simpan dulu dalam peti. Esoknya tu rasa macam nak makan benda lain. Kalau donut tu memang dah takleh nak sumbat la...Muak pulak kalau dimakan selalu. Jadinya saya search la resepi puding roti yang paling sedap dan senang. Akhirnya terjumpalah resepi Puding Roti Sos Kastard oleh Maya Zakry dari MyResepi. Tak rugi cuba resepi ni. Memang sedap...
Tak larat nak salin balik, C&P je dari Myresepi...Halal ye...
Puding Roti Sos Kastard
sumber : Maya Zakry, Myresepi
Bahan-bahan ( 1 happy family )
- Bahan A
- 500 ml susu segar/fresh milk
- 8 keping roti (gardenia/high 5) -nani ganti dengan donut (dicarik2)
- Bahan B
- 4 s/b gula halus
- 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
- 2 biji telur ayam
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 s/b tepung jagung
- 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional) -nani tak guna pon
- 1 s/b buah pala *(optional) -nani tak guna pon
- Bahan C-kuah
- 1 tin susu cair
- 2 s/b tepung kastard
- 2 s/b gula
Cara-cara
- Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam.
- Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
- Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
- Gaulkan bahan sos kastard dan masakkan di atas api yg sederhana sebentar.
- Tuangkan sos di atas puding semasa menghidang.
can't you see the kuah yang meleh-leleh tu??? Aduh....terbayang2 lagi...sebenarnya kalau buat puding roti ni kita boleh tambah sendiri kismis ke, choc chip ke, cherry ke supaya rupa lebih menarik dan yang paling penting, rasanya sedap...Adik saya (eppoe) ada bagitau, chef di tempat dia study dulu ajar, kalau puding roti ni tak semestinya kene serve sejuk2...boleh juga kita hidang dalam keadaan panas @ suam. Kalau ada yang pernah makan puding roti di hotel2 kan, memang dihidang suam2...sedap jugak tau! saya pon makan yang suam2...Balance yang tak habis tu baru masuk fridge. Hmm...pasni leh cuba tau!
nani..kastad tuh meleleh2..buat akak terlior je haihhh....Akak pun suka makan time suam gtu...
ReplyDeleteuihhh....Nani, siap meleleh lagi tu... tak sedar liur kita pun jatuh meleleh... hi hi hiiiiii sedap sangat kak Amie tengok sos kastard tu...memang Nani dilahirkan untuk meroti laaa....cantik!
ReplyDeletethats rite nani...apa2 yang tak habis, selagi buleh ejas jadi bende lain, kita ejas. Kalau buang tu macam bersalah aje
ReplyDeletekak nani sedapnya..sos kastard tue mmg mengancam tol
ReplyDeleteamboi nani..nampak sungguh menyelerakan..acik buat puding ni tak pernah pulak buatkan kuah kastadnya tu..
ReplyDeletenani.. akak pun sama mcm nani.. mmg selagi x basi mmg xkan buang.. mmg akan alter2 resepi. hihi..
ReplyDeletepuding roti akak suka makan panas2. buat kastad tu awal, pastu sejukkan. masak je puding roti tu, terus mkn panas, cuah kastad sejuk.. nyummy!
mak qis : tula...ramai orang salah paham puding roti ni sedap makan sejuk2..
ReplyDeletekak amie : sabar2 ye...kang tak pasal pulak basah computer tu...hihih
nonie : ni 1st time kak nani buat dengan kuah kastard sebenarnya..
acik : selain buat kuah kastard macam ni, letak sos coklat pon sedap..try la sekali.
ReplyDeletekak tun : kan? nani tak terfikir pulak nak buat kuah kastard awal2. jadinya, makan puding roti suam2, pastu kuahnya pon suam2 aje...lenkali kene buat kuah dulu la.
cheqsue : tu pasal la...kalau ada makanan yang tak menjadik ke, seboleh2nya nak alter biar boleh makan. rasa bersalah yang amat kalau buang makanan tu.
ReplyDeleteNani...sedapnya!!!!! tgk kuah yg meleleh tu...mmng terliur...
ReplyDeleteklu aku rajin mcm mu ni nani konpem aku m'besar dgn jayanye..haha..sedapnye..tgk gmb pn jd la..
ReplyDeletemeleleh air liur makcik bila tengok kuah kastad yang meleleh tuuu.. baru ni makcik buat puding roti jugak.. ingat nak buat kuah dia.. tapi tak sempat.. dah tinggal separuh.. lain kali jelah.. hehe..
ReplyDeletekak MP : lepas makan baru boleh cakap sedap. heheh
ReplyDeleteaed : mu takpolah boleh membersar bahagi dua dengan hubby. aku ni make sore2 membesar pon sore2 la jawabnya..
makcik : tula..macam berjanji2 pulak puding roti ni...nani pon kali pertama buah kuahnya ni.
terliur nyo
ReplyDeletetengok kuah kastad duk meleleh tu..yummy
jeliro molek :))
wah..nampak pun dah tau sedap ni...;d
ReplyDeletemenarik nampaknya..len kali nda' terbuang sudah donut..
ReplyDeleteASssalam nani, mmg kreatif nani, mmg sedap la bila jadi mcm ni, mkn bersos..rasa lemak manis puding ni
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletesuka yg kastad meleleh tu.. sedap!!!
memang betul la nani buat puding guna donut..kita cam tak caya je masa awak cakap tu..ingatkan salah taip ke apa..heeheh..bagus la...boleh dicuba nanti...:)
ReplyDeletekak kasih : meme terliur molek tu lagu tu...
ReplyDeleteyana : presentation mesti mantap! kuikuikui...
kak rahel : itulah itu...sayang kalau dibuang tu...
kak rosaliza : w'salam kak...ni kreatif dalam keterpaksaan...
ReplyDeleteabg ady : tula pasal...lemak2 manis gitu
kak q : kalau dah ada roti tu bagus guna roti la...tapi ni kes nak perabih donut yang x abes...huhuh
Alaaaa...lewatnya kak cek sampai...baru ingat nak mintak sikit merasa....ada lagi ke Nani...kempunan kak cek...hu hu
ReplyDeleteadoi kak cek...jangan kempunan mcm tu...esok cuti deepavali apa kata kak cek buat sendiri pulak.hihih
ReplyDeletememang terliur tgk puding roti sos kastard tu... terasa keenakannya kat takak nie plak... geram akak tgk tau..:)
ReplyDeletesaje nak buat kak diana geram..hihih
ReplyDelete