Assalamualaikum...Selamat tengah hari...
Masak apa ye untuk lunch nanti? Kalau belum masak, boleh try tengok resepi ni dulu. Sebenarnya saya dah lama buat ni. Tapi macam tak sempat pulak nak update masuk sini. Tapi ayam yang saya buat ni versi sedikit terhangit la. Huhuh...Maap la banyak2 ye. Pestaim buat ni. Konon2 nak suruh garing la. Sekali sampai terhangit la pulak. Tapi xdelah pahit pon. Masih juga sedap...Saya makan ratah ni memang sedappp! Erk! Ratahnya sikit je. Tapi yang banyak tu makan dengan nasik. Aduh....Suke sangat bau wangi2 mentega tu. Then, manis2 bawang, aroma daripada daun kari, memang sedap la di tekak saya ni. Resepi ni saya mbil dari blog Kak Nor...Izinkan saya C&P di sini ye...Terima kasih banyak2 buat kak diana, penyumbang asal resepi dan juga kak nor...
AYAM MENTEGA RANGUP
Resipi : Diana@MelleyMay
Sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bhn²
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula
Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Cara²
Resipi : Diana@MelleyMay
Sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bhn²
2 keping dada ayam _ d hiris
2 tangkai daun kari _ d hiris
4 biji cili padi _ d cincang
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
1/2 biji bawang besar _ d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula
Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Cara²
- Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
- Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
- Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
- Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
- Angkat dan hidang.
mintak sepiring Nuni :)
ReplyDeletearoma mentega dan daun kari tu best tu kan nani :)
ReplyDeletemmg sedap ayam ni kan nani :)
ReplyDeleteAssalam nani, mesti sedap ni, alamak hari ni menu dgg lak umah akk ni, apa2 pun mmg nmpk sdp[ tu
ReplyDeletehai nani...asik kua menu ayam aje nih...menu perabih stok ye? macam tu la cheq sue pun kalau beli ape2 terlebih sikit...jenuh nak habiskan.
ReplyDeleteayam ni memang sedap kan, aritu buat ratah pun sedap
nani..ehhh kata nak tayang menu daging je sebab masih dalam mood raya haji tapi hari ni ada tayangan ayam..ayam pun sedap nani...wahhh ayam mentega belum pernah dicuba lagu..selalu udang atau sotong mentega je..kena try juga respi ni..nampak sedap sedap je tayangan nani nih...
ReplyDeleteAssalamualaikum nani...
ReplyDeleteterima kasih kerana sudi mencuba resipi nie yer... :)harap nani suka.. :)
kak ixora : dalam resepi minta 2 keping dada ayam. nampak macam sikit. bila dh masak, banyak juga tau...malangnya, banyak2 semua tu dah habes pon...hihih
ReplyDeletekak kasih : ye...mmg kene je aroma dua benda tu.
kak nor : memang sedap sngt!
kak rosaliza : daging kat rumah nani keras kejung! tak leh nk masak lagi. mlm kang la operasi.
ReplyDeletecheqsue : dah nak cuti kan...kejenye nak perabih stok jela...lagipon duk rumah 2 org je...sebelah ayam tu boleh masak sampai 3 kali..
kak mieza : kalau resepi kak diana yang nani kata sedap, mesti sedap juga tu di tekak kak mieza...bagus try cepat2...heheh...konon2 nak perabih stok daging juga la ni...tapi tak tahu la sempat ke tidak. esok dh kene kursus 4 hari. 21hb dah balik kelate.
kak diana : memang nani suke pon...sedap sangat2....
ReplyDeletesedapnya..nak try nak try..hantar kat rumah saya sekali ek.hehe
ReplyDeletekuikuikui...kalo kite berjiran, memang nani dah hulur sikit...heheh
ReplyDeletealamak...kalo ayam cenggini mmg takleh nk buat kat rumah ni..sebabnyer diorang mesti tak makan ngan nasi...ratah cengitu bagi sakit ati mak dier...hahaha
ReplyDeleterajinnya orang bujang masak... baunya pun harum sampai ke Lahad Datu... he hehehh, dah bersiap nak pergi Borneo Paradise ke Nani.... jangn tertinggal berus gigi sudahlah ye, tempat tu jauh masuk dalam....
ReplyDeletepaling suka kalau ayam di goreng mcm ni...kalau wat masak yang ada kuah2...tak best sangat..;d
ReplyDeletemesti harum je ayam goreng tu..bab ada daun karinya..emmm sedap dimasak begini.
ReplyDeletefuhhh nani..nmpk pun dh tau ayam tu rangup...
ReplyDeletesalam nani..mesti sedap ayam mentega rangup ni..xnah cuba lg..
ReplyDelete