kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Monday, February 14, 2011

soft pretzel yg x berapa soft...hukhukhuk

assalamualaikum...selamat sejahtera...huh....kali ni nk cite psl pretzel lembut yg x jadi...hmmm...x knal ek mcm mana rupe pretzel...? kalo u all ada masuk klcc ke, ada satu booth yg apabila kita lalu kt situ timbul satu bau harum semerbak betol...namanya AUNTIE ANNE'S...nk ceritanya ni sy ada bukak web Myresepi.then, ntah mcm mana ada nmpk org2 kt ctu bercerita ttg pretzel.so sy cari, terjumpa la satu resepi kt ctu...disebabkan ni 1st try yg belom tentu lg jadi, so sy buat separuh adunan je dlu...sebenarnye x berapa konfiden dah kalo taruk telur dlm doh roti sbb ada bau sedikit hanyir..sy plak terpaksa uli pakai tangan...kuno betol kan? org lain sume dh ade breadmaker..xpe, dh transfer balik semenanjung nanti sy beli breadmaker kenwood.(wah! byk la angannya tu)..uli punya uli, rase mcm keras plak dohnya tu...adoi..salah sukatan air la plak..dh perap doh tu, mcm xnak kembang plak dia...mmg merajuk habis doh ni..entah apa la yg x kena..agaknya kalo pakai telur, x sesuai uli tangan kot..time nk bakar tu terfikir la nk letak gula + kayu manis & perisa cheddar cheese...nk ceritanya, sy ni punye la berangan nanti cheddar cheese tu akan cair (melted) mcm pizza hut punye roti (dh tunggang terbalik ayat).rupe2nye keju tu duk melepek aje kt ctu...mengeras plak dia...ish...ntah apa la nasib...dlm 8 biji pretzel yg sy buat tu, 4 biji jugak sy dh ngap masuk mulut (yg konon2 keras tu).bile simpan sampai esok paginya, lembut pulak roti ni (xdela keras mcm semalam)...hish...x phm betol la..then, terus sy google mcm mana nk buat cheese dip..adoi....sedap plak pretzel ni cicah cheese dip (buatan sendiri).hohoh...apa2 pon, sy berterima kasih kpd empunya resepi yg best ini..mmg pasni sy akan try buat soft pretzel sampai jadik!


mcm lawak kan rupenye tuh...? ok la tu my 1st try...nanti kalo sy dh bleh wat soft pretzel yg betol2 jadi, sy post lg yg baru...

last but not least, while we may not be able to control all that happens to us, we can control what happens inside us...

Friday, February 4, 2011

raisin shortbread cookies

assalamualaikum semua! huhuh...sangat bosan mlm ni sbb terpaksa duk sorg2 kt rumah.hosmate dh kuar gi jejalan, 'kawan' dia alam maya pon xde.sgt bosan sehingga xtau nk watpe..mula2 duk try2 on tv.sekali menyala dgn eloknya! wah, sangat seronok sbb dh 4 hari kami di rumah x tengok tv...huhuh...sedih betol..dh alang2 duk sorg ni terfikir2 nk masak pe.nk masak sumtin heavy, xde org nk makan.jiran sebelah pon balik kg.last2 teringat ada lg raisins dlm freezer.so, terciptalah raisin shortbread cookies.mcm biaselah,resepi drp myresipi.x igt tuan punya resepi nama apa.tp sy edit2 skit sukatan dan bahan ikut citarasa sendiri..


RAISIN SHORTBREAD COOKIES

bahan :
100g butter
1 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung
3 sudu besar gula icing
1/2 sk esen vanila
2 sb kismis

cara :
1.pukul butter dgn sugar hingga lembut.
2.tambahkan tepung gandum dan tepung jagung, kacau hingga sebati.
3.gaul adunan dgn kismis.
4.bentukkan doh menjadi segiempat tepat dan balut dengan kertas minyak.
5.simpan doh tadi dlm freezer lebih kurang 1 jam.
6.potong doh ukuran 1/2 cm dan bakar dgn api 200'c lebih kurang 15-20 minit.
note :
-kalau xde gula aising, boleh blend gula pasir biasa @ boleh juga guna gula kastor
-vanila dan kismis adalah optional.xnak taruk pon xpe.sebenarnya kalau taruk kismis, lagi merumitkan kerja sebab susah nk potong kecik2.kalo letak kismis, mungkin bleh cincang kismis dulu.
-doh ni sangat lembut, jadi susah nk potong.kalau agak2 bentuk x cantik tu, edit2 la skit supaya jadi cantik.
-kalau agak2 mcm lembik sgt, pandai2 la tambah tepung supaya senang nk bentuk.

Tuesday, February 1, 2011

tart telur comel

Assalamualaikum, semua! seronok sgt hari ni sebab dpt hasilkan sedozen tart telur hasil tangan sendiri...huhuh....senang je rupenye nk wat tart telur ni..bahan2 pon senang nk dpt..mula2 konon nk wat breakfast..pastu mcm malas pulak.last2 makan 2 keping piza n sebijik karipap.pastu konon lg nk wat minum petang, lg sekali mcm malas pulak..last2 lepas maghrib baru kuarkan butter dr peti sejuk..tetibe ade plak member antar portugis egg tart dr KK.mcm tau2 plak dia sy ni mengidam nk makan egg tart.dh makan 1 mmg x cukup.alang2 butter dh lembut, teruskan jela wat egg tart.hasilnya??? fuhhhh.....sgt berpuas hati..cuma rasa terlebih manis plak...mungkin next time kene kurangkan gula..ni resepi egg tart yg sy wat (edit2 skit resepi drp myresipi)...

EGG TART COMEL
Bahan :
Kulit
100g butter
1sb gula aising
2 cawan tepung superfine
1 biji telur
Inti
1 ½ cawan susu cair
2 biji telur
½ cawan gula kastor
1 sb tepung kastard
½ sk esen vanila

Cara-cara :
1.     Pukul butter, gula dan telur sampai gula hancur.
2.    Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli.jangan terlebih tepung, takut keras pulak.
3.    Bahagikan doh kpd 12 bahagian, kemudian terapkan ke dalam acuan tart.
4.    Cucuk dengan garfu supaya udara mudah keluar.
5.    Bakar dengan api 170’c selama 12-15 minit.
6.    Untuk inti, campur semua bahan kemudian tapis dlm jug supaya senang nk tuang nanti.
7.    Masukkan dalam kulit sehingga habis semua bancuhan dan bakar lagi lebih kurang 12 minit.
note : jangan terlebih lama, nanti telur tu kembang, dah jadi tak cantik.ok, selamat mencuba!!!