kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, May 31, 2011

Ada Lagi Ke Org Buat Mcm Ni?

Assalamualaikum....Salam bahagia...
Haishh...Bosan betol duk rumah, xde wat pe ni...Sambil2 duk lepak2 tengok tv, tibe2 ada bunyi, TING TONG (bunyi loceng rumah la konon, walaupun bunyi sebenar x mcm tu). Sy pon jengok la depan pintu. Nampak sorg budak lelaki umur lebih kurang 10 tahun pegang sekeping duit kertas RM1.00. "Nok beli aiskreng jagung tigo" Tu dia!!! Sejak bila pulak ada jual eskrem kt rumah ni? Terus ayah kalut2 cari plastik isikan 3 batang eskrem perisa jagung utk budak tu...

ni eskrem perisa jagung n bandung harga 20 sen sebatang (harga gula, susu semua dh naik, hokay)


yg ni pulak ais ketul. Dengan kemarau skrg, musim kenduri pulak....memang laku habis la. Jenuh sy duk pikir, rasa mcm baru je masak air, cepat pulak habis. rupanya ayah isi air dlm plastik, buat ais ketul. harganya pulak 50 sen 3 ketul. Murah kan? Dijamin kebersihan dan keselamatannya...


ini pulak jeruk pauh. Selalunya eskrem perisa ni paling laku. Tapi sebab mak x balik lg, ayah xtau berapa keping nk letak. Jadi, ayah x buatkan eskrem ni lagi. BTW, ni homemade jeruk. Bukan import from thailand ke hape. Dh memang feveret sy, semangkuk ni sekali hadap je. Hihih....


ni la fridge sejuk beku yg memuatkan semua mende alah tu. Ayah beli sebab memikirkan kalau time raya korban, fridge di rumah kami yg sedia ada tu x muat nk letak daging, tulang, hati, limpa, kaki lembu, perut dsbg...Tapi sebab raya haji setahun sekali je kan, time bukan raya haji tu kami buat bisnes kecik2 mcm ni la drp membazir on letrik fridge tu. Rumah dekat ngan tadika n taska, mmg market place terbaek la! 

p/s : sape nk makan eskrem????

Menu Yang Simple tapi Cukup Menyelerakan

Assalamualaikum...

Rasanya agak terlewat nk tayang menu makan tengah hari sy hari ni. Bukan apa, Semalam dh kemas bilik belakang. hari ni kemas bilik depan pulak. Dah siap kemas, sy pon tertdo...Memang x sedar ape dh. Bila pikir balik, mcm keajaiban dh berlaku pulak. Sy dh x tdo waktu pagi. Lepas bekfes terus kemas2 apa yg patut. Dah tengah hari mula ngantuk balik. Hmmm....Pejal plak syif mlm smlm. Jadi, dia pon tdo jugak. Tinggal la ayah terkontang kanting sorg2. Naseb baik lauk smlm ada lagi. Dia perabih yg tu mkn tgh hari.

Bila bgn tdo dlm jam 3.30pm, adus....lapar betol perut ni...Ikan yg sy dh wat kuar awal td dh lembut. Tetibe nmpk c Pejal beli nasik berlauk ayam. Chetss! Dia beli satu bungkus je. Nak tak nak mmg sy kene masak la jugak. Puas duk pikir nk masak pe. Last skali nmpk ada limau nipis + cili padi. Hmmm....buat kicap lada pon jadi la... Jadi, sy goreng jela ikan kembung sekor. Masak nasik 2 pot. Cukup utk sampai makan malam nanti.

kicap manis cap kipas udang + limau nipis + cili padi (kalau xde limau nipis, jus lemon pon boleh)

ikan kembong goreng (letak garam kunyit sikit pastu goreng garing)

menu yg simple tp amat menyelerakan...

jeruk pauh sbg dessert...Adusss....

Menariknya Negeri Kelantan 1

Assalamualaikum...Selamat pagi...
Tak tau nk breakfast dgn apa pagi ni. Selalunya kalau dh ada lebihan nasik yg smlm,ayah takkan beli nasik dh pagi ni. Tapi sy berharap sgt dia beli nasik berlauk. kikikiki...(mcm dgr bunyi motornya je tu, dh ada nasik berlauk la nmpknya)

Ok, nk cerita pasal serba sedikit tentang bandar Kota Bharu (bg mereka yg tak pernah sampai ke KB).

Pasar Siti Khadijah diberi jolokan dgn nama ni sempena nama seorg usahawanita Islam pertama iaitu Saidatina Siti Khadijah (isteri baginda Rasulullah SAW) kerana majoriti peniaga2 di sini terdiri drp golongan wanita. Ini di bahagian bawah tempat jual kuih muih dan keropok lekor. Memang sangat meriah pada waktu pagi mcm ni. Sy x sempat nk snap setiap gmbr kuihnya (mungkin lebih 30 jenis kuih tu). Mungkin entry seterusnya (xtau bila tu)

kalau anda perasan, yg menariknya lagi, kebanyakan di kalangan mereka berbaju kurung walaupun terpaksa naik tangga turun tangga, meredah kawasan yg ada air ikan lagi...Hmm...sama ada penjual atau pembeli, sama saja semuanya (termasuklah sy pada ketika itu, sbb nk gi kenduri la katakan)

ini pulak di bahagian atas tmpt jual keropok2 kering. Yang ni kedai biras si Pejal, Kak Ziera. Hari tu dia tutup kedai sbb x sehat. Bayangkanlah, nama je kedai tutup tapi siap boleh tayang lagi brg2 kat luar mcm tu aje. Xde pulak org nk curik ek!

ini keropok malinja (org kelantan panggil), atau blinjo (org sabah panggil). rasanya pahit2 manis gitu. Bagi sy, sy suke keropok ni. Org kata selalunya org2 tua suke. (tuakah sy?)

yg ni pulak keropok udang. Sedap jugak. Cuma bg mereka yg ada alergi seafood tu bagus jgn makan la. Kang gatal tak tentu pasal pulak.

haaaaaa.....Yang ni feveret sy...keropok ikan parang...Serius sedap. Ntahla, stgh org x minat sgt. Tapi sy suke sbb keropok ni lembut pastu aromanya pon lain dr yg lain. Heheh...(pandai la haku promote)

sape2 yg berkunjung, boleh la kontek kak ziera ye. Orgnya baik, peramah, pastu bodek2 sikit, dapat la keropok free lagi.

yg ni deretan keropok yg dijual di sebuah kedai yg dibuka. Ada mcm2 jenis keropok. Pendek kata, sgt murah, sedap n xde kat tmpt lain la senang cite.

ini jarang2 sekali org perasan. Kalau di Kelantan, syarat utk buat sign board atau papan iklan mestilah ada tulisan jawi. Yes, Tn Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat mmg telah menetapkan begitu memandangkan ada di kalangan warga emas di sini (yg asal dr sekolah pondok) yg x reti baca huruf rumi. Contohnya atuk n nenek sy. Jadi, dgn ada tulisan jawi, memudahkan lagi warga emas seperti ini dan juga org muda seperti sy praktis baca tulisan jawi, hokay! 

p/s : ini belom lg sy snap gmbr adibah noor pakai tudung, maya karin, erra fazira yg pakai tudung. Ha....anda jangan pelik tau! Sila2 la dtg bercuti di Kelantan ye..

Kuah Percik Nusantara Ayam & Daging Salai

Assalamualaikum...Selamat Sejahtera...

Takde cerita yg menarik hari ni melainkan dapat memasak sesuatu yg ringkas utk org yg tidak cerewet mcm ayah. Ya, ayah mmg menerima masakan sy seadanya. Huhuh.... Sejak2 mak xde kt rumah ni, ayah makan nasik putih + 1 lauk je waktu mlm. Kesian sungguh...Tapi x kesah la, siang hari ayah dh pulun makan kt rumah kenduri. Sy yg berlapar kt rumah sorg2...

Masa breakfast roti arab tadi, sempat lagi budak demok si Pejal tu komplen roti arab yg sy buat x cukup masin. Chetttsss!! Terus ayah back up sy, "Dah ok la ni. Nak masin mcm mana laginye?" Huhuh...terima kasih sekali lagi, ayah...heheh... Jadi, mlm ni Pejal keje mlm. Tinggal sy berdua je dgn ayah. So, xde nk masak byk sgt. Cukup 1 lauk je. Bukan calang2 lauk, Kuah Percik Nusantara Ayam + Daging Salai gitew!

bila duk kt kg ni rasa mcm pinggan pon ada variasi sikit. Kalo tak, asik2 pakai piring yg sama corak aje. heheh...

sy buat kuah cair sikit sebab nk makan kuah banyak. Maklum sajala ni je lauk sy n ayah dinner mlm ni. Kali ni bukan stakat ayah yg makan bertambah2, dgn sy sekali makan bertambah2...Adus...rindu agaknya nk makan kuah percik ni.

Kali ni sy gune perencah percik yg ni pulak. Yang ni pon senang jugak. Cuma tambah air, garam, gula dan asam jawa. Kalau tak tambah air, rasanya x perlu tambah la kot bahan2 lain sbb mmg dh sedia masin. Tapi lagi sedap kalau buat percik sendiri. Hmmm...Bukan pe, yg ni dpt free sbb beli 5 bungkus perencah jenama ALIF. So, dh nk dekat expired tu, sy masak jela mlm ni. Nanti sy buat resepi percik versi mak sy, sy tempek kt cni, hokay!

yg sebenarnya, ni bukan jugak daging salai. Ntah napa daging ni boleh kering pulak bila disimpan dlm fridge. Dah alang2 ada seketul tu, sy potong2, masuk aje dlm kuah ni. sedap jugak. Naseb lembut aje dagingnya. Alhamdulillah...kenyang jugak....

Monday, May 30, 2011

Perjalanan Yang Panjang....

Assalamualaikum...Selamat Sejahtera...
Semalam seharian sy tidak berada di rumah gara2 nk bertandang ke rumah kenduri seorg sahabat lama di Kg Batu Rakit, Kuala Terengganu. Sebelum pulang dr Sabah, mmg terasa bersemangat betol nk ke KT sebab dh lama x jumpa kawan2 lama. Yela, selalunya waktu kenduri kawen la tmpt berkumpul semua kawan2 lama. Bila sampai di KB, kontek2 semua kawan yg ada, mcm xde pon yg nk ikut. Rata2 ada urusan yg x dpt dielakkan. Sy ni nama je ada lesen besor, tp penakut nk drive jauh2. Kalo stakat nk gi 7e tepi rumah tu pon rela lagi jalan kaki. 

Rasa mcm nk kensel aje, tp sebab dh janji dgn pengantin nk pergi, mcm x sedap hati pulak. Last sekali pergi la jugak. Jam 8 pagi sy ke KB cari teket. Paling awal bas ke KT yg ada jam 10 pagi. Mak oi! Haku nk buat ape lama2 kt cni?? Naseb baik ada adik n tunangnya skali mase tu. Kirenye berteman la jugak. Then, kami buat urusan di pejabat pos dlu (ada sorg member minta tolong belikan kain samping utk hantaran tunang). Lepas tu kami minum2 dlu utk isi masa yg ada. Tepat jam 10 sy pon naik bas S.P Bumi ke KT. Bermula la perjalanan~~

Dah sampai sana (jam 1.40 pm), kol member (IEYD) minta ambilkan di stesen bas. Nak dekat jam 2.30 pm baru dia sampai. Pastu drive laju2 dalam jam 3.00 pm jugak sampai ke destinasi yg dituju. Oh ya, sy dh beli teket pergi - balik jam 4.00 pm. Tak ke keje gile namanya tu??? Masa dlm kete dh janji ngn member sorg lagi (FAZAH) dlm jam 3.30 pm dia nk anta gi stesen bas balik. Haku jawab, "xpe, aku makan laju2 nanti". Dh sampai rumah kenduri, mmg makan laju2 betol la. Salam ngn mak pengantin. borak sepatah dua kata, pastu terus bertolak balik. Memang keje gile. 

Papepon sempat la snap 2-3 gmbr. Layan jela yg 2,3 keping ni ye.

IEYD n FARAH (the pengantin girl)

upacara pengagihan cendera kenangan

 gmbr pandangan dr depan pelamin. sangat meriah, hokay!

3 sahabat baik dr tingkatan 1 lagi. BTW, kami mmg satu dorm sewaktu mendaftar masuk tingkatan 1 dan juga sekelas masa tingkatan 1-5. 

sahabat sekelas (FAZAH) yg setia menemani sy sehingga naik semula ke dalam bas utk pulang

p/s : dun ask me, bila sy nk kawen, kalo boleh skrg jugak sy nk kawen. heheh...

Kari Ayam Nyonya + Roti Arab

Assalamualaikum....Selamat Pagi semua!!!

Sarapan di mana...??? Heheh...Hari ni sy terlebih rajin sikit, bgn jam 6 pagi (sebab dh terbiasa terjaga jam 5.30 pagi di Sabah) kemudian solat subuh n terus masuk dapur buatkan sarapan. Semalam sampai rumah jam 8.15 malam pastu solat maghrib terus sambung isyak then siapkan makan malam. Pertama kali seumur hidup sy masak KARI AYAM!!! Kari bukan sebarang kari, ini kari nyonya, hokay! 


Sebelum mula masak tu baru la terkehel2 nk kuarkan ayam dr fridge. Lupa betol nk gtau Pejal suruh kuarkan ayam awal2 (naseb baik ayah dh masakkan nasik). Ada 2 bijik telur yg sy bawak balik dr kenduri pon sy campak aje dlm kari tu. Lantak la situ. Kalau x buat mcm tu, x habih telur tu nanti. Saya tengok ayah makan nasik + kari ayam tu penuh berselera sekali. Siap bertambah2 nasiknya. BTW, dun ever2 ask me for the recipe. Heheh...Sebabnya sy guna perencah kari segera jenama ALIF~~ 


Ampunnn...Bukan sbb malas nk masak, tp mmg x pandai masak kari. Seriously, rasa karinya sama mcm mak sy masak. Hanya perlu tambah air, garam, gula & asam jawa. Terus jadi! Memang sesuai utk mereka yg tinggal jauh drp kawasan tropika yg susah nk dpt bekalan santan. Sy selalu jugak beli perencah yg mcm ni utk dikirim kpd yg di sinun~~

Jadi, utk bekfes pagi ni sy buatkan roti arab lagi. Boleh dapatkan resepinya di sini atau pun di sini. Kiranya ni resepi ulangan je. Kali ni saje nk tunjuk skill dpn ayah. Heheh... Soalan best ayah tanya, "kenapa ada yg yg tak kembang?" Haish ayah ni. Tak paham2 lagi ke anak dia ni bukannya pandai masak lagi. Nanti la sy buat 10 x baru dapat semua kembang ye ayah!

ni la ghupe kari ayam nyonya. konon2 le tu. padahal masak yg segera aje. Pendek kata sape2 yg dapat kunjungan mak mertua secara mengejut tu boleh la masak pakai perencah ni ye. Jangan xtau, ALIF bukan saja keluarkan produk minyak masak, tapi ada byk lagi bahan makanan lain. Sy x sempat snap gmbr yg lain sbb dh pos awal ke sinun.

kopi 0 ayah buat pagi tadi. tak pahit, tak pekat, tak jugak cair. ngam2 aje...TERIMA KASIH AYAH~~~~

Sunday, May 29, 2011

Cekodok Betik Masak

Assalamualaikum...Selamat Sejahtera...
Ni sepatutnya jd entry smlm tp duk peram dulu sebab byk sgt mende nk cite smlm. Ada org sekitar kawasan cni buat solat hajat, pastu adik sy pon makan kt luar. Jadi, terkenangkan betik masak ranum yg fresh itu, terfikir pulak nk masak apa ye? Duk bukak MyR, teringat resepi cekodok betik yg dh lama nk buat tp sampai skrg tak terbuat. Bila dh bukak, adus...haru tak terkata bila tuan punya resepi duk sebut2 nama kita. hihih... Sungguh....Memang sy x sedar langsung pasal tu sbb pada tarikh itu, tenet di rumah sy ada prob selama 11 hari, hokay! Jadi, apa pun, dh jumpa balik resepinya, dh buat pon, dh selamat masuk perut pon. (minta izin C&P ye)


Cekodok Betik - Resepi asal oleh Zsrina

  • Sebiji betik anggaran berat 1kg
  • 2 1/2 cawan tepung berserbuk penaik (self raising) tambah / kurangkan jika perlu
  • 1/3 cawan gula pasir (ikut tahap kemanisan betik ye)
  • 1/2 sudu teh garam

Cara-cara

  1. Bersihkan betik, kemudian di belah dua & sudu isinya ke dalam mangkuk. Jika isinya agak keras bolehlah di rebus dgn sedikit air.
  2. Lecek betik bersama gula & garam. Jika di rebus biarkan sejuk seketika. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit. Seperti membuat adunan cekodok lain jugak x keras x lembik...sederhana
  3. Bolehla di goreng & makan....

Bahan2 sgt simple n penyediaan yg sgt mudah. Rasanya kawan2 lain pon boleh cuba tu. Tak ramai yg tau betik pon boleh dibuat cekodok termasuklah sy. So, rajin2lah cuba ye!

ayah beria betol makan sambil tgk bola Kelantan VS Pahang (eh, betol ke?) Pastu siap tdo depan tv lagi sbb nk berjaga tgk Barcelona VS MU. Naseb baik MU kalah. Tak habih2 dia duk puji Barcelona. Hmm...pape la ayah...

lupa nk tambah. Saya tambah 2 sb tepung jagung utk merangupkan lagi cekodok ni. 
Terima kasih tuan resepi ye!


Saturday, May 28, 2011

Jiran Kami Memang Baik

Asssalamualaikum....Salam Bahagia...

Oleh sebab skrg musim kenduri, ayah byk makan kt luar aje. Pastu ada pulak org buat solat hajat. Adik lelaki sy plak ke mana lagi kalau bukan ke rumah tunangnya tu. Mak pon xde kt rumah. Jadi pendek kata x masak sgt kecuali masak air. Petang sy tercari2 apa makanan yg ada di dapur utk dikunyah2. Nampaklah bauh betik + mangga. Baunya mcm dh masak! Sy tanya ayah, sape yg bg? Katanya ada mamat bangla yg bg. Lucu pulak sy dengar. Dengan selamba, sy tanya ayah, "kenapa bangla tu boleh baik dgn ayah pulak?" HAHAHA!!! Ayah apa lagi, angkat bakul sendiri la, katanya "Semua orang baik dgn ayah".....Hmmm...Pape la ayah....

buah mangga masak 2 biji tu sy makan berdua dgn ayah je. Adik lelaki sy tu x pandai makan buah. 
Ayah siap cakap lagi, "sebab Nani ada la ni ayah wat balik buah ni" huhuh....ayah mmg memahami....

Pada sebelah malamnya, semua org makan di luar kecuali sy (anak dara yg x reti berderat mlm) di rumah. Jadi, ayah gtau sy suruh panaskan mi goreng yg ada dlm fridge. Katanya jiran sebelah rumah yg bagi. Kan sy dah kata, jiran kami memang baik. Jiran sebelah a.k.a Kak Na ni mmg tau mak xde. Jadi, dia pon bg la sepiring mi goreng kesian... Mula2 sy nmpk x berselera. Bila dh panaskan balik, aih! sedap pulak. Dahlah terpaksa bahagi dua dgn ayah (sy rasa x cukup pulak). hahah...

ini la rupa mi goreng yg x cukup tu. heheh....

p/s : jiran kita adalah golongan 40 buah rumah yg berdekatan dengan rumah kita. Kalau org yg tinggal di kawasan perumahan mcm sy ni senang la kot nk kira. Kalau mcm tu, bangla yg bg buah betik + mangga tu pon jiran sy la jugak kan? huhuh...pape jela....

Terima Kasih Ayah

Assalamualaikum,....huhuh...(apasal tajuk entry asik2 terima kasih je ni?) Tak kesah la pape pon...Point utamanya sy nk ckp terima kasih kpd ayah kerana sentiasa memahami kehendak anak dara yg sorg ini...Heheh...  Kalau breakfast di Kelantan, ayah mmg cenderung utk beli aje. Bukan ape, lebih cepat, jimat n sedap, hokay! Kaum lelaki di Kelantan selalunya MESTI nk breakfast dgn nasik. So far, atok sy asal Kelantan yg tinggal di Sg Buloh berpuluh2 tahun pon sampai skrg masih lg breakfast dgn nasik. 

Nk ceritanya kalau di cni (Kelantan), sarapan yg glemer adalah nasik berlauk (gulai ikan aya @ ayam). Kalau gulai ikan aya ni sy hanya makan yg di satu tempat aje iaitu Kg Pengkalan Nangka. Kalau kt tmpt lain, susah sikit sy nk telan sbb x kene dgn selera sy. Sampaikan sy pernah pesan dgn ayah. "Kalau nk beli nasik berlauk ikan utk Nani (panggilan manja di rumah), beli yg dr Kg Pengkalan Nangka je, yg ada daun pisang tu. Kalau kt tmpt lain, Nani xnak makan" Hamboi2x...Ganaz ko pesan dgn ayah mcm tu... Huhuh...sampai skrg ayah igt aje. Walaupon Kg Pengkalan Nangka tu agak jauh dgn rumah kami (2km kot) tp ayah sanggup naik motor pepagi belikan nasik ni utk sy. (sob..sob...sob...rase nk nanges le plak)

Mcm biase la pg tadi sy bgn subuh, pastu tdo balik. Bgn tdo aje, nmpk ade nasik bungkus atas meja (burok punye perangai anak dara ni, tu pasal x kawen2 sampai skrg). Baru aje pegang, bau sikit, sy dah tau, ni nasik berlauk Kg Pengkalan Nangka!!! Yeay! Ayah mmg memahami orgnya! Dapatla sy makan sepuas-puasnya setelah 5 bulan bertapuk di Kinabatangan...

dr dulu sampai skrg, sy lagi suke makan nasik yg berbungkus dlm kertas + daun pisang mcm ni berbanding polisterin keras tu. Yup, mungkin sebab ada aromanya yg tersendiri.

nasiknya tidak jugak banyak. Cukup untuk mengenyangkan sy sehingga ke tgh hari....

p/s : Mak kami di KL skrg, tunggu kakak yg baru bersalin. Jadi ayah la tukang amik alih seme keje....terima kasih ayah....sayang ayah selamanya....

Terima Kasih Malaysia Airlines

Assalamualaikum....
Dah lama x hupdate entry. Bukan ape, dh sampai rumah ni terasa penat betol nk buat itu dan ini. Jadi, tunggu masa yg sesuai nk hupdate blog. Tanggal 27 Mei 2011 bermula la perjalanan yg panjang merentasi Laut China Selatan, dari Malaysia Timur ke Malaysia Barat, dari Pantai Barat ke Pantai Timur. Cerita bermula di Airport Sandakan. Nk ceritanya betapa sy ni x ambil peduli pon waktu bertolak jam brape, kami sampai di airport lebih kurng jam 8.40 pagi. Rupenya flight ke KL jam 11.30 pagi! Hambik ko! Berjanggut la menunggu...

Dah check in segala tu, ternampak la sign board ni...
haih! Air Asia main timbang2 brg la plak skrg...naseb baik sy naik MAS hari tu...

Dah sampai di KL, kami transit dlm 4 jam pastu baru ke KB lagi. Apa yg best, sy dapat biz class seat!!! Wah!! Sangat teruja, hokay! (tiket free la katakan). Jarak atr seat depan n blkg agak jauh. Then seat berkembar 2 ja. Bukan 3 spt seat biasa yg lain. Mula2 duduk, terus pramugari dtg hidangkan jus (selalunya flight naik dlu baru dihidangkan jus utk penumpang biasa). Sy amik pink guava (feveret dr dlu sampai skrg kalo naik MAS). Then, dia dtg lagi minta order. "any drinks miss?" haku ni mcm bodo2 pulak kt situ. (bermula la kisah seorg cikgu yg darat). Pramugari tu pon ckp Malay, "nk minum apa?" dgn spontannya, "orange juice". "Wanna have some sandwiches?" "yeah"...hohohoh....(haku tau "yes", "no", "thank you" je). 

Flight baru mula nk jalan (amik masa 55 minit utk sampai ke Kota Bharu). Pramugari yg tadi dtg lagi bg towel basah yg sejuk. Mula la terpadang2 org sebelah, dia buat ape dgn towel tu. Rupenye buat lap tangan,lap muka. Dahtu, sy pon lap2 la mcm tu jugak. hihih... Macam lucu pon ada...Naseb la seat sy 1F. Kirenya pramugari akan ke seat 1A dlu la utk apa2. Setiap kali ke tmpt org tu, mesti sy nk tengok2 sbb DARAT la katakan...Then, nmpk pramugari bawakkan kain alas utk meja makan. Aih???? Kalau dh xde seat kt depan kite, mcm mana nk ada meja makan? Rupenya ada kt belah tepi. Kene buka n tarik (mcm meja kuliah di universiti dlu2 tu). Huhuhu....Meja dah cantik, perut pon dah lapar...Tapi sambil2 tunggu makanan sampai, sempat lg snap pemandangan indah dr atas kapal...

apa yg terkejutnya, boleh nmpk keluar kilat antara tengah2 awan tu. Subhanallah....

kumpulan2 awan yg masih nmpk pd waktu senja

pandangan dekat dengan sayap kapal.

Hokay, dh puas snap2 gmbr, makanan pon sampai. MasyaAllah.....Terkejutnya tengok sandwich tu. Punye la sy berangan nk makan sandwich yg segitiga tu. Sekali dia bg roti prancis tu ha...Hadoi....Jenuh la...sekeping roti dia letak krim masam + keju (bau hapak) + sekeping stoberi + 1/2 prune + salad. Then yg sekeping lagi tu pulak ada salad + butter + salmon mentah + pucuk betik. (Dh lama gile x makan ikan mentah sejak balik dr Jepon setahun yg lalu). Pastu ada pulak olive + baby cucumber dicucuk dgn lidi pencungkil gigi. Hahah...lucu betol... Skrg dh xde ferrero rocher dh sbb diganti dgn cadbury gold. Then paling sy suke bingka pandan berkuah tu. Sedapnya!!!!!!


Punye la sy makan dgn penuh hati2 dan bersopan santun. Akhirnya habis juga makanan tu. Tinggal jus oren je  baru nk minum. Tiba2 dh ada announcement dh nk mendarat. Cepatnya!!! Pramugari tu pon ckp, "xpe2, minum je" huhuh....Wat malu je kelam kabut macam tu. Dah siap minum, pramugari tu bg pulak towel basah yg panas. Kali ni haku x tengok org lain dah (konon2 dh reti le tu) terus lap2 muka. Hihih...(teringat pulak makan sushi di sapporo dlu, ada towel basah panas).

Kapal mendarat dgn selamatnya.....Dah amik barang, nmpk ayah tunggu di luar! sruuppppp! Segar sungguh udara di negeri Kelantan ni. hehhe.....Terima Kasih Malaysia Airlines kerana membawa sy pulang dengan selamatnya ke pangkuan keluarga....

Thursday, May 26, 2011

It's time to.......????

Assalamualaikum....
Selamat petang semua! Kalau tgk gmbr pertama dlm entry ni bukan bermaksud cikgu ni pemalas hokay! Tapi sebab mlm seeeeeeeeeebuk betol nk pack barang2. Esok dh balik kg! yeaaahhaaaaa!!! Excitednya dh mula dirasai... Dalam kelam kabut berkemas, rasa mcm x cukup masa. Jadi, masak ala kadar jela mlm ni.


jangan pulak menitiskan air mata tengok menu ni ye. Cikgu malas betol nk masak skrg sbb mood dh naik MAS ke KB ni. Jadi, mlm ni mkn nasik yg sejemput itu + telur mata + black pepper + cili api. Yes, tabiat buruk sy adalah x boleh nk makan kalau x pedas. Mesti nk kene ada cili2nya. Pastu siap kunyah2 lagi (siap biji cili lekat celah gigi) Huhuh...Setel bab dinner.


barang paling penting utk naik flight : wallet + ic + pitis (utk beli pape) & passport

hihih...bekalan semasa cuti (makan x pandai kawal kene ada supplement)

white n gold detox

hadiah utk anak2 buah

hihih...beg biru n beg hitam yg penuh berjasa

mood : sangat excited nk balik kg! x sabarnye