Assalamualaikum.... Salam sejahtera...
Dah lama nani x update entry pasal masak2 kan? Huhuh...Maklum sajalah sekarang ni sibuk betul. Makan pon yang cincai2 aje. Takde nak masak spesel dah. Cuti seminggu pon duk habiskan di rumah orang je... Jadi, ni resepi yang nani dah pernah masak sebanyak 2 kali kot...Sempat buat sekali masa kat kampung. Kemudian balik sini buat lagi sekali... Tak sangka masa kat kampung tu mak nani suka dengan kuih ni...Orang yang paling bertanggungjawab memperkenalkan resepi ni adalah Kak Tun! Huhuh....Tak tahulah kenapa dia beriya betol promosi kuih ni dulu. Terus nani masuk dalam list. Tapi balik kampung baru try buat...Rasanya? Memang puas hati! Sedap tau!
Resepi : Kak Fiza Myresepi
Sumber : Tun Telani
Bahan :
(A) Gula Hangus
*1 1/2 cawan gula pasir
* 1 cwan air
*250 gram mentega
(B)
3/4 cawan gula kastor
4 biji telur
3 cawan tepung gandum # (ayak)
2 sudu kecil baking soda #
1 tin susu cair
1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara :
- Gula hangus : Masukkan gula dalam periuk, masak dengan api perlahan hingga larut dan berwarna perang. Padamkan api, dan masukkan air. Nyalakan semua api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega. Kacau rata, dan ketepikan.
- Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yang masih panas tadi.
- Masukkan susu selang seli dengan tepung, gaul sehingga sebati.
- Perap adunan selama 30 minit.
- Tuang adunan ke dalam acuan lompang dan kukus selama 15-20 minit.
- Selamat Mencuba!!!
buat dalam acuan tart...tapi teramatlah besar saiznya...makan sebijik pon dah konyang!