Seriously sgt tergoda dgn macaron oleh Kak Juwita kita tu. Nampak kiut aje rupe kakinye...Malangnya, macaron yg sy buat, tidaklah begitu indah seperti yg Kak Ita buat...sob sob sob...Gigih ko aku buat meringue pakai handwhisk..Hah! Layan jela gmbr2 di bawah ni. Tak larat dah nk bebel...Wat penat tangan je menaip. Dahla berpeluh2 ni wat keje kat dapur...Fuhhhh~~~~
20 comments:
good try....kak amie suka yg rompong2 tu, singgah lahad datu nanti campak 2-3 biji kat umah kak ye...
haih...perli baekkkk punya kak amie! kt cni usahkan nk cari macaron yg dijual di kedai, org kat bukit garam ni pon tak kenal macaron...
nani.. nani buat malam tadi ke.. kalau nak buat macaron better buat petang sebab panas.. lagisatu nani baca semua tip yang ditulis tak.. sebab macaron is very sensitive cookies. Silap sikit je memang tak jadi... pakai handwhisk takpe but make sure memang betul meringue tau..jangan terlebih dan jangan terkurang terbalikkan tak jatuh.. gula tu memang kena halus betul..untuk yang campur dengan lamond powder tu.. itu pengalaman akak la.. takpe pasni cuba lagi ye,, insyaAllah menjadi
belum pernah lagi try buat macaroon..good job.mesti kena byk2 sabar kan buat kuih nie :)
fuhh... mmg gigih nk me-meringue kan gula tu guna handwisk.. macaroon mmg manis nani, akak mmg xleh makan.. hehe.. x mampu nk habiskan sbb manis..
Kak ita : buat semalam sbb nk habiskan egg white yg buat choc chip cookies tu. sayang xtau nk buat ape kan, itu yg nmpk macaron kak ita. tp tak sempat baca habis pon tips tu. dah tak jadi mcm tu baru tau kenapa. huhuh...takpe2 pasni mmg kene try buat lagi...
kak nonie : nk buat bentuk 20 sen sekeping2 tu pon dh satu hal..tgk dlm youtube mcm senang je diorg buat
kak tun : pasni seminggu kene minum air masak jela jawabnya...nk cover balik gula yg terlebih tu.
Teruskan usaha. dengan tip yang juwita kasi kat atas tu pasni mesti jadi punya.
kak sam : sy nk tggu kak sam nye macaron dlu lah...heheh...saje ngetest je dlu buat ni...pasni kalo nk buat baru boleh buat betol2..
Assalam nuwairani, akak pun dh pernah buat dh macaron ni...memang mencabar. tapi kalau jadi pecah gitu rasanya maybe suhu oven terlebih panas tu coz masa akak bakar yg 1st tu pun dia nak merekah tapi akak cepat-cepat slowkan suhu...memang tak leh ikut sgt suhu resepi tu kita kena pandai adjust oven kita sendiri sebab x sama kan...btw good try...cuba lagilah nanti...:)
alamak... makin gedeba raik cheq sue nak try macs nih... hu hu hu
guru kaunseling merangkap tukang masak yg berjaya hehe
kak nieza : kene belajar bab adjust suhu oven la pulak pasni..huhuh...
cheqsue : kalo ore pro serupo cheqsue bereh kot...mugo ambo ni amatur lagi...perkakas pon x cukup..
kak ziera : ni kes yg gagal la... belom berjaya lagi...huhhhh...sedey....
wahhh.. cepatnya nani mencuba..
merekah tu.. cuba lagi lain kali..
makcik suka kaler dia yang pink tu.. hehehe..
kes nk perabih putih telur je ni makcik...pastu suke tengok macaron kak juwita tu ha...comel2 dia buat..pasni kene try dlm oven yg canggih sikit la...
mantap la kak nani~walaupon x bape nk jadi tapi usaha nak mencuba tu ade..bleh cube lagi nanti sampai jadi:))..
huhuh...naseb baik sebijik telur je pukul pakai hand whisk ni..naik kebas dh lengan...mungkin kene pakai oven letrik kot. senang nk adjust suhu. skrg kak nani pakai oven gas. payah sikit la..
Post a Comment