Assalamualaikum....Selamat sejahtera...
Alhamdulillah kita semakin menghampiri hari lebaran yang bakal tiba nanti...Rasa bersyukur sangat sebab dapat menjalani ibadat puasa dengan keadaan sihat walafiat tahun ini...Sementara menunggu hari pulang ke kampung, saya seperti biasa mencari bahan2 yang boleh dihabiskan sebelum pulang ke kampung. Jadi, ada ternampak susu cair dalam tin yang masih berbaki. Kalau dibiar, takut berkulat pula nanti...
Jadi, terfikirlah nak buat puding jelly. Kalau di rumah ni, tak lain tak bukan la, mesti nak perisa strawberi je sebab itu je emulco yang ada di rumah. Heheh....Resepi ni saya main taram sendiri je. Kalau puding ni, tak kisah sangat dalam bentuk atau perisa apa. Memang sedap dimakan sejuk2...Kalau buat puding jelly guna serbuk jelly KONNYAKU memang jelly kita lembut dan akan kelihatan seperti bergoyang2 gitu bila keluar dari acuan. Kalau makan, rasa nyut2..Hahah! Nak terangkan pon tak tahu macam mana. Try sendiri la. Hihih...
PUDING JELLY STRAWBERI NYUT NYUT
Resepi : Nuwairani
Bahan :
*1 sk serbuk jelly konnyaku
*½ cawan gula pasir
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 sb strawberry emulco
· buah@ais krim untuk hiasan
Cara :
1. Gaul bahan * (serbuk jelly dan gula) sehingga sebati. Ketepikan.
2. Didihkan air, kemudian masukkan campuran serbuk jelly dan gula tadi. Kacau sehingga gula dan serbuk jelly larut dalam air.
3. Masukkan susu cair dan strawberry emulco, kacau sedikit sehingga semua bahan larut bersama.
4. Tutup api, tapis larutan ke dalam jug, kemudian tuangkan ke dalam acuan.
5. Sejukkan dalam fridge bawah, dan hidangkan ketika masih sejuk.
buat keje dalam gelap (lampu di dapur rosak) mula la nampak yang tak kene tu...sila abaikan je ye |
5 comments:
nani ni bagi nama lawak la.. hahaha.. selamat balik kg nani selamat hari raya
- makan sorang2 lagi la ye nani...
SLAMAT HRR RAYE NUNI..MAAF ZAHIR BATIN DR AKAK SEKELURGE...BESNYE PUDING NI :)
SLAMAT HRR RAYE NUNI..MAAF ZAHIR BATIN DR AKAK SEKELURGE...BESNYE PUDING NI :)
SAYA DAH SELAMAT SAMPAI DI KG. SELAMAT HARI RAYA IDULFITRI...MAAF ZAHIR & BATIN...
Post a Comment