kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, July 21, 2011

Spaghetti Bolognaise Ayam Segera Maggi

Assalamualaikum....Selamat Sejahtera...

Ni sebenarnya menu lunch tengah hari tadi...Punya la bersemangat sy nk buat lasagna...Dah siap wat kuar kepingan2 lasagna dengan cheese bagai, pastu memulakan operasi menumis sos daging dulu...Sekali tengok api dapur, apa pasal makin kecik ni? haishhhhhhhhhh! Dia buat hal pulak jam 10.30 ni...Dah la nk kene gi sekolah jam 12.15pm...Masalahnya dh stat menumis bawang pon...Terpaksa la membatalkan niat nk buat lasagna dan akhirnya, guna rice cooker untuk buat spageti je...Huhuh...Apa boleh buat kan??? 

Jadi, ni resepi drp mane pon tak tau la...Cumanya basic buat spageti ni saya belajar dengan Mak Tam Sri Gombak (adik ipar ayah saya, kirenye isteri pakcik saya la) beberapa tahun yang lalu...Lama jugak tu...Lebih2 kurang la resepinya tu...Cuma, dia selalu guna sos Kimball. Tapi kali ni saya guna sos Maggi yang dalam bentuk serbuk tu. Saje nak try2 macam mana rasa. Dulu kecoh jugak sos Prego tak halal la, ada daging babi la, jadi kalau dah tahu macam tu, beralihlah kepada yang halal...Sos Kimball & Maggi memang ada cop halal...Tak risau dah bab tu...

SPAGHETTI BOLOGNAISE AYAM SEGERA MAGGI
resepi : Mak Tam
olahan : Nuwairani

Bahan :
1 sudu makan marjerin / butter (40g)
1/2 biji bawang besar - potong dadu
200 g daging ayam cincang (Ramly)
3 batang sosej - potong nipis
300 ml air (1 1/2 cawan)
1 paket perencah sos spaghetti bolognaise Maggi
2 sudu besar sos cili
2 biji tomato - potong dadu
1 ketul kiub pati ayam knorr
sedikit gula
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam ajishio
spageti secukupnya

Cara :

  1. Rebus spageti dengan 1/4 sudu kecil garam dan 1 sudu besar minyak. Pastikan air mendidih dulu baru masuk pasta tu ye. Spageti lembut, toskan. Masa rebus lebih kurang 12-15 minit.
  2. Sambil2 tunggu spageti lembut, boleh panaskan marjerin/butter, tumis bawang hingga sedikit layu. Note : Mak Tam cakap, kalau guna marjerin/butter tumisan akan jadi lebih wangi + bawang kita tidak akan hangus. Sepatutnya guna butter. tapi sy ikut Mak Tam guna Marjerin Puteri sebab nk jimat kos! Hehehe...Bau wangi tau!
  3. Masukkan ayam, kacau sekejap supaya tidak berketul kemudian masukkan sosej. Goreng hingga masak kejap.
  4. Masukkan air dan perencah sos, kacau sebati barulah masuk sos cili, tomato, kiub pati ayam.
  5. Renehkan selama 10 minit. Rasa dulu kuahnya baru tambah gula, garam dan lada hitam.
  6. Boleh hidangkan spaghetti bolognaise anda!
  7. Note : Boleh ganti ayam tu dengan daging cincang. Tambah sayur2 seperti celery, cendawan butang, capsicum jika suka. Saya tak tambah sebab tak cukup bahan.
Kuah yg dah siap...Memang boleh dapat banyak...Kalau setakat nk makan untuk 4-5 orang tu masih cukup la..Kalau takut tak cukup, tambah la sos tomato ke, sos cili banyak2. Saya sengaja buat cair2 sikit sebab suke hirup kuahnya. Heheh...Rasanya pon boleh tahan la...Kalau nk banding dengan Prego, memang la sedap Prego, tapi yang penting ini HALAL. Tak risau dah yang itu...


Ni la rupa Perencah yang saya guna. Kalau ikut di paketnya tu dia tulis, CUMA TAMBAH DAGING KISAR & SPAGETI je. Masalahnya, takkan la kita pon malas sampai mcm tu sekali kan? Mesti nak tambah2 jugak sedikit sebanyak bahan2 lain. kat dalam ramuan memang dah ada macam2 termasuk bawang putih, oregano, lada hitam, tomato, gula, garam. Jadi, tak perlu susah2 nak beli oregano yg mahal2 tu ye. Harga??? Sangat2 berpatutan..Yang ni saya beli RM2.50 je. Hari tu ada nampak di Giant harga lagi murah. Mungkin masa tu tengah promosi kot. Paket2 mcm ni jugak la yg selalu dikirim untuk Mr. Google nun di sana...Nak kirim yang sos Kimball takot pecah la pulak (walaupun dia lagi suka yg tu). 

Nampak tak cop HALAL tu??? heheh...BTW, personally saya lagi suka sos spageti kimball sebenarnya. Cuma yg ni senang nk bawa sebab tak berat. Huhuh... Apapun, kalau kene cara masaknya, memang tetap sedap jugak!

jangan mintak2 ye sebab cik hosmate dah habiskan pon! Huhuh....

Rezeki Lagi~~

Ãssalamualaikum...Selamat petang...

Di sini dah malam pon...Sambil2 menunggu isyak tu sempat lagi update blog...Hari ni ke sekolah macam biasa...Dengan kesibukan persediaan Majlis Penutupan untuk perasmian pusat sumber sekolah, tiba2 Penolong Kanan bagitau, dia ada menyimpan satu tapau nasi untuk saya. Alhamdulillah...Ini bukan kes mengampu ya...Huhuh... Semalam saya bekerja seharian sehingga tertidur pada petangnya (kami berkemas library, buat sedikit renovation). Sepatutnya ada diberi satu tapau nasi setiap orang tetapi tidak dibekalkan...Sehingga jam 12 tengah hari perut sy hanya diisi dengan segelas air kosong je...Adoi...Pening2 kepala dibuatnya sebab perut dh masuk angin... Jadi, untuk meng'cover' kesulitan itu, guru penolong kanan 1 pon memberi satu tapau nasi untuk saya tengah hari tadi...Jadi, malam ni tak payah masak la kan? heheh... terima kasih Puan Sutina... 

nasi putih + telur dadar + ayam mayonis + sayur sawi....burpppp....alhamdulillah.....
Pada pendapat saya secara peribadi la, pentadbir yang mcm ni perlu dicontohi...Ada kerja yang guru kena buat, dia pon turun padang, sama2 bantu guru lain...Menjaga kebajikan guru2 lagi...Kadang2 ini juga memberi motivasi kepada staf untuk buat kerja...Bukan setakat memberi arahan dan hanya duduk2 menunggu kerja siap... Kalau saya sebagai orang bawahan pun turut rasa segan kalau orang atasan berusaha datang buat kerja, tapi kita orang bawahan malas. Betol tak?? Alhamdulillah PK 1 sekolah saya prihatin orangnya....Sedia memberi tunjuk ajar dan teguran yang berhikmah kalau staf buat masalah. Bukan saya tidak pernah buat masalah di sekolah...(huhuh...tak perlu cerita la kot)...pernah juga ditegur oleh PK1, tapi kita admit salah tu dan terima teguran secara positif. Syukur, saya masih lagi bersemangat untuk bekerja sehingga hari ini walaupun kadang2 FLAT.....Alamak!!! Esok ada majlis, kene siapkan teks juruacara lagi! Hohoh....Doa2kan la ye!

Wednesday, July 20, 2011

Laksa Lemak...Akhirnya~~

Ãssalamualaikum....Selamat sejahtera...

Dari hari tu lagi duk teringin nak makan laksa lemak versi Kelantan akhirnya hari ni tercapai jugak...Walaupun bukan originallny made in Kelantan, tapi made by Kelantanese pon also ok la...Dah namanya duk Sabah, memang susah nk jumpa laksa lemak versi Kelantan ni... Tapi bukan Kelantanese yang bernama Nuwairani yang masak tau! Kebetulan hari ni sy ke sekolah awal sikit, jam 8.30 pagi sebab ada pelawat dari BTP datang jadi sempat lagi menempah laksa ni dengan seorang isteri kepada guru di sini. Sedaaaaaaaaaaaap laksanya.... Cukup rasa lemaknya, masamnya, masinnya, sambalnya, kuahnya pekat cuma...........ada kerabu timun je, laksa sikit je, takde limau nipis dan yang paling penting ialah........harganya RM3.50 sebungkus!!!! mak aih! Kalau di Kelantan ni masih ada lagi orang jual RM1.00 sebungkus....Tapi apakan daya...Sedap punya pasal, sanggup juga beli...


Pasni kalau dah teringin nak makan lagi, kene pakat2 ngn kawan2 buat sendiri la...Puas hati! Boleh bertambah2 lagi! Kali ni dah dua kali saya beli...Selaku orang yg suke membeli bahan2 untuk memasak ni kan, memang saya termenung seketika...Alangkah bagusnya kalau sy buat sendiri laksa ni....Huhuh.... Tapi kan, angan2 setinggi Gunung Kinabalu lagi...tak tau la bila boleh buatnya...Nak cari laksa kering pon dah satu hal kat Sabah ni...Kelapa parut pun susah...Usahkan nk beli santan segera yg siap tu....(ni ada baur2 mengeluh la pulak. Ish! Ish! Ish! Tak baik.....) Takpelah, raya dh nak dekat (walaupun puasa pon belom mula lagi). Terus sy terfikir nk suruh mak buat laksa untuk raya tahun ni...Serius sy tak puas makan..... Mak....Plez....

nak lagi!!! (macam budak kecik pulak)

Wordless Wednesday part 7 - Shibazakura

Tuesday, July 19, 2011

Award lagi! tenkiu kak yana! mmuah!

Assalamualaikum....Salam ukhwah....Tetibe tengah syok melayan blog kawan2 ni kan, terkojut den kak yana datang mengetuk pintu dapor. Katanya, ada award nak kene amik...Huhuh....terima kasih banyak2 Kak Yana ye...Suke sangat2...Bukan pe, terasa diri ini dihargai...Chewah! Sekali sekala dapat award... Award kali ni takde homework ye...Cuma, kita kene panjangkan lagi kepada 8 orang blogger lain dengan tujuan untuk mengeratkan lagi hubungan sesama blogger...Ya la, kalau rumah sebelah menyebelah boleh la hulur bubur kacang semangkuk dua, tak gitu Kak Yana?? hihih...Jadi, diharapkan dengan adanya award ni, dapat kita lebih kenal lagi dengan blogger2 lain di samping mengeratkan lagi silatulrahim antara kita...(panjang pulak haku membebel mlm ni). Memang ucapan orang amik award la katakan...Untuk itu, sy dengan ini menganugerahkan award ini kepada Insan2 bertuah seperti di bawah....


Alamak! dah cukup 8 ek? macam tak muat ruang lagi ni...takpelah...sape2 yg dah kene tag tu, tag la kawan2 lagi ye...semoga jalinan persahabatan ini kekal selamanya......ameen....

Rezeki Untuk Dikongsi2

Assalamualaikum...Salam Bahagia...

Syukur sangat2 petang ada aje rezeki yang datang. Pagi tadi saya buat kek red velvet marble. Pastu bawakan untuk kawan2 di sekolah sikit. Yalah, kadang2 kita tidak juga memberi orang makan untuk mengharap balasan... Pada saya, REZEKI ADALAH UNTUK DIKONGSI-KONGSI. Kalau bukan orang yang makan tu membalas, orang lain yang akan balas.. Memang betol pon. Sebaik sahaja tiba di rumah, tiba2 ada orang menghantar sebekas nasi goreng tom yam yang sangat sedap! dengan lauk ayam + udang + ikan. Banyak betol lauknya....Tak sempat nk snap gmbr, sy dah bantai sampai habis dulu..Hahah....Syukur ke hadrat Ilahi atas kurniaan rezeki pada petang ini...


Cik hosmate pulak pose hari ni...Rajin pulak dia buat bubur kacang hijau jagung...Sangat sedap buburnya...Kali ni lebih pekat sikit berbanding kali pertama dia buat hari tu...Kira ok la kan berbanding saya yang tak pernah buat ni...Hihih...Sekodeng dapur Kak Yana pon ada tayang bubur kacang hijau juga petang ni. Macam berjanji pulak kita ye! Jadi, sape2 nk resepi tu, boleh la tanya Kak Yana ye, jangan tanya saya sebab saya tak pandai buat...Tak nak bebel panjang2, nak makan bubur dulu! yummmy!

JEMPUT MAKAN!!

Red Velvet Cheezy Marble Cake MABELES!!!

Assalamualaikum....Selamat pagi semua!!!

Wah! Hari ni saya rasa bersemangat betol....Mungkin sebab "semangat" saya dah pulang...Jadi pagi ni bangun2 je terfikir nk buat kek red velvet cheezy marble resepi Kak Fida. Semalam punya la berkenan dengan Kek Coklat Kak nOOrsha tapi sebab tak cukup bahan, takleh nk buat...Ini aje yang termampu...Tapi tetap jugak mabeles! Kek ni sennag nak buat sebab tak perlu nak buat topping lagi dah..Maklum saja la kalau dah keras tangan macam saya ni...Macam biasa la ye, untuk isi rumah yang tidak berapa ramai ni...saya buat separuh adunan je..Sape2 yang nk buat separuh adunan macam saya pon boleh ikut yang tulisan biru tu ye..sesuai untuk satu acuan poundcake. 

RED VELVET CHEEZY MARBLE CAKE / CUPCAKE
resepi : Kak Fida MyResepi
olahan : Nuwairani

Bahan-bahan :


·         Bahan A :-
·         300 g gula halus/castor (1 1/4 cwn) -nani guna 1/2 cawan tapi tak penuh pon
·         225 ml minyak sayur/mentega cair (1 cwn) -nani guna 1/3 cawan minyak jagung
·         2 biji telur -nani guna 1 biji telur gred C
·         Bahan B :-
·         225 g buttermilk/yogurt (1 cwn) - k.fida guna susu cair -nani guna yogurt 125ml
·         3 sb pewarna merah -nani guna 1sb
·         1 sk cuka/jus lemon -nani tak letak sebab yogurt dah masam
·         Bahan C :- (diayak bersama)
·         300 g tepung naik sendiri (2 3/4 cwn) -nani guna 1 1/3 cawan tepung gandum + 1 sk baking powder
·         2-3 sb serbuk koko -nani guna 1 sbb mumbung
·         1 sk bicarbonate of soda -nani guna 1/2 sk
·         Bahan D :-
·         1 sk esen vanilla -nani guna 1/2 sk
·         Bahan Cheese :-
·         250 g cream cheese (1 buku) -nani guna 125 gram
·         1/4 cawan gula halus/castor -nani guna 2 sudu teh
·         1 biji telur -nani guna 1 biji telur gred C
·         2 sb susu cair -nani guna 2 sb plain yogurt
·         1/4 sk esen vanilla -nani guna 1/8 sk
        
       Cara :
1)       Satukan bahan2 cheese dan pukul hingga lembut.Ketepikan. (sy double boil sekejap sebab cheese berketul-ketul)

2)      Satukan bahan A dalam mangkuk besar dan kacau sebati dan ketepikan.Satukan bahan2 B dan C dalam mangkuk yang berasingan.
3)      Masukkan bahan B dan C ke dalam mangkuk A berselang-seli dan kacau lagi hingga rata.
4)      Masukkan juga bahan D dan kacau hingga sebati lagi.
5)      Tuang 1/2 bahagian adunan ke dalam loyang yg disediakan dan lapiskan dgn 3/4 adunan cheese rata2 (akak guna piping bag).
6)      Tutup dengan lebihan adunan dan tuang lebihan adunan cheese dan lorekkan.
7)      Bakar pada suhu 175C selama 45 min atau hingga masak.
8)      Sejukkan kek atas redai kuih, potong dan hidangkan.
9)      Jika guna papercup,bubuh 2/3 penuh adunan dan bubuh adunan cheese di atasnya dan lorekkan.
10)   Bakar selama 20 min atau hingga masak.

sebelum dipotong


selepas dipotong

kaya dengan raya cheese...