RESEPI KUAH PERCIK
Bahan : (cukup untuk 1 ekor ayam)
*2 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*5 biji bawang merah (sengaja tambah lebih2)
*1 1/2 inci halia
*1 inci belacan
*1 inci belacan
2 batang serai (ketuk)
2 keping asam gelugor (kalau xde, ganti asam jawa pon boleh la)
400 ml santan pekat
3 sb cili kering kisar (kalau nk kaler merah la)
garam dan gula secukup rasa
Cara :
- Blend bahan2 bertanda * dengan sedikit air (agak2 dalam 1 cawan la)
- Masukkan bahan blend dalam periuk bersama dengan semua bahan lain kecuali garam dan gula.
- Boleh on api, kemudian masak hingga mendidih, perasakan dengan garam & gula.
- Masak hingga pekat dan sedikit kering.
- NOTE : Kalau guna asam gelugor, bleh test kuahnya tu. Kalau dh cukup masamnya, keluarkan asam tu supaya kuah tidak terlalu masam.
Bahan :
1 kilo ayam (potong 8@16)
2 inci halia
6-8 ulas bawang putih
garam dan gula secukup rasa
Cara :
- Blend halia dan bawang putih (tumbuh lagi bagu, kalau rajin).
- Lumurkan pada ayam, tambah garam dan gula secukup rasa.
- Perap paling kurang 2 jam sebelum di bakar @ dipanggang @ digoreng.
- NOTE : kalau bakar atau panggang, bakar setengah masak, pastu lumurkan dengan kuah percik, bakar lagi hingga masak. Angkat, pastu lumur lagi kuahnya.
- NOTE : kalau goreng (ni cara paling mudah), goreng ayam sehingga masak @ garing, kemudian lumurkan dengan kuah, siap untuk hidang. (kali ni memang sy goreng je)
Bahan :
*1 cawan kelapa parut (goreng tanpa minyak hingga garing & warna perang jadinya, jangan hangit pulak)
*3 ekor ikan kembung (rebus dengan sedikit garam & gula, buang tulang, ambil isinya sahaja dalam 1 cawan)
*3 batang serai (mayang halus)
*1 sb lada hitam
*1cm halia
*5-7 ulas bawang merah
gula dan garam secukup rasa
Cara :
- Tumbuk semua bahan * sehingga lumat dan gaul semua bahan tumbuk tadi dengan garam dan gula.
- NOTE : kalau dah tak larat sangat nk tumbuk, blend kering bahan2 tu. Jangan memandai tambah air pulak. Lagi banyak ikan, lagi sodap!
9 comments:
suka sgt ikan/ayam percik
hari tu ada buat tapi belum post lagi :)
salam nani.. sedap ayam percik lum buat lagi untuk berbuka ni .. yea leh la dapat idea masak dah
Assalamualaikum nani...
waaah ada resipi ayam percik kat cnie.. akak seumur hidup akak nie hanya perna makan jer... buat mmg x perna lagi ayam percik nie... teringin nak buat tp masih dlm cuti2 gitu.. huhuu... masuk list dulu... ;)
kak kasih : bestkan menu ayam percik bukak pose ni? menu wajib setiap tahun ni.
kak ita : kalau nani, memang akan buat jugak menu ni kalau bulan pose. Paling tidak pon sekali la...
kak diana : masuk jangan tak masuk. habis cuti nanti, boleh buat..hihih
Salam Nani..lamanya rs xbt lawatan kat sini hehee.. bestnya nasi kerabu..K.yana br plan nk bt..tgu ms dan ketika jee nk bt..budu itu sgh menyelerakan :=)
sambal nyor tu napok sedak jah..haha
huikh sedapnye ayam percik..suke suke suke..:)
kak yana : ramai yg berkenan budu nmpknya...
H.J :demo duk kelate, takdop hal nk cari nasik kerabu sedak.
kak nOOrsha : sy pon suke ayam percik!
KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل
KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل
KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل
Post a Comment