Assalamualaikum... Salam Bahagia....
Tiba2 dlm seminggu dua ni asik nk makan somtam je. Teringat plak ada sorg kawan di skola yg ada banyak pokok betik. Dengan muka x malunya sy mintak betik muda utk buat somtam. So, last 2 weeks sy gi bandar, beli limau, tomato, cili api and nampla. Punye la susah nk dptkan nampla di sekitar kawasan Sandakan Sabah ni. Last sekali jumpa la 1 botol besar sos ikan, brand sotong kering. ada cop halal, on je la.. Sambil2 tu tepon2 mak jugak nk tau bahan2 apa lagi yg diguna.
- 1/2 kilo betik muda
- 1/2 cawan kacang tanah - goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
- 5 biji cili api - dilenyek2 pakai lesung je
- 3 biji tomato -buang biji, hiris nipis
- 1 cm belacan - nk pakai udang kering tumbuk pon boleh
- 5 biji limau nipis - diambil jusnya
- sos ikan @ sotong @ nampla secukupnya
- gula secukup rasa
- sedikit cuka
Cara-cara
- sagat betik halus2
- campurkan kacang tanah, cili, tomato, belacan, jus limau nipis ke dalam betik
- gaul semua bahan dan masukkan gula, cuka dan sos nampla ke dalam bahan campuran secukup rasa.
- x perlu lagi tambah garam sebab sos nampla suda cukup masin.
- boleh dimakan begitu saja atau makan dengan nasi sebagai kerabu.
sangat pedas dan sedap, ok!
2 comments:
salam kenal nuni...
ye...baru terperasan cheqsue...suke2!! hihih
Post a Comment