kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Friday, February 4, 2011

raisin shortbread cookies

assalamualaikum semua! huhuh...sangat bosan mlm ni sbb terpaksa duk sorg2 kt rumah.hosmate dh kuar gi jejalan, 'kawan' dia alam maya pon xde.sgt bosan sehingga xtau nk watpe..mula2 duk try2 on tv.sekali menyala dgn eloknya! wah, sangat seronok sbb dh 4 hari kami di rumah x tengok tv...huhuh...sedih betol..dh alang2 duk sorg ni terfikir2 nk masak pe.nk masak sumtin heavy, xde org nk makan.jiran sebelah pon balik kg.last2 teringat ada lg raisins dlm freezer.so, terciptalah raisin shortbread cookies.mcm biaselah,resepi drp myresipi.x igt tuan punya resepi nama apa.tp sy edit2 skit sukatan dan bahan ikut citarasa sendiri..


RAISIN SHORTBREAD COOKIES

bahan :
100g butter
1 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung
3 sudu besar gula icing
1/2 sk esen vanila
2 sb kismis

cara :
1.pukul butter dgn sugar hingga lembut.
2.tambahkan tepung gandum dan tepung jagung, kacau hingga sebati.
3.gaul adunan dgn kismis.
4.bentukkan doh menjadi segiempat tepat dan balut dengan kertas minyak.
5.simpan doh tadi dlm freezer lebih kurang 1 jam.
6.potong doh ukuran 1/2 cm dan bakar dgn api 200'c lebih kurang 15-20 minit.
note :
-kalau xde gula aising, boleh blend gula pasir biasa @ boleh juga guna gula kastor
-vanila dan kismis adalah optional.xnak taruk pon xpe.sebenarnya kalau taruk kismis, lagi merumitkan kerja sebab susah nk potong kecik2.kalo letak kismis, mungkin bleh cincang kismis dulu.
-doh ni sangat lembut, jadi susah nk potong.kalau agak2 bentuk x cantik tu, edit2 la skit supaya jadi cantik.
-kalau agak2 mcm lembik sgt, pandai2 la tambah tepung supaya senang nk bentuk.

No comments: