Assalamualaikum, semua! seronok sgt hari ni sebab dpt hasilkan sedozen tart telur hasil tangan sendiri...huhuh....senang je rupenye nk wat tart telur ni..bahan2 pon senang nk dpt..mula2 konon nk wat breakfast..pastu mcm malas pulak.last2 makan 2 keping piza n sebijik karipap.pastu konon lg nk wat minum petang, lg sekali mcm malas pulak..last2 lepas maghrib baru kuarkan butter dr peti sejuk..tetibe ade plak member antar portugis egg tart dr KK.mcm tau2 plak dia sy ni mengidam nk makan egg tart.dh makan 1 mmg x cukup.alang2 butter dh lembut, teruskan jela wat egg tart.hasilnya??? fuhhhh.....sgt berpuas hati..cuma rasa terlebih manis plak...mungkin next time kene kurangkan gula..ni resepi egg tart yg sy wat (edit2 skit resepi drp myresipi)...
EGG TART COMEL
Kulit
100g butter
1sb gula aising
2 cawan tepung superfine
1 biji telur
Inti
1 ½ cawan susu cair
2 biji telur
½ cawan gula kastor
1 sb tepung kastard
½ sk esen vanila
Cara-cara :
1. Pukul butter, gula dan telur sampai gula hancur.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli.jangan terlebih tepung, takut keras pulak.
3. Bahagikan doh kpd 12 bahagian, kemudian terapkan ke dalam acuan tart.
4. Cucuk dengan garfu supaya udara mudah keluar.
5. Bakar dengan api 170’c selama 12-15 minit.
6. Untuk inti, campur semua bahan kemudian tapis dlm jug supaya senang nk tuang nanti.
7. Masukkan dalam kulit sehingga habis semua bancuhan dan bakar lagi lebih kurang 12 minit.
note : jangan terlebih lama, nanti telur tu kembang, dah jadi tak cantik.ok, selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment