kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Saturday, December 15, 2012

Make-Up By Yatie Diaz

Assalamualaikum....hari ni saja nak bercerita pasal mekap masa kenduri kawen hari tu... Kalau zaman dulu2, mak andamnya siap cukur semua bulu roma muka, pastu disapu lagi muka dengan limau nipis. Meraung pengantin tu menahan pedih sebab terkena air limau. Kemudian, kalau nak tengok orang pakaikan mekap, dia nak pekena pengeras harga macam dia mekapkan pengantin la pulak...Pe ke ja dah nya la kan??? Ini kisah benar tau. Memang masa kecik2 dulu (kita suka kalau tengok orang mekap2 ni) selalu menyibuk time orang nak mekapkan sedara kawen. 

Kalau ikutkan, ramai je jurusolek area KB ni tapi sebab tak jumpa yang berkenan di hati, makanya ditolak aje ke tepi. Rata2 kawan Nani yang kawen area KB ni guna PAK ANDAM!!! Oh! Tidak sama sekali membenarkan lelaki lain sentuh kulit muka kita depan2 laki kita di hari bahagia pulak.... Walaupun ada je pak andam yang offer diri katanya dia guna glove, tapi tetap jugak kita rasa tak selesa. Tapi depends pada individu la kot. Tapi kalau Nani memang awal2 lagi dah tolak. Ada juga yang mak andam pompuan. Tapi harga untuk mekap mahal yang teramat. Bila fikir 13 kali, jadi terpaksa tolak. Walaupun orang kata kahwin ni hanya sekali, tapi takkan la nak habiskan semua duit untuk majlis je kot. Banyak lagi perkara lain yang diperlukan untuk hidup selepas kahwin.

Setelah servey macam2, akhirnya Nani memilih Yatie Diaz. Senang nak berurusan dengan Yatie ni walaupun dia lagi muda dari Nani. Ada 3 perkara yang Nani request dengan Yatie. 1) nak mekap soft n natural je. 2) tak nak cukur bulu kening. 3) tak nak pakai bulu mata palsu. Alhamdulillah dia setuju dan harga yang dia minta pun sangat berbaloi berbanding sesetengah jurusolek ni. Paling best Yatie ni sporting. Siap kawan2 boleh masuk, tengok lagi dia mekapkan. Kak Nadz pun ada sekali. Sempat la sembang panjang2 dengan Kak Nadz. Adik andam ni asal dari Kuala Terengganu. Jauh Yatie datang dari Kuala Terengganu ke Kota Bharu semata2 nak mekapkan Nani. Terima kasih banyak2 tau...

walaupun tak cukur kening, tapi masih boleh terbentuk jugak sebab ada alat yang dia guna untuk cover kening ambe yang berserabut itu...bulu mata pun masih boleh nampak walaupun tak pakai bulu mata palsu. kira ok la tu...Tak suka heavy sangat. Yatie juga ada butik sendiri. boleh tengok page FB Yatie Diaz. Nak order dress ke, skirt, macam2 lagi la... (Wah! Ini promosi baek punya! Harap2 pasni dapat diskaun le)

muka without secalit mekap pun. huhuh...sengihla macam mana sekali pun, taring tu tetap tak hilang.huhuh...

17 comments:

ila ni said...

ila duk kelih2 gmbr nikah kak nani kt fb tu sero doh nk puji sbenarnyo hihi. meme comey la kak nani, tok heavy. tapi kalu dae kulit licing molek dh, meme comey la jgk gano-gano pong :P jeles!

Cheq Sue said...

hiiii... masa gi make gulai tu dok ingat saloh rumah doh. sokmo dok kelih nani ale blog jah. tiba2 bila tgk live oooooooooo comam eh sapa tepikir dale hati, betul ko rumaoh nani neh... uiiii dasyat sungguh penangan

tun_telani said...

masa kak tun kawin dulu mintak mekap soft n natural jugak, pastu bila tengok cermin nk terpengsan! xkenal muka sendiri dah! last2 depan2 mak andam tu akak sapu2 n tacap sendiri.. haha..
ps: k'tun jenis yg xpenah kuar umah tanpa pakai cream spf dan bedak. hihi

ibuintan said...

manis... naik seri pengantinnya

taring tu juga sebagai pemanisnya

Amie said...

Eloklah bersederhana dalam segala hal, tidak keterlaluan, tak lebih & tak kurang....

Mama Ann said...

Selamat Pengantin Baru nani,lama tak dengar berita alih2 dah kawin..Alhamdulullah..semoga kekal hingga ke syurga..

rahel said...

Selamat pengantin baru Nani...cantek makeup tu..suke tengok..

Cendana Kasih said...

alo loooo...comelnyer...seri pengantin menyerlah...tahniah !!!

~~zana@pb~~ said...

phewiiiit!! cun la Nani...jauh beza dgn wajah asal yg suci tu, hehe. Nani, gigi taring tu la yg buat abe Nani terpikat kot?

psst....org kat kL dia kat kelantan. jumpa kat sabah je laa.

Yana Shaiful said...

Selamat pengantin baru nani cayang.. waahhh..sweet sgt mekap tu..suka tgk..K.yana igt nk g jgk knduri nani sbb ada kat klate ms tu tp driver pulok xdok..sedihnyaa..igt nk bt suprise ko nani huhuuu

Nuwairani Ismail said...

ila : huhuh...x licin mano pong...cover dengan concealer jugop...

cheqsue : i labiu la! hahah...jenuh duk mikir sapo dio...beraso supo rajin kelih, tp x cam...ruponyo cheqsue..heheh

kak tun : tu pasal kene amik adik andam...org moden2 kot memang pandai nak buat soft.

Nuwairani Ismail said...

ibuintan : terima kasih banyak2...heheh

kak amie : memang itu pun yang dicari...alhamdulillah...

mama ann : terima kasih...nak jemput satu2 tak sempat. nani publish aje di blog kad jemputan hari tu.terima kasih banyak2 atas doa itu...

Nuwairani Ismail said...

kak rahel : terima kasih banyak2...pujian itu untuk adik andam sepatutnya...heheh

kak CK : terima kasih banyak2...berseri le sangat ye..padahal tengah stres tu. huhuh

kak zana : huhuh...agaknya la kot dia berkenan sebab taring ni. ala, kalo dah tua nanti, gigi tercabut, kene bagitahu doktor biar buat gigi taring palsu la jawabnya.

Nuwairani Ismail said...

kak yana : kak yana, tula pasal... hari tu cheqsue n kak nadz datang pun rasa surprise sangat2...kalo kak yana datang, bertambah2 la agaknya...takpe, panjang umur, kita akan jumpa jugak nanti.

Rohah said...

cantk..akka suka yg ringan2 je make-up nya..

MulutPayau said...

Walaupun sederhana....comel sangat....akak suka tengok nani...terserahlah keayuan pengantin...

Sury Abil said...

Salam nani...cantek berseri2 je pgantin baru...sorry lah kite x dpt gi majlis nni...terima kasih atas jemputan haritu...cuti2 sekolah ni mcm2 je plan.:-)