kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Friday, October 12, 2012

Kek Lapis Cheese Persona

Assalamualaikum....Selamat Petang...

Alhamdulillah....Syukur ke hadrat Ilahi hari ni rasa bersemangat sangat. Bermula dari pagi tadi, kursus dan sebagainya semuanya seakan2 berjalan dengan lancar. Tangan Nani yang terseliuh pun dah sembuh. Boleh tidur dengan lena sudah...Kebetulan Nani ada buat cheese cake versi tanpa telur dan tepung ni, sempat bawakan untuk kawan2 di Sandakan merasa. Alhamdulillah semuanya kata sedap. Pada Nani, rasa kek ni memang macam kek di secret recipe sebab rasa cheesenya sangat pekat dan lapisan biskut yang diguna mengurangkan rasa muak kek tu. Kirenya tersangat puas hati.

Nani dah lama menyimpan hasrat nak buat kek ni tetapi hari ni baru tercapai hajat. Mula rasa terbuka hati nak buat setelah tayangan di blog Kak Azlita Masam Manis. Beliau menggunakan biskut tiger coklat. Bagi Nani, kalau guna biskut tiger, lagi memudahkan kerja sebab biskut tu berbentuk petak. Senang nak atur biskut tu sekeping2 nanti. Apa pun, kita semak resepi yang mabeles milik bro Ryo, adik kepada kak hasue comel itu...Terima kasih atas perkongsian semua...


Kek Lapis Cheese Persona 

by : ryo@ryoazhar.blogspot.com
sumber : Azlita Masam Manis

Bahan2: (Saiz 9x9)

Bahan A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE) -nani guna biskut tiger coklat
500 ml susu segar, dipanaskan -1 kotak 250ml pun dah cukup

Bahan B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura) -nani guna philadelphia
10 ml susu segar -1 sudu besar je lebih kurang @ 2 sudu makan
1/2 cawan gula halus

Caranya :

  1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati.
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan.
  4. Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar, padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je tau) -jangan rendam, celup sahaja tau sebab kita tak mahu biskut tu lembik.
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
  8. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi.
  9. Ulang proses melapis hingga habis, biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu di atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) -nani masukkan biskut dalam plastik, lenyek2 guna lesung batu je.
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukkan dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
dah lama tak snap gmbr makanan, memang sempoi2 je yang dapat. Tak kisahlah...rupa kek tak cantik, tapi rasa tetap mantap!!



11 comments:

cik bit said...

i looove this
esk nk try
wish me luck <3

Bicara Kak Noor said...

sedapnya kek ni baru sekali je akak buat kek ni macam nk buat lagi sedap pasti dan lembut..

sury_masury said...

Ohh no...cis persona sudah mali...mmg sedap kan...berbaloi2 mbuat nya...nk sikit blh...he:-P

eira eixora said...

kak nani, hari tu sy pernah buat non bake cheese cake. tp lepas letak dalam peti tak keras2 cheese tu. tk tahu mana silapnya.

keymekeymoo said...

selera nampak kak , nanti boleh cuba , hehe , :)

keymekeymoo said...

selera nampak kak , nanti boleh cuba , hehe , :)

Rohah said...

salam Nanie?..diet tak ni?...takleh tahan tgk org tayang kek..teringin, tapi malas nk buat..

MulutPayau said...

memang terliur tengok....nak makan tapi tak berapa rajin nak buat...hehehe

EmbunRosaliza said...

Ini pun salah satu resipi yg nak di cuba heheh, belum cuba2 lagi, kalo dok dekat mmg minta dh sepotong dua dari nani kehkeh

Nuwairani Ismail said...

kpada yang belum cuba, silalah buat...memang senang

Ucu Faridah said...

nani...pinggan kita samalah..hadiah ucu masa kahwin 17thn dulu...
tapi malangnye..isi kt atas tu tak sameeee....:(