kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, December 30, 2012

Senarai Semak Tahun 2012

Assalamualaikum....Salam bahagia....

Pejam celik, pejam celik, rupanya kita dah sampai ke penghujung tahun 2012... Begitu cepat masa berlalu. Tahun 2012 merupakan tahun yang sangat bermakna dalam hidup Nani... Pelbagai peritiwa pahit manis yang berlaku dan semuanya menjadikan diri ini lebih matang dan tabah untuk mengharungi hari-hari yang mendatang.

Pertama sekali Nani ingin memohon maaf kepada semua kawan2 blogger jika ada yang pernah terasa hati dengan ayat2 Nani dalam blog ni. Blog yang sekadar di pinggiran ini seolah2 hidup segan mati tak mahu pula tahun ini. Memang Nani tak sempat nak update, blogwalking 24/7 seperti biasa disebabkan beberapa kekangan yang memang tidak dapat dielakkan.

Pada awal tahun 2012 yang lalu, Nani pernah masukkan entry wishlist untuk 2012 di SINI. Jadi, pada hari ini, nak semak balik sama ada tercapai atau tidak impian yang disenaraikan....



  1. Saya nak berkawan baik dengan semua orang dan cuba untuk tidak menyakiti hati sesiapa... Insyaallah... Hasilnya -Adalah sesuatu yang agak sukar untuk dilakukan sebenarnya sebab kita berurusan dengan manusia setiap hari. Tapi, alhamdulillah hubungan sesama rakan semakin baik, begitu juga dengan keluarga dan orang di sekeliling...Akan dipertingkatkan lagi.
  2. Sedang merancang satu vacation dalam masa terdekat, insyaallah....doakan semoga dipermudahkan segala urusan... Hasilnya - Alhamdulillah dapat juga ke negara matahari terbit untuk kali yang kedua. Nani sekali lagi ke Sapporo, Hokkaido pada Mac yang lalu dan sempat berguling2 di atas salji. Woohhhoooo....Sangat sejukkkk!
  3. Tengah berusaha keras mengumpul duit untuk membina masjid, segala persiapan fizikal n mental... huhuh (insyaallah....tp masih tak tahu lagi bila...) Hasilnya - Alhamdulillah Allah pemudahkan segala urusan ini. Bulan 8 si dia tamat pengajiannya selama 5 1/2 tahun di Hokkaido University dan 2 minggu kemudian kami bertunang. Tempoh bertunang selama 2 bulan lebih kemudian, kami terus bernikah. Pelbagai dugaan dan cabaran untuk sampai ke tahap ini tetapi penantian yang bertahun2 itu rupanya sangat berbaloi...Terima kasih ALLAH....
  4. Berfikir2 juga nak beli sebijik kereta untuk sendiri guna (itu pon kalau masih lagi berkhidmat di Sabah dalam masa 2 tahun lagi). Hasilnya - Tak jadi nak beli kereta sebab dalam perancangan untuk berpindah balik ke Tanah Semenanjung. Tambahan pula si dia pun dah ada kereta. Kongsi bayar yang itu je dulu...
  5. Nak sedikit kurus! haaa....tang ni susah sikit sebab banyak betol halangannya...So far, dah balik kg ni, berat naik 2 kilo lebih. dah pantang nasik dalam masa seminggu ni berat dah turun semula. syukur sangat2...harap2 pasni boleh turun lagi... Hasilnya - Berat asal pada awal tahun 2012 adalah 62 kg dan Nani pernah capai sehingga 53 kg. Huhuh...Penat juga tau nak turun banyak macam tu. Tapi sekarang dah naik balik.
  6. Nak jadi seorang guru yang aktif, (tak lemau macam 2011 punya!) berkhidmat kepada anak bangsa. Hasilnya - tak tahu nak kata lebih baik atau lebih buruk daripada tahun yang sebelumnya. Bebanan kerja yang mengarut2 ni agak membataskan (alasan baek punya). Sibuk dengn urusan nak bertunang, majlis kenduri dan macam2 lagi la. Takpe, tahun depan cuba lagi.
  7. Nak belajar masak macam2 lagi, tak perlu la sampai nak masuk masterchef pon, sekadar memuaskan hati sendiri je kot. At least, kalau orang tanya pape, saya boleh jawab dan saya bersedia untuk belajar dengan orang lain. Hasilnya - Masih lagi belajar dan akan belajar lebih lagi..
  8. Target biar setiap bulan gaji saya dapat beli sesuatu yang berguna dan nampak hasil titik peluh saya bekerja selama ini. contohnya beli vacum ke, waffle maker ke, bread maker ke, handbag COACH ke...(yakkkkk boktam!) Hasilnya - Huhuh...semuanya tidak dibeli lagi sebab takde tempat nak simpan. nak cari rumah dulu.
  9. Teringin nak tutup akaun ASB sebabnya terlalu banyak kemusykilan dan syubhah kat situ...Insyaallah akan dipermudahkan...Rezeki yang dapat pon lebih berkat. Hasilnya - belum tutup akaun lagi. Tak sempat nak buat. postpone tahun depan.
  10. 2013 saya nak buat vacation ke sydney...Nak jejalan, nak shopping banyak2...Jadi, 2012 dah kene kumpul duet nih! Aiyyyakkkk! Hasilnya - Duit habis buat belanja kawen. Takpe, boleh usaha lagi.
Wishlist 2013 masih difikirkan lagi...Insyaallah akan dimasukkan ke dalam entry seterusnya...

2 comments:

Cik Kamoo said...

Takpe...usaha tangga kejayaan mana yang tetinggal tu. CK pun belum review lagi wishlist 2012

Cik Kamoo said...

Takpe...usaha tangga kejayaan mana yang tetinggal tu. CK pun belum review lagi wishlist 2012