kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Thursday, March 31, 2011

Cake Of The Month!!!

Assalamualaikum...Selamat Sejahtera...
Adoi...smlm duk godek2 blog org lain, majoriti ada buat custard teacake tu. Nmpk begitu menggoda sekali. Mula2 ternampak di blog Che Mat Gebu, pastu bukak blog kak HaSue pon ada jugak! Dah mcm tu, Kak Noorsha kite pon xnak kalah tu, dia pon buat jugek! Last sekali baru la terperasan tuan asal punya resepi iaitu Kak Ida 1001resepi. Lain org, lain la cara masaknye, lain cara sukatannya. Ada yg buat 2 adunan, ada yg buat 2 1/2 adunan.. SAYA? urm...dh on diet skrg ni, 1 adunan pon cukup la... Memandangkan skrg masih lg berstatus bujang kesepian ni, peralatan di rumah sewa pon x berapa cukup la.. Loyang kecik pon xde, bowl tahan panas mcm Che Mat punya pon xde.. Last skali, mcm buat DDL marble cake tu ler, guna acuan egg tart. Sebenarnye gue tertarik betol dgn bowl tahan panas Che Mat tu. That's why la i punye kek pon nk buat jugak bentuk ala2 mangkuk bowl tu. Cantik kan dia buat?

Oklah, dh xnak cite panjang, meh nk cite skit cara2 buatnya..(kali ni cheq rajin skit ambik gmbr satu persatu. Tak rajin mane pon sbnrnye, tp rajin skit la drp biasa. HUHUH....

Custard Teacake - resepi drp Kak Ida 1001 resepi (mmg byk resepinya, bleh intai2)

bahan kek :
125g butter (sy guna salted butter)
1/3 cup gula (sy ganti dgn DDL)
1 biji telur 
3/4 cup self raising flour (sy guna tepung gandum + 1/2 sk b.powder + 1/2 sk b.soda)
1/4 cup tepung kastard
gula icing untuk ditabur (sy x wat pon)


bahan kastard :
1 sb tepung kastard
1 sb gula (sy ganti dgn DDL)
2/3 cup susu segar (sy ganti dgn susu sejat)
15 g butter
2 sk esen vanila (sy gune 1 sk jer)
* Larutkan kastard dan gula dalam susu, panaskan hingga mendidih dan pekat, masukkan butter dan vanila. Tutup api dan sejukkan.


cara2 :
1. Pukul butter dengan gula hingga kembang, kemudian masukkan telur, pukul lagi sampai sebati.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis dan gaul sebati.
3. Letakkan separuh daripada adunan tepung dalam bekas yg digris dengan sedikit butter.
4. Tuang adunan kastard dan tutup dengan sebahagian lagi adunan tepung.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180รงelcius selama 30 minit.

note penting :
        kek yg sy buat ni rasa sedikit masin (mungkin sbb butter bergaram kot). So, cadangan kpd kawan2 yg nk buat tu bagus guna unsalted butter. satu lagi, pastikan anda telah keluarkan telur n butter awal2 sebab sy lupa betol nk kuarkan telur tu.pastu time pukul tu telur berketul2 dgn butter sebab sejuk lg. Sape2 yg xde mixer tu dun wori, k! selama ni sy buat kek sume gune hand whisk aje. Sedap je pon. next time nk try buat Cheese cake yg gune meringue plak. Harap2 menjadi la ye (sambil2 membentukkan otot2 lenganku) 

mula2 letak dlu lapisan bawah

pastu letak bahagian kastard pulak

tutup balik dgn adunan tepung. ni mcm terlebih tinggi plak.

dah masak, sedia utk masuk mulut.

sgt sedap dan moist sekali!

last but not least,
Friends are Angels who Lift us to our Feet when our Wings have trouble remembering how to Fly

No comments: