kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, March 29, 2011

Roti Goreng Inti Karamel

Assalamualaikum...Selamat Sejahtera...

Huhuh...ni dh terlebih rajin plak. Rase mcm nk update pasal resepi Roti Goreng yg dibuat pagi semalam.yg sebenarnya stok DDL masih banyak lg.So, dh xtau nk bekfes apa, makanya dpt la uli-menguli pg smlm.siap bawak bekal gi skola lg..huhuh...memang best! ada balance 2 bijik pg tadi, panaskan balik dr peti, jd garing semula.Actually ni resepi asal roti goreng dgn serunding cuma masukkan inti kt tengah2nya..

ROTI GORENG INTI KARAMEL


  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan air suam
  • 4 gram yis kering (agak2 dalam 1 sk sukatan metrik)
  • 2 sb gula pasir
  • 1 sudu makan butter lembut
  • dulce de leche secukupnya
  • minyak untuk menggoreng
  • secubit garam

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan kecuali air dan minyak dlm bekas.
  2. masukkan air sikit demi sikit sambil diuli sehingga terbentuk doh.
  3. uli sehingga betul2 lembut dan doh x melekat di tangan (lebih kurang 15-20 minit.
  4. bentukkan doh jd bulat besar, tutup dengan tuala basah yg bersih atau plastic wrap.



5. buat finger test selepas 45 minit.kalau lubang di tengah2 tu kekal, dh naik la tu.


6. bahagikan doh kpd 8 bahagian, bentukkan bulat2, isikan satu sudu kecil DDL, perap lg lebih kurang 30 minit.


7.isikan 1 sudu kecil DDL


8.tutup rapat2 dan buat sampai habis


9. goreng dengan api sederhana sampai garing, kemudian boleh dihidang.

note : jangan isi banyak sgt DDL, takot susah nk tutup lubang nanti.pastikan doh ditutup rapat supaya roti x pecah bila digoreng.



siap untuk dibawa ke sekolah!



2 comments:

nOOrsha said...

nuni dah kemaruk DDL yea..hehehe..nampak gebu roti tu..suke²!~

nuwairani ismail said...

mmg gebu pon kak.kalau sejuk pon lembut lg.nk ratah saje takot kene kencing manis plak (walaupon mmg selalu makan ratah).pelbagaikan resepi supaya x bosan makan.