Assalamualaikum...selamat sejahtera..wohooo...excited sekejap psl sy dh pandai buat pau..sblm ni x pernah buat, n x pernah tgk org buat.tau2 aje dh siap (selalu beli kt kedai aje).resepi ni amik dr myresepi pau kukus rahel.sy buat separuh adunan drp resepi asal.sgt senang, ringkas n murah.bg yg 1st timer tu dun wori la, kalo buat, konpem jdnye..
PAU KUKUS
resepi : rahel
bahan2 :
2 cawan tepung pau
2 sudu besar gula
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil baking powder
100 ml air suam
1 sudu besar butter (resepi asal guna shortening, tp psl xde kan, bantai aje butter)
sedikit pewarna
cara2 :
1.campurkan gula, air, yis, pewarna dan dikacau sehingga larut.
2.bahan2 lain dicampur di dalam bekas lain dan tuangkan bancuhan yis tadi.
3.gaul dan uli bahan2 tadi selama 15 minit (makin lama uli, makin lembut)
4.rehatkan doh seketika (45minit) dgn balut bekas dgn plastic wrap (utk elak doh drp kering)
5.buat bentuk bulat2, canai, dan masukkan inti (sy guna sambal kentang + bilis..serunding pon sedap).
6.masukkan dlm cup aluminium @ lapiskan kertas putih bersih, biarkan kembang sejam.
7.kukus selama 10 minit je (tips drp rahel : jgn kukus lebih 10 minit, nanti kulit pau jd berkedut dan x cantik)
hmmm...senang je kan???
ni versi plain, inti sambal kentang bilis (ini cantik skit sebab dikukus 10 minit)
ini versi kaler kuning, sedikit berkedut sebab kukus 13 minit (inti serunding daging)
okes! last but not least :
you don't face your fears, you stand up to them!
No comments:
Post a Comment