kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Sunday, March 4, 2012

Blog....Medium Untuk Menimbulkan Kontoversi?

Assalamualaikum.....Bismillah....

Ada je 2-3 menu yang belum ditayangkan lagi...Tapi takde mood nak bercerita tentang makanan... Sesungguhnya saya ni baru setahun lebih mula berjinak2 dalam dunia blogging ni...Nak kata pandai sangat tu tidaklah jugak...Tapi, better late than never, rite? Belajar sedikit demi sedikit berbekalkan perkongsian yang kawan2 lain selalu buat...

Back to the main topik...Sebelum ni pernah ada seorang kawan saya mengadu...(ni cerita zaman kanak2 dulu, kalau tak silap tahun 2007)...Dia ada selisih faham dengan kawannya...Kemudian, kawannya itu post entry meluahkan macam2 di dalam blog...So, ada ramai la yang komen2, tidak kurang juga yang mencaci, mengata...Walhal, mereka tidak pernah tahu pun kisah sebenar macam mana...Jadi, kawan ni kecik hati la bila dibuat macam ni...Bukan tidak boleh bersemuka pun untuk tanya perkara sebenar, tapi mengambil langkah mudah dengan bercerita dalam blog...Hmmm....Sape tak kecik hati kan??? Seriously, saya sangat2 kesian tengok keadaan dia pada masa tu...Tapi alhamdulillah mereka mengambil langkah yang bijak juga akhirnya dengan bercerita face to face...Perselisihan faham itu terurai juga.... 

Setelah difikirkan semula....(wah! dah 5 tahun baru saya berhenti berfikir)... Ada juga logiknya di situ kalau orang lebih suka meluahkan sesuatu di dalam blog berbanding bersemuka.....Hmmmm.....Kenapa ya?? 

Bagi saya, seboleh-bolehnya memang nak elak daripada buat kontroversi yang macam2 ni... Kadang2 cerita yang dibawa itu belum tentu lagi betul pon (macam gosip artis)...Kemudian, kalau boleh tidak mahu la mencederakan hati mana2 pihak... Saya mungkin lebih suka berdiam diri sahaja... Apa orang nak buat, lantaklah.... Kadang2 kalau menaip pun, memang kene fikir dulu ayat tu takut juga kalau ada isu sensitif kat situ...Sekarang ni kalau jadi blogger pon boleh glemer macam artis... Tak nak lah glemer sebab benda yang bukan2....So, kenapa blog masakan? Sebab tiada isu umpat mengumpat, tiada isu mengata orang, malah lebih baik sebab dapat berkongsi ilmu dengan orang lagi...Sebelum terlambat, saya ingin memohon ampun dan maaf sekiranya ada pembaca2 yang rasa terguris dengan ayat2 di dalam blog ni...Sesungguhnya kejadian itu adalah tidak disengajakan....(awat serius benor entry kali ni?) huhuh....pape jela kan... Terima kasih juga buat kawan2 yang sentiasa menyokong, memberi tunjuk ajar dan sudi menjadi kawan saya di dunia maya ini...

PEACE! NO WAR!

6 comments:

mama sara nur said...

assalam
salam kenal dari saranur74 blogsport

cantik blog ni

Cheq Sue said...

thats y la nani...sebab utama cheq sue delete fb... kat blog ni pulak just about foodies... takut jugak nanti tak pepesal dapat dosa kering..

rahel said...

apa apa je la...jalan trussss...

LinRosly said...

Assalamualaikum Rani...
Kak Lin Pun Suka Dgn Cara Ni Kita Berblog Tentang Masakan Cerita Pasal Masakan Itu Lebih Baik Dari Cerita Tentang Org Lain...Kak Lin Setuju...

Ajarlah Kak Lin Mcm Mana Nak Pasang Tanda Reply Tu...Hehehe

Ros said...

Salam Nuwairani,

Bagus la kalau nani ingat macam tu kan.....buat apa pun mestilah kena pikir dulu....dan apa2 pun biarlah kerana Allah....

Amie said...

Assalamualaikum Nani,
apa khabar dik, lama tak dengar khabar dia.
ha ha ahha biasalah tu, tu kerja orang tak berfikir dengan rasional...