kehidupan adalah satu nikmat

Saya hanyalah insan biasa yang cuba untuk menjadi luar biasa. tidak ada yang sempurna di dalam dunia ini tetapi tidak salah jika kita berusaha ke arah kesempurnaan...walau apa pun, semuanya kembali kepada Yang Maha Pencipta...jika diizinkan-Nya, maka dapatlah kita merasai nikmat yang hanya sementara ini...kehidupan adalah sesuatu yang sangat indah jika kita pandai mencorakkannya...LIFE IS BEAUTIFUL....

Tuesday, March 27, 2012

Trip To Hokkaido~Episode 2

Assalamualaikum...Haaa.... Jangan termuntah pulak pasni ye... Memang seminggu dua ni entry pasal trip ke Hokkaido je... (tula...sape soh nani update blog?) huhuh... Terus terang la sebenarnya nani on diet sekarang... Jadi, tak makan sangat apatah lagi nak memasak. Bercuti di Jepun selama 10 hari menyebabkan berat naik sampai 2 kilo lebih... Jadi, sekarang nak turunkan semula berat badan yang naik itu... 

Pada hari pertama nani di Sapporo, Hokkaido....Seriously sangat teruja dari dalam kapal terbang lagi... Sebabnya dari atas memang sudah nampak tanah tu memutih aje...Sayangnya tak sempat nak snap gambar sebab beg yang ada kamera tu disimpan dalam peti penyimpanan barang kat atas (betol ke penggunaan ayat ni?). Jadi, korang bayang sendiri jela ye muka nani yang jakun tengok salji dari atas flight tu. Dah sampai Chitose Airport, kena naik train pulak ke Sapporo...Kirenye belum keluar lagi la ke dunia sebenar ni... Huhuh... Dah betol2 sampai ke tempat yang dituju barulah boleh nampak tempat tu macam mana....Mak aih! sejuknya tak payah cakap lah... Kalau tak silap, suhu pada masa tu 2'c. Kalau setakat suhu rendah rasanya ok lagi kot... Ini siap berangin-angin lagi.... Hadoi..... Pendek kata, nak sengih pon tak boleh la... sengal gigi. Kene pulak jalan licin... Nani tak sangka pulak sampai macam tu sekali...Jadi, tak prepare nak beli kasut baru ke apa...Gamble jela berjalan macam penguin...Langkah kecil2 tetapi laju2...

Salji menimbun dengan jayanya sehingga tak nampak tingkap rumah orang ni...

Inilah kasut yang nani pakai masa kat sini... Pastu member tu kesian tengok nani, lalu dia pinjamkan kasut boot mak dia...Naseb baik kaki kite tecit! Muat pulak sarung kasut mak dia tu... Arigatou Nina-Chan!

Pada sebelah malamnya, nani ikut geng2 Malaysia ni lawan futsal dengan geng2 Jepun... Diorang ni macam selalu je buat match dengan orang-orang Malaysia kat sana. Haaa...jangan terjekut tau! Dalam team Jepun tu ada 2 orang pemain pompuan! Kalau tengok cara diorang main tu tak macam pompuan. 

Yang pakai jersey kuning dengan no 2 terbalik tu pompuan tau! Kalau team Malaysia ni kebanyakannya yang masih belajar di Hokudai la...Kalau team Jepun pulak, ramai yang dah keje... Dalam ramai2 orang Jepun kat sana, ada sorang je yang pandai cakap english. Jadi, yang tu jela rajin menegur sembang ngan nani (ayat bajet pandai cakap english la ni). Kalau tak silap la, namanya Takashi. Menurut orang-orang kat sini, dia bukan sahaja pandai cakap english, siap boleh cakap arab lagi! Nah, kalah kite yang penah amik kelas bahasa arab zaman sekolah dulu2...

Ini salah satu poster yang agak menarik perhatian nani la... Orang-orang di Jepun pun suka main sepak takraw... Katanya diorang pun dah macam expert main takraw sekarang... Habislah pemain takraw Mesia kena belasah dengan team Jepun pasni.

Tempat yang digunakan untuk main futsal tadi adalah lebih kurang macam pusat kegiatan belia la kot. Kirenye lengkap dengan macam2 kemudahan. Gelanggang tu bukan sahaja untuk futsal, ada juga badminton, takraw, bola tampar, bola keranjang...Semua boleh main kat situ. Komputer dan bahan rujukan lain pon disediakan. Kalau di Malaysia pun diorang sediakan macam ni, mungkin boleh mengurangkan sedikit masalah pelajar melepak sana sini tak tentu pasal tu.

ini pun turut disediakan juga di situ...macam mini bar pun ada...kirenye kite boleh pinjam untuk buat aktiviti masak2 la...

Tempatnya luas dan selesa, kemas dan bersih.

rak-rak buku tu dibuat menggunakan kotak aje...Tapi tak tahulah rak buku ke apa...Tak boleh nak letak buku tebal2 la nanti kemek rak tu.

ini pulak tempat letak kasut...kasut yang kite pakai dari luar, tak boleh guna wat masuk ke dalam gelanggang. Kirenye, kalau nak main, kene bawa kasut gelanggang sendiri. Selalunya kalau di Mesia, kita mungkin akan rasa tak selamat kalau simpan kasut kat tempat macam ni. Kalau pegi masjid pun boleh hilang selipar jepun buruk. Inikan pulak kasut mahal2.. Satu lagi yang menarik tentang Jepun ni kita akan sentiasa rasa selamat. Kes jenayah tu ada je... Tapi memang terpencil la sebab hukuman yang dikenakan tu memang berat.

boleh jamming2 lagi!

ok, habis cerita episod 2....Episod 3 nanti bersambung lagi.....

16 comments:

CT Delima said...

As'salam Nani

Alahai... jeles nya k.ct sebab Nani dah sampai ke Jepong tu..hehehe. Hiss..kat Malaysia baru 22darjah C je dah tak tahan k.ct apa lagi kalau 2darjah C perghhh mahu keras daging2 kat badan ni..hehehe

tumpang seronok lah nak kesana tu kena kumpul duit dulu baru merasa..hehehe (berapa tambah pegi balik Nani...?)

ijayuji said...

Salam nani!oooooo.... kita akak ler kalau gituuu sbb dah masuk 3 series hihihi.... dgr citer2 org g jalan sana sini seronoknyerrrr, hb akak ni sibuk sikit nak jalan2 jauh tu mmg tak dpt lerr, setakat jalan dekat2 ajerr lah nmpknyer :D

Wani said...

alahai nani aishh jealous sungguh dengar dah terbang pergi ke japang heheh.. eee seronoknya mendengar cerita kembara jepun teruskan cerita pengembaraan anda ya ..... 10 hari kat sana ... erkk ada member kat sana ke?hhehe dah mau korek2 rahsia dah ni ;p

Ucu Faridah said...

ucu tunggu next episode...(bajet bahasa english jugak ni...hehehe)

Izan said...

bestnyer dapat gi cuti2 ke japang...cam best jer.. biler laa dapat pegi ekkk.. emmm :)

Mama Ann said...

Lama tk dgr kabar..rupa2 nya berjalan makan angin...Best nya nani...mama sedang tunggu episod seterus nya...

rahel said...

Selamat petang Cik Nani...aduhai..bestnya ko pegi melancong...bila la Kak Rahel nak sampai kat Jepun tu...huhuhu...tumpang gumbira utk awak ye ...

Acik Erna said...

assalam nani..acik ingatkan acik tukar template ke..n3 nanti tak naik kat bloglist..rupanya ,memang nai tak de 2 minggu ye..seronoknya nani..jauh melancong..sampai ke jepun sana.

nuwairani ismail said...

nani naik air asia ke tokyo..pastu flight lain pulak ke hokkaido...sume harga tiket dalam 2500-3000 kot...x igt dh

nuwairani ismail said...

nani pon masa kat sana hari jalan dekat2 sapporo je..x bajet nak jalan jauh sejuk2 mcm ni...tapi jalan dekat2 pon tetap rasa jauh sebab dari sabah kan...hihih

nuwairani ismail said...

kak wani...nani gi sana pon sebab ada kawan la..tak payah nk book hotel ke ape dah...tumpang aje rumah dia..nak makan pon boleh masak2 lagi...

nuwairani ismail said...

hahah! lucu la ucu ni...

nuwairani ismail said...

alhamdulillah...best la jugak...tak boleh nk kata tak best la sebab banyak duk perabih duit ni...hihihih...ha...apa tunggu lagi, booking la cepat2 tiket air asia tu...murah2 je...

nuwairani ismail said...

hahah....banyak lagi episod menanti ni.

nuwairani ismail said...

hihih...buleh bah...tempah saja tiket, nanti sampai juga sana...

nuwairani ismail said...

w'salam acik...sementara kawan2 masih lagi ada kat sana...tu pasal leh berjalan tu..kalo nk pegi sendiri, payah jugak